6.6 C
Prague
Neděle, 26 května, 2024
novinky
More

    Mohlo by Vás zajímat

    Vettel si v Bahrajnu vyjel pole position, Hamilton odstartuje jako devátý

    Druhou kvalifikaci letošní sezóny šampionátu Formule 1 opanovaly vozy Ferrari. Po celou dobu jejího trvání držely první dvě příčky a ve finálním souboji se rozhodovalo mezi nimi. Posledním kolem si pole position nakonec vyjel Sebastian Vettel a Kimiho Räikkönena nechal za sebou. Z třetího místa se může radovat Valtteri Bottas. Jeho týmový kolega, Lewis Hamilton, naopak důvod k radosti nemá. Skončil sice čtvrtý, ale penalizace ho sráží až na deváté místo na startu zítřejšího závodu. Ferrari tak mají nakročeno k dalšímu výraznému úspěchu na úkor Mercedesu.

    V prvních pokusech úvodní části kvalifikace si vedli nejlépe oba piloti Ferrari, když si drželi své rychlé tempo, které nasadili již ve volných trénincích. Rychlejším byl i tentokrát Kimi Räikkönen. Než však stihli začít jezdci na posledních pěti místech bojovat o lepší časy, kvalifikace byla zastavena, protože Max Verstappen z Red Bullu skončil po smyku v bariéře. Nešlo o náraz ve vysoké rychlosti, ale poškození vozu mu neumožnilo další pokračování v kvalifikačním boji. Do zítřejšího závodu proto holandský pilot odstartuje ze zadních pozic, i když v době nehody figuroval na čtvrtém místě. Po restartu první části kvalifikace většina jezdců vyjela na trať, aby každý z nich mohl svůj čas ještě vylepšit. Nakonec se do prostřední části nedokázali dostat Romain Grosjean, Marcus Ericsson, Sergej Sirotkin, Charles Leclerc a Lance Stroll. Max Verstappen zůstal na čtvrté pozici.

    I druhou část kvalifikace rozjeli nejlépe Räikkönen se Sebastianem Vettelem, kteří si však tentokrát pozice prohodili. Brzy je ale rozdělil Lewis Hamilton, který zrychlil a na žlutě označených pneumatikách si vyjel druhou příčku. Svůj čas už dále nevylepšil, takže si pro start, na němž kvůli výměně převodovky ztratí pět pozic, zajistil tvrdší sadu. V závěrečných minutách nedošlo k žádnému neočekávanému dramatu, ve hře bylo deset míst ze čtrnácti, protože Verstappen svůj čas vylepšit nemohl. Do poslední části se ale i přes veškeré úsilí neprobojovali Brendon Hartley, Sergio Pérez, Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne. Patnáctý zůstal Max Verstappen.

    V poslední části se jako první na trati opět rozjely vozy Ferrari, které byly okamžitě následovány svými konkurenty. I tak se do čela pořadí vyhoupl Räikkönen, na kterého ztratil jeho týmový kolega Vettel necelou desetinu vteřiny i kvůli závěrečné chybě. Za obě Ferrari se zařadili Hamilton s Valtterim Bottasem z Mercedesu, za nimi potom následoval jediný Red Bull Daniela Ricciarda, Toro Rosso Pierra Gaslyho a Renault Carlose Sainze jr. Do závěrečných dvou minut na trať vyjeli všichni piloti a souboj o pole position mohl začít. Z něj nakonec vyšel vítězně Sebastian Vettel, který dokázal kolegu Räikkönena překonat. Ten se na startovním roštu postaví vedle něj na druhou pozici. Třetí v kvalifikaci skončil Valtteri Bottas z Mercedesu, jenž přeskočil Hamiltona. Pro Hamiltona kvalifikace dopadla čtvrtou příčkou, z níž se po přičtení pětimístné penalizace stane deváté místo na startu. Pro velký úspěch si dojel Pierre Gasly, který dokázal zajet šestý nejrychlejší čas, a postaví se tak na startu na páté místo.

    Jsem velmi spokojený se svým druhým kolem, které jsem tady zajel. Musel jsem si ale dát pozor na ten obrubník v poslední zatáčce. Ano, jsem šťastný. Tvrdě jsme pracovali na vyvážení vozu a dnes se nám jej podařilo ještě vylepšit. Nebylo to jednoduché, ale auto zareagovalo na změny velmi dobře, což mě těší. Bude to dlouhý, velmi dlouhý závod. Nebude snadné šetřit pneumatiky tak, aby dlouho vydržely. Auto máme rychlé, což určitě pomůže. Ale do zítřejšího závodu se hodně těším. – Sebastian Vettel

    Závod startuje zítra, 8. dubna 2018 v 17:10 hodin SELČ.

    VÝSLEDKY KVALIFIKACE NA VC BAHRAJNU

    zdroj foto: motorsport.com

    Latest Posts

    pr clanky

    Redakce doporučuje