FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Bohatá zima v Ukrajinských Karpatech

26.3.2018 | Aleš Kučera, foto Karolina Kiwior

V rámci malého grantu Mezinárodního Visegradského fondu (IVF) i tento rok můžeme monitorovat lavinovou situaci a veřejně vydávat lavinový bulletin. Lavinové výstrahy vydáváme od 30. října 2017 na stránce www.karpaty.net/laviny a především na sledované fb stránce https://www.facebook.com/lawinyUA/.

Bohatá zima v Ukrajinských Karpatech

Tato zima je i na Ukrajině velmi bohatá na sníh. V současné době na pohoří Černohora a Svidovec stále leží na hřebenech okolo 1,5 metru sněhu, na závětrných svazích je uloženo velké množství a výška dosahuje přes 3 metry. Tato zima si zatím v ukrajinských Karpatech, které jsou známé svoji rozlehlostí, zatím vyžádala jednu oběť, kdy turista umrzl 19. března v blízkosti Černohorského hřebene, jeho tělo našli ukrajinští záchranáři po 13 hodinách hledání (o pomoc požádal kamarád vyčerpaného turisty).

Velké štěstí měla ukrajinská skialpinistka, která se 4. února za velmi špatné viditelnosti zřítila s převisem na strmém svahu vrcholu Pop Ivan Marmarošský do cca 150 metrové hloubky. Její kamarádi zavolali okolo 16 hodiny dobrovolné záchranáře ze služebny Pop Ivan a Rachova, ti v cca 5 hodin ráno turistku našli bez zranění v přilehlé dolině.

Bohatá zima v Ukrajinských Karpatech Bohatá zima v Ukrajinských Karpatech

Součástí projektu jsou tento rok též kurzy lavinové prevence a záchrany pro nevládní ukrajinské složky a neformální lyžařské komunity, bohužel státní záchranáři, resp. jejich náčelníci, mají o naše projekty malý odborný zájem. Zájemci z řad freeriderů a lyžařských instruktorů se účastní na kurzech velmi aktivně, jsou dobře vybaveni a za poslední tři roky je vidět velký posun v povědomí o lavinové prevenci u těchto nejvíce ohrožených skupin lyžařů ve volném terénu.

První z kurzů lavinové prevence v rámci projektu IVF se uskutečnil 24. až 25. února 2018 v lyžařském areálu Pylypec v pohoří Boržava v Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Tento areál je vyhledávám freeride komunitami a v předchozích letech zde došlo k několika úmrtím nebo těžkým zraněním v lavině. Účastníci se seznámili především s testy stability sněhové pokrývky a sondováním v lavině, s cílem vyhledat zasypaného kamaráda a vyhrabat ho z laviny.

Bohatá zima v Ukrajinských Karpatech

Velmi cenné jsou pro účastníky kurzů zásady první pomoci a ošetření zranění, což na Ukrajině není mezi obyvateli tak rozšířené jako u nás. Během dvou dní se kurzů zúčastnili tři desítky zájemců z celé Ukrajiny. Kurzy vedl Milan Lizuch ze Strediska lavinové prevence v L. Hrádku a Karolina Kiwior z GOPR Bieszczady.

Další kurz proběhne od 26. března na služebně dobrovolných záchranářů, na bývalé observatoři Pop Ivan, na hlavním hřebeni Černohorského masivu.

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.