Pure Farming 2018 – Farmářem po celém světě

Sponzorované odkazy:

Pure Farming 2018 – Farmářem po celém světě

Virtuální farmáři mají opravdové žně pro tento rok, jelikož k jejich každoročnímu farmaření v nových dílech Farming Simulator, vyrostlo hned několik konkurencí. Před časem to byl Real Farm, který byl více než podprůměrný a zde si vývojáři Farming Simulatoru mohli oddychnout. Dále tu máme Cattle and Crops, jenž se nachází v předběžném přístupu, ale ještě ho čeká spoustu práce a tímto se dostáváme k poslednímu, a to je recenzovaný Pure Farming 2018.

Pšenice je základ každé farmyPšenice je základ každé farmy

Hra přichází od polských sousedů, a to s českou lokalizací i na konzolích, což je hned velké plus pro začátek. Studio Ice Flames asi ani nedoufalo v tak velkou hru, když začali na svém farmovém simulátoru pracovat. Jenže pak přišel Techland a za jeho pomoci vznikla velká farmářská hra, která dosavadnímu králi dává tak trochu na frak. Samozřejmě letos vyjde také nový díl Farming Simulatoru, takže se karta může obrátit zpět.

Žhavá Francie, obří Montana, kulturní Japonsko, nebo voňavá Kolumbie

Pure Farming 2018 vyniká hlavně svým obsahem, módy a různorodostí prostředí. Hra totiž nabízí pět rozličných států, kdy každý stát má své specifické plodiny a prostředí. Prvním z těchto států je Americká Montana, která nabízí běžné farmaření, jak známe, takže převážně pěstujete pšenici, žito, brambory, rajčata, jablka a chováte králíky, prasata, slepice a krávy. Japonsko nabízí plodiny, jakými jsou rýže, zelené wasabi, nebo sladké třešně. Kolumbie vás zasype kávou a konopím. Zato slunná Francie nemůže nabídnout nic jiného než víno, olivy, citrony či pomeranče. Pak tu máme ještě bonusové Německo, jež je nejblíže našemu zemědělství, takže se dočkáte řepky olejky či paprik.

Pásové traktory jsou zajimavéPásové traktory jsou zajimavé

Samozřejmě na sklízení speciálních produktů jsou také speciální stroje, takže v každé zemičce budete ovládat trochu odlišné stroje a vybavení. Rozdílné jsou také velikosti map, zatímco Německo je ze všech nejmenší, tak Montana je zase obří. Zbylé mapy jsou středně velké a řekl bych, že tak akorát. Samozřejmě kromě starosti o pole, vinice, a plantáže si o pozornost budou říkat ovocné sady, skleníky a zvířata. Tyto činnosti jsou doplňkové, ale velice zpříjemní hraní.

Do skleníku budete muset navážet hnojivo a vodu, kdy si za odměnu budete moci každý den vyzvednout šťavnatá rajčata. Ovocné sady zase hnojíte postřikem a dovážíte vodu a u drobných zvířat hlídáte jejich velikost, králíky je výhodné prodat jako dospělé, avšak ne jako staré. Slepice také snáší jen v optimálním věku.

Typická stavba pro FranciiTypická stavba pro Francii

Své zisky můžete pak zvýšit nákupem solárních panelů, nebo větrných turbín, které každý den generují určitý zisk. Někdy je jen opravdu obtížné hlídat čas, jelikož vám zvířata stárnou, pole o které není postaráno časem chřadne a plodiny hnijí, do toho vaše stroje občas potřebují opravit, natankovat, nebo omýt. Dále je potřeba neustále doplňovat vodu a hnojivo a přitom všem se volně pohybujete všemi oblastmi, takže pak lítáte z jednoho konce na druhý. Bohužel umělá inteligence personálu, který můžete najmout na pomoc, není nijak závratná a občas dělá chyby.

Svět plný výzev, úkolů ale také svobody

K dispozici máte tři herní režim, a to kampaň, výzvy a sandbox. Kampaň je výborný začátek pro nováčky. Začínáte v Montaně, kde zdědíte farmu po vašem dědečkovi. Farma je zadlužená, ale nabízí základní potřebné vybavení. Postupnými úkoly vám hra vysvětluje a ukazuje, co vše dovede. Zkušení farmáři se mohou pustit rovnou do sandboxu, kdy mohou volně hrát dle libosti a nejsou ničím limitováni. Pak je tu režim výzev. V nich musíte v daném čase splnit vybraný úkol. Například na vás čeká výzva dopravit do hotelu 4 000 kilogramů oliv, jelikož olivy hotel využívá do pizz a očekává první turnus hostů. Nebo se popasovat se suchem a přivézt tisíce litrů vody, kterou následně kropíte vinici. V Kolumbii vás potká velký požár a vy musíte rychle sklidit úrodu kávy a konopí než přijdete o vše. Hra zatím nabízí 21 různých výzev po celém světě.

Přeprava kravPřeprava krav

Pure Farming 2018 již obsahuje také placená DLC v podobě nových strojů, oblečení pro vašeho farmáře, nebo přídavnou mapu Německa, tuto mapu dostali zdarma hráči, kteří si hru předobjednali.

Z nenápadného farmářského počinu je nakonec velice povedený simulátor, který fanoušky tohoto žánru rozhodně potěší a zabaví na desítky až stovky hodin. Různorodé prostředí a plodiny oživují tento žánr. Škoda jen, že vývojáři více nepropracovali umělou inteligenci a ve hře chybí multiplayer, i když k tomu velikosti map rozhodně vybízí. Pak je i velká škoda, že hra nenabízí více strojů a ještě více doplňkových činností.

Hodnocení redakce:  84 %

Výhody:

  • Herní lokace po celém světě
  • Důkladný farmářský simulátor
  • Kampaň a režim výzev
  • Velice dobré ovládání

Nevýhody:

  • Chybějící multiplayer
  • Slabší umělá inteligence
  • Menší počet strojů

Alternativa

Farming Simulator 17

Zatím poslední díl letité série přinesl několik vylepšení, ať už třeba možnost chovat domácí zvířata či vlaky. Ve výsledku se však jedná o hru dosti podobnou jejím předchůdcům, takže ačkoli se minimálně na Steamu jednalo o prodejní hit, majitelé ročníku 2015 (ten šestnáctý pro PC nevyšel) neměli mnoho důvodů, proč do něj investovat. Ve srovnání s Pure Farming nabízí Farming Simulator 17 na první pohled více relaxační hratelnost, ale na druhou stranu postrádá komplexnější systém tutoriálů, což může být pro nové hráče odrazující.

Článek Pure Farming 2018 – Farmářem po celém světě byl publikován 16. dubna 2018 v 05.00 v rubrice Hry. Autorem článku je Matěj Pejsar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...