Babiš, důchody, důchodci a realita v číslech


Závěr  loňského roku  byl očekáván  v  důchodcovských domácnostech  s kromobyčejnou netrpělivostí. Pošta  totiž  roznášela  nové důchodové  výměry. S  historicky nejvyšším ročním zvýšením penzí. A  vzýváním svatého Andreje, jaký, že  to je  úžasný  pašák, jak že  se o nás  důchodce  stará.

Narážím na jeden takový plastický  příklad  Babišova  svatořečení  ve svém bezprostředním okolí, v  podstatě  každý  den. Kdykoli potkám svou sousedku a spolužačku ze základky   Boženku na  ulici.

Tenhle  článek píši vlastně pro ni. Číst Kosu  nechodí a nikdy  chodit nebude a  to z mnoha  důvodů. Nebudu  je  rozepisovat, co kdyby  přeci jen náhodou  přišla….Pro jistotu  budu konstatovat,  že  čísla ji příliš  netankují a nikdy netankovala, ale  ona  dá  především na to, jestli je  nebo není  úžasný  sympaťák. V tomhle  není  sama. Takových je  v tomto státě  nadkritická část.  Harry Jelínek byl taky  úžasný  sympaták a  jistý  Jaroslav D. , kterého loni poslal soud  do basy  až  zčerná, takto sňatkový podvodník, který z  38 žen vytřásl 18 melounů, dokonce dosáhl toho, že  ač  v  báni, jím podvedené ehm, no nemůžu napsat co si myslím, co kdyby  fakt na Kosu přišla,  se o něj, i když je  dnes  vše  objasněné, co je  ten šarmér  zač – považte, prý i nyní  perou!!!!Prost+ě  hezký holky  a sympaťáci to maj  snadný. Vždycky.

Vzpomněl jsem si na tuto sňatkopodvodnickou story, když  jsem se náhodou začal zajímat, na základě  Babišova  vychloubání, jak se stará o důchodce a Boženčina  posledního jeho svatořečení  o konkrétní čísla, jak to vlastně s námi důchodci a našimi důchody  je. A to, co jsem našel si  nemohu  nechat pro sebe. Už proto, že  Kosa je hojně navštěvována  mými vrstevníky,  jichž se důchodová problematika   přímo existenčně  dotýká. Doufám, že je moje  zjištění budou zajímat.

Konstatuji,  že  zcela  zásadní  sbírku údajů  jsem nalezl nikoli na stránkách Staťáku, nýbrž  na  FB profilu jistého Radomila Patáka  z Bzence.

Klíčová  grafika je ta, popisující vývoj průměrného důchodu k průměrné mzdě. Jinak řečeno – jestli příjem důchodců  nějak kopíruje platový  vývoj v  zemi a  tím vlastně  říká,  jestli  důchodci drží nějakou relativní koupěschopnost se zbytkem populace nebo jestli se z nich stává postupně  skupina lůzrů,  které co nevidět  nezbude, než  nějak rychle  zmizet ze světa. Dobrovolně  přes  špagát, prášky atd. nebo nedobrovolně  umřít hlady či zmrznout. No a v čase to vypadá následovně:

https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/49097820_1122813507898443_5389039768602411008_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_ht=scontent.fprg1-1.fna&oh=f20bc25a691eb3572d226d4d9aead56d&oe=5CC22DF9

Zjednodušeně  řečeno – od  doby, kdy se  Babiš  stal nejprve ministrem financí,samozřejmě  tím úplně, ale úplně nejlepším v českých i celosvětových dějinách,  si důchodci v tomto klíčovém parametru zoufale pohoršili. A  Babiš  tak, v  době  nebývalé konjunktury,  hravě dohnal a  předehnal i  takového antisociála jako byl Kalousek! Smutné zjištění…. Pokud  by si snad  někdo myslel, že  vlk změnil strany, co s e týče  Kalouska je na omylu. Stále u mne platí heslo, že  Miroslavu Kalouskovi přeji rychlý a spravedlivý proces! Tak jako před  osmi až  šesti roky  zpět.

Aby mi nebylo vyčítáno, že  snad pracuji jen s jedním zdrojem, pak mám  k dispozici  graf podobný, končící ovšem v  roce 2016

Tedy  žádná  zlá  vůle nebo účelové nasazování  psí  hlavy od  pana Patáka nebo vlka.

Připojím i další  zásadní  grafiku. Popisující  korelaci průměrného důchodu, resp. jeho přírůstku versus  inflaci:

Z uvedeného je  zřejmé, že  za Babišova  bačování  na financích a ve Strakovce, s  výjimkou popřevratového uvolnění cen,  rostla reálná  kupní síla  důchodů nejméně v  celé historii od roku 1989.

Platí to  i pro roky  2017 a 2018- Ty  sice v tomto grafu  zachyceny  nejsou,  nicméně  inflace  v  nich ve srovnání s  jinými roky  posledních 5-ti let  doslova  explodovala. Viz  další graf:

No,  svou sousedku a dávnou  spolužačku  ze základky, bych  výše  uvedenými grafy  nijak neohromil.  Dojem by  na ni neudělaly,  z mnoha  důvodů, které nehodlám blíže  rozvádět. le  nejspíš  bych slyšel cosi ve  smyslu, hele tyhle  čáranice  si nech,  já chci vědět  kolik stálo kilo bůčku, kilo másla  kilo cukru a  tak. To je  to co pro mne platí!

Sice na Kosu nepřijde, ale  kdyby  náhodou přeci jen  ANO, vlastně  ano, rád  jí  vyhovím i v tomto ohledu. Zejména  když na  tom nemusím máknout, protože  to udělal pan Paták za mne  /děkuji mistře Patáku/!

Oniprostě  sestavil tabulku  základních potravin za Kalouska versus  Babiš  dnes:

Aby bylo  vše úplné a nikdo mne nemohl obvinit  z nějaké manipulace, dodávám, že průměrný důchod  byl v roce

2010                                10 138 Kč

2018                                11850  Kč

Nárůst 16,8%.  Sami na  první pohled snadno  zjistíte, bez počítání, které zboží, resp. jeho cenový progres byly  alespoň pokryty  tím Babišovým důchodovým dobrodiním a  jeho squělou  ekonomickou politikou,  kdy  na  důchodce  myslí od  rána  do večera.

Slyším někde, že  se ten propad  opravdu  snaží  když ne napravit, tak alespoň  zmírnit? Hm….  Odpovím protiotázkou  – jak myslíte, že by  vypadalo zvýšení důchodů pro rok  2019, kdyby  se mu bylo podařilo v parlamentu vytvořit  vládní většinu s ODS  , jak si podle svých vlastních slov  maloval a ideálně představoval, takže by  nebylo hrozilo reálné nebezpečí předčasných voleb?

Tvrdím, že  navýšení důchodů pro  rok  2019 bylo jen  jistící volební guláš kvůli možným předčasným volbám, kdyby  se mu nepodařilo  vytvořit vládu s důvěrou!  A  protože  povedlo, tenhle  gulášek pro jeho voliče  stejně  zafunguje  -v  květnových volbách do Europarlamentu! Ačkoli, no ačkoli  převážná  většina  důchodcovského voličského elektorátu má úplně jiné  představy o EU a  EP  než  jejich svatý. Ale o tom jindy, až to bude aktuální! To má čas.

Místo toho musím ještě  něco převzít  ze  stránek pana  Patáka. Něco co potěší ty, co hýkají obdivem nad  Babišovou mantrou – řídím stát jako firmu:

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.