FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Ukrajina pod hromadami sněhu

9.4.2018 | Aleš Kučera, foto autor, Oleg Malcev, Vasyl Ficak, Volodimir Horon

Tato zima připomíná staré dobré zimy, bohaté na sníh. Od Alp, kde stále leží až 6 metrů sněhu (například v Andermattu na Gemsstocku) nebo na švýcarsko-francouzském pomezí s 4,5 metry, až po ukrajinské Karpaty. V oblasti Svidovce a Černohorského masivu leží stále značné množství sněhu, na závětrných svazích přes 3 až 4 metry sněhu, na hřebenech okolo 1,5 metru. Počátek dubna vůbec nepřipomíná konec zimy.

Ukrajina pod hromadami sněhu

I tento rok jsme se vydali z Krkonoš, z Pece pod Sněžkou, školit ukrajinské záchranáře a horské vůdce do ukrajinských Karpat - na kdysi nejvýchodnější cíp meziválečného Československa. Tentokrát do extrémních podmínek na hřebeni Černohorského masivu, na bývalou observatoř Pop Ivan - díky svému zimnímu hávu, kdy je obalená sněhem, nazývané "Bilyj slon".

Tuto zimu se na nejvýše položené služebně horské služby v ukrajinských Karpatech, na vrcholu Pop Ivan v nadmořské výšce 2 028 m, slouží nepřetržitě již druhým rokem dvojice záchranářů, spadající pod Javirnické oddělení záchranné služby DSNS v Ivano-Frankovské oblasti. V případě záchranných akcí povolávají kolegy z údolí. Služebna v bývalé polské observatoři Josefa Pilsudského na vrcholu Pop Ivan z roku 1939, vybudované v předválečném období na polsko-československé hranici, byla obnovena díky mezinárodnímu projektu "Polska pomoc".

V současné době jsou z celé rozlehlé stavby, která od roku 1939 chátrá (vybavení bylo demontováno po vpádu německých vojsk do Polska), obnoveny dvě místnosti - služebna a ubytovna záchranářů v bývalé hospodářské budově. Pro nouzový bivak slouží jedna nevytápěná místnost turistům. Dvojice záchranářů slouží na "observatoři" 4 dny (a jeden den má záchranář na výstup a jeden na sestup), celkem se ve službě na této služebně střídá 11 záchranářů.

Díky polsko-ukrajinskému projektu byli ukrajinští záchranáři vybavení od polského GOPRu novým vybavením (pípáky, sondy, lopaty, oblečení, vysílačky a sněžný skútr Lynx 800). Díky naší spolupráci, v rámci projektu IVF, jsme navázali na loňské kurzy na Dragobratu, kterých se tato skupina záchranářů účastnila i přes odpor zakarpatských náčelníků.

Ukrajina pod hromadami sněhu

Tito záchranáři z Pop Ivana jsou, bohužel, na Ukrajině jediní, kteří aktivně s našimi záchranáři v rámci projektu Mezinárodního Visegradského fondu (IVF) spolupracují (na rozdíl od zakarpatských náčelníků, sledujících pouze svůj osobní prospěch a znemožňujících účast svých záchranářů na otevřených kurzech spolu s horskými guidy a záchranáři z jiných oblastí).

Nabyté zkušenosti zúročují záchranáři ze služebny v bývalé observatoři v praxi při záchranných akcích a především v průběhu roku trénují organizaci záchranných akcí (na rozdíl od Zakarpatských kolegů) a zasílají pravidelně sněhové profily, na základě kterých na našich stránkách v rámci Mezinárodního Visegradského Fondu (IVF) vydáváme lavinové výstrahy formou lavinového bulletinu a na fb https://www.facebook.com/lawinyUA/.

Tento rok, při náročných záchranných akcích v Černohoře záchranáři, záchranáři z Pop Ivana spolupracovali s horskými guidy z oddílu Ture, z vodáckého a skialpinistického kempu Bylij slon u Černého Čeremoše. Díky blízkosti, cca 6 hodin chůze z doliny Čeremoše, jsou tito aktivní lyžařští instruktoři nejrychleji k dispozici do záchranné akce.

Ukrajina pod hromadami sněhu

Obě skupiny - záchranářů a instruktorů, celkem 15 účastníků, se ve dnech 26. až 28. března účastnilo společného školení v náročných podmínkách na vrcholu Pop Ivan. Pro výstup zvolili nejkratší výstupovou cestu z doliny Černého Čeremoše, od sportovní a vodácké základny Bilyj slon přes obec Džebroňa a po zelené značce přes poloninu Čufrova a na hlavní hřeben přes sedlo pod Smotryčem. Odtud již výstupem k ojíněné dominantě černohorského masivu, k observatoři Pop Ivan 2 028 m.

Celý výstup s přestávkami trvá podle tempa 6 až 8 hodin, celkové převýšení činí cca 1 200 metrů. Pro sestup jsme zvolili sjezd směrem do údolí potoka Šibene k lesovně Pohorilec a do osady Šibene, kde je "blok post" pohraniční stráže uzavírající pohraniční zónu s hranici s Rumunskem (o pohybu v pohraničním pásmu více zde, výstup touto trasou přes poloninu Vesnarka v zimě trvá cca 4 až 5 hodin.

Ukrajina pod hromadami sněhu

Největší zájem měli ukrajinští záchranáři a instruktoři o modelové záchranné akce - stabilizaci zraněného, transport na akiji do údolí (transport mnohdy zabere i 10 hodin), slaňování ke zraněnému pod převisem a nácvik záchranné akce v lavině (sondování a vyhledávání zasypaného v lavině s pípáky).

Tato zima si zatím v ukrajinských Karpatech, které jsou známé svoji rozlehlostí, zatím vyžádala jednu oběť, kdy ukrajinský - nevybavený turista umrzl 19. března v blízkosti Černohorského hřebene. Jeho tělo našli ukrajinští záchranáři po 13 hodinách hledání (o pomoc požádal kamarád vyčerpaného turisty) pod vrcholem Vaskul na polonině Gropa.

Velké štěstí měla ukrajinská skialpinistka, která se 4. února za velmi špatné viditelnosti zřítila s převisem na strmém svahu vrcholu Pop Ivan Marmarošský do cca 150 metrové hloubky, její kamarád v nepromyšlené spontánní snaze za ní skočil v mlze do strže. Její kamarádi zavolali okolo 16 hodiny dobrovolné záchranáře ze služebny Pop Ivan a Rachova, ti v cca 5 hodin ráno turistku i kamaráda našli bez zranění v přilehlé dolině (zakarpatští záchranáři se pro špatné vybavení záchranné akce nemohli zúčastnit, na akci se zúčastnili záchranáři z Jasini).

Obou akcí se zúčastnili záchranáři z Pop Ivana a prokázali svoji akceschopnost a profesionalitu. Bohužel na záchranných akcích, na Černohorském hřebeni (na hranici Zakarpatské a Ivano-Frankovské oblasti) nefunguje součinnost a koordinaci při záchranných akcích.

Pár postřehů k cestě na Ukrajinu - bohužel, i cesty 1. třídy na Zakarpatí jsou velmi špatné, zlepšení lze zpozorovat až od Rachova směrem na Jablonický průsmyk a na Vorochtu (v létě loňského roku byla velmi kvalitně obnovena cesta z iniciativy podnikatelů v turistickém ruchu v oblasti skiareálu Bukovel). Obě cesty na Ukrajinu jsme jeli po maďarském a rumunském území až do Sighetu Marmatiei (po dobrých cestách přes Satu Mare) a přes ukrajinský přechod Solotvino.

Oba směry jsme zvládli téměř bez čekání (na rozdíl od našich kolegů, kteří v Berehovu při cest zpět na vstupu do Maďarska čekali přes 3,5 hodiny). K ubytování v Sighetu Marmatiei lze doporučit pěkný penzion Iurca (http://casaiurca.ro/). V dolině Čeremoše jsme využili ubytování ve velmi kvalitně vybudovaném kempu s chatičkami a bungalovy Bilyj slon www.ture.ua.

Ukrajina pod hromadami sněhu

Poděkování při realizaci akce patří Alešovi Bílkovi, Tarasovi Moldavčukovi, Igoru Hořenímu, Janu Bednářovi za logistickou podporu a přepravu vybavení. V rámci dlouhodobé spolupráce dobrovolníci z Karpatského turistického spolku předali záchranářům z Pop Ivana repasovaný skútr buran 640, rakouský vozík a akiju vč.podvozku. Z prostředků IVF, s pomocí specializovaného obchodu se skialpinistickým vybavením Namche Store a kamarádů z Krkonoš a Jizerských hor jsme předali ukrajinským záchranářům a instruktorům potřebný záchranářský materiál - jako lyže, pípáky, helmy, cepíny, karabiny... Zvláštní poděkování za dlouhodobou a neúnavnou podporu v předchozích letech, v rámci Horské služby, Krkonoše patří Adolfovi Klepšovi, díky němuž tato cesta byla vloni připravena a nyní uskutečněna - "díky Ádo!".

Další užitečné stránky:

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.