Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Magdalena Karvayová: Segregace romských dětí v ČR stále probíhá, můžeme to změnit

03. ledna 2019
Čtení na 1 minutu

U příležitosti oslav Mezinárodního dne lidských práv a 70. výročí podpisu Všeobecné deklarace lidských práv předalo Velvyslanectví USA v Praze patnáctou cenu Alice G. Masarykové za lidská práva Magdaleně Karvayové, mladé romské aktivistce v oblasti inkluzivního vzdělávání a zakladatelce Awen Amenca.

“Měli jsme problém, kdy romské děti byly nadměrně diagnostikované jako lehce mentálně postižené. Po kauze D.H. a po mezinárodním nátlaku, aby romské děti nebyly nadměrně umisťovány do praktických škol, se začala dít segregace prostorová, tzn. že se začaly vytvářet segregované třídy. Ten problém je stále aktuální a my s tím musíme bojovat a zapojit do řešení nejen rodiče, ale i učitele, ředitele škol a také zřizovatele,” říká v rozhovoru pro ROMEA TV Magdalena Karvayová.

“Kdyby nebylo mých kolegů a lidí kolem mě, nemyslím si, že bych nedosáhla toho, co se mi doteď podařilo. A před námi je ještě dlouhá cesta. Tahle cena není pouze pro mě, ale pro všechny, kteří mě podpořili na mé cestě prosazování lidských práv zejména v oblasti rovného vzdělání a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání romských dětím,” uvedla při převzetí nová držitelka ceny Magdalena Karvayová.

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon