Dnes Neděle - oblacno 20°C
Zítra Pondělí - skorojasno 23°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

Špion, který přišel pozdě

Jak vypadala a co dělala Československá rozvědka v Norsku? Norský bohemista a žurnalista Terje B. Englund představí český překlad své knihy Špion, který přišel pozdě. Ta zachycuje veřejnosti dosud neznámou kapitolu ve vztazích mezi Československem a Norskem od únorového převratu 1948 až do pádu komunismu v roce 1989. Autentické špionážní příběhy, v nichž se mihnou i osobnosti, jako byla Milada Horáková, Egon Hostovský či generál František Moravec, představí nakladatelství Prostor a Skandinávský dům v Knihovně Václava Havla již 14. ledna.  

„Málokdo by čekal, že právě vztah komunistického Československa s Norskem bude tak špionážně aktivní. A málokdo by též čekal, že takřka třicet let po listopadové revoluci vyjde kniha, jež bude nabitá tolika pozoruhodnými fakty,“ komentuje Denisa Novotná z nakladatelství Prostor.

Terje B. Engelund (nar. 1963) ve své knize rozkrývá řadu špionážních příběhů, které zasazuje do širšího kontextu politických, obchodních a kulturních norsko-českých vztahů i do dění v Evropě. Nechává přitom promlouvat archivní materiály i pamětníky a před očima čtenáře vykresluje konkrétní lidské příběhy a osudy. Všímá si například případu Josefa Bartončíka, bývalého agenta StB, který po revoluci čile kandidoval v řadách křesťanských demokratů.

Oním špionem, který přišel pozdě, pak byl agent StB Stanislav Dvořák. Ten stál na samém konci celé pražsko-oselské špionážní partie, do Norska se totiž ani nedostal – jeho plány přerušila Sametová revoluce. Kontroverzní osobnost Dvořáka, sexuálního delikventa, který se „proslavil“ infiltrací do řad Charty 77 i polského disentu, poznal autor knihy zblízka již v roce 2008: „Co se týče samotné spolupráce s StB, nezdá se, že by měl špatné svědomí. V tom ohledu je v dobré společnosti s desítkami tisíc krajanů,“ komentuje Terje B. Engelund.

Debaty se společně s autorem zúčastní historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů, badatel Radek Schovánek, zabývající se minulostí komunistického režimu, a překladatelka knihy Zuzana Hlavičková. Uvádí Denisa Novotná.

spion-ktery-prisel-pozde

Debata: Špion, který přišel pozdě – Československá rozvědka v Norsku
14. ledna 2019, 19:00
Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha
Vstup volný
Bližší info: www.skandinavskydum.cz




Brucknerova Třetí symfonie živě z Berlínské filharmonie

Dnes v 07:55

Pražský Goethe-Institut poprvé nabídne živý přenos z Berlínské filharmonie: 18. května od 19 hodin si v sále institutu bude možné poslechnout Brucknerovu Třetí symfonii, a to v její původní podobě z roku 1873. Za pultem Berlínských filharmoniků bude stát François-Xavier Roth....

Ve Státní opeře se v podání Baletu Národního divadla představí Coppélia

Dnes v 07:03

V průběhu sto padesáti čtyř let od své premiéry v Paříži v roce 1870 procestoval balet Coppélia snad všechny země světa. Ve Státní opeře v Praze, v podání Baletu Národního divadla, bude od 16. května 2024 inscenován v choreografické verzi Ronalda Hynda, která byla poprvé uvedena v roce...

Recitál Terezy Horákové v hostivařském kostele

10. května 2024 ve 20:36

V sobotu 25. května se můžete těšit na houslový recitál Terezy Horákové v hostivařském kostele. Začíná v 18 hodin.

Album zpomalených obrazů v Zámku Troja

10. května 2024 v 09:16

Galerie hlavního města Prahy zahajuje 21. května novou výstavu v Zámku Troja: Album zpomalených obrazů / Skladby a výtvarná díla z cyklu Nejisté situace.

Tóny Vinohrad 2024 v květnu

9. května 2024 v 18:49

Praha 2 pořádá další, již dvanáctý cyklus koncertů krásné hudby v prostorách Gröbeho vily v Havlíčkových sadech. Koncert začíná v 18 hodin a vstupenky koupíte v prodejní síti GoOut.

FOK na Vyšehradě: Narozeninový open air koncert zdarma

9. května 2024 ve 13:54

Poprvé ve svých dějinách se FOK přenese z Obecního domu do Vyšehradských sadů. Letos slaví Bedřich Smetana 200 let a Pražští symfonikové se blíží k 90. narozeninám. Vstup je volný.

Koncert na Nuselské radnici

9. května 2024 v 09:35

Poslední z jarních koncertů, které pořádá radnice Prahy 4, se koná ve čtvrtek 23. května.

Sídliště Petřiny pohledem studentů architektury

8. května 2024 ve 14:05

Petřiny pohledem studentů Fakulty architektury ČVUT z ateliéru Zmek– Krýzl – Novotný. Výstava ve výlohách Skleněného paláce v Praze 6. Vernisáž se koná 9. května v 17 hodin. Výstava trvá do 23. června.

Květnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

8. května 2024 v 08:39

V rámci cyklu „Varhanní nešpory maltézských rytířů“ uspořádá Suverénní Rytířský a Špitální řád sv. Jana z Jeruzaléma, Rhodu a Malty a Společnost pro duchovní hudbu za finanční podpory radnice Prahy 1 v řádovém kostele Panny Marie pod řetězem v Lázeňské ulici v Praze 1 – Malé Straně v pondělí...

Haiku na Petřinách s Bělou Janoštíkovou

7. května 2024 ve 13:13

V úterý 14. května proběhne od 17 hodin v klubovně nově otevřené pobočky městské knihovny na Petřinách workshop zaměřený na tvorbu haiku. Haiku, poezie v japonském stylu, pomáhá udržovat v kondici paměť i slovní zásobu, kultivuje jazyk, pomáhá proti stresu.

Výstava Fotografie v Praze 14

7. května 2024 v 11:03

Ve čtvrtek 9. května bude v 17 hodin v Galerii 14 zahájena výstava fotografií studentů a absolventů Pražské fotografické školy.

V Galerii 1 je Humoreska

6. května 2024 v 10:42

Pondělní podvečer patřil v Galerii 1 dvojici přátel Miclovi a Miffkovi, kteří zahájili společnou výstavu s názvem Humoreska. Obrazy plné barev, humoru a příběhů můžete zhlédnout do 24. května. Kurátorkou výstavy je Renata Mužíková.

Výstava: Příroda kolem nás

4. května 2024 v 16:57

V atriu radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí se koná výstava Jana Sedláčka příroda kolem nás, která bude trvat až do 24. května.

Další články
Nahoru