Živý betlém přilákal před kostel ve Zlíně stovky diváků

  18:34
Zatímco ostatní chodili po čtyři adventní neděle na punč a předvánoční koncerty, skupinka členů zlínské farnosti měla jiné povinnosti. Každý týden se scházela, aby důkladně nacvičila své role v betlémském příběhu. V rámci živého betléma pak na Štěpána před kostelem sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně sehráli působivou scénku o narození Ježíše Krista.

Představení zhlédly stovky lidí, nový zážitek to byl i pro herce – každý rok se totiž obměňují. „Ze zkušenosti vím, že betlémský příběh není lidem tak známý, jak by se mohlo zdát. Před Vánocemi je každoročně veliký shon, ale málokdo se zamyslí nad skutečným křesťanským poselstvím,“ vysvětlila Marie Domanská z Římskokatolické farnosti sv. Filipa a Jakuba, která se na přípravě živého betléma podílí.

Letos jej ve Zlíně sehráli ochotníci už poosmé. Původní záměr byl vytvořit pohodovou atmosféru a dát lidem příležitost k návštěvě kostela. „Je dobře, že i ve velkém městě jako Zlín má taková tradice místo. A že ji nepřipravují profesionálové, ale dělají to lidi pro lidi,“ vyzdvihla Domanská.

Přípravy jsou přesto náročné. Na organizaci se podílí asi sedmdesát lidí. Někteří pečou perníky a dělají výzdobu, jiní se starají o kameru, ozvučení a technické zázemí, další hrají a zpívají.

Živých betlémů jsou každoročně v kraji desítky – pořádají se od období před Vánocemi až po příchod nového roku.