LUKÁŠ TOPINKA – rozhovor: Definitivní konec kariéry

Lukáš Topinka

Málokterý kulturista zůstává opravdu relevantní i po svém ukončení sportovní kariéry, dobrým příkladem pro takové borce může být Lukáš Topinka. Lukáš ukončil svou sportovní kariéru v roce 2017 čtvrtým místěm na světovém šampionátu v klasické kulturistice. Toho roku navíc získal titul mistra Evropy ve španělské Santa Susanně. Odměnou mu bylo 2500 euro za 6. místo v světovém žebříčku amatérů, což byl v roce 2017 nový projekt mezinárodní IFBB, který bude pokračovat 3. rokem i letos v roce 2019.
Lukáše Topinku tedy dělí asi 14 měsíců od jeho posledních závodů. I tak je oslovovaným hostem do rozhovorů nebo podcastů. Youtubeři s ním dělají kooperace a Lukáš sám je aktivní na svém Youtubu. Tam veřejně říká své názory na aktuální témata a vypráví své příběhy spojené s kariérou kulturisty, která trvala přes 10 let. Nejlepším rokem jeho života však byl ten loňský. 19.5. si vzal svou přítelkyni Nikolu za ženu a 25.9. se jemu a Nikol Topinkové narodil syn Lukášek.
Lukáš má co říct, a proto jsme s ním pro vás vypracovali následující rozhovor:

Lukáši, jak si užíváš kulturistický důchod?

Čau, úplně maximálně 😀 Užívám si malého, i když občas nám dá zabrat. I tak je prostě boží a je to radost a ne, není to jen oklepaná fráze. Tohle je opravdovej život. Cvičím daleko méně a s menšími váhami a už nejedu nic na krev. Jdu si zacvičit a když se náhodou s někým zakecám tak mi to ani nevadí. Jinak k tomu slovu důchod – občas si tak připadám. Přiznávám, že závodění zanechalo nějaké ty šrámy a cvičení mě opravdu bolí. Trápí mě záda, loket, rameno, ozvalo se i operované koleno. Můj cíl je pořád cvičit a něco shodit, protože mě to baví, ale tak aby mě to co nejméně omezovalo v normálním životě. Pracuji jako mistr ve firmě 100% rework, která se zabývá kvalitou/kontrolou především v automobilovém průmyslu.

Myslíš, že poslední konec kariéry byl ten vážně poslední. Je už teď jasné, že se vracet nebudeš?

Možná pár lidí zklamu, ale je to opravdu definitivní konec, jako že se Lukáš Topinka jmenuji! Není sebemenší důvod se vracet do něčeho, co už bylo uzavřeno. Hlavně cítím, že už mi to je vzdálené a vyhovuje mi více pozice trenéra, fanouška. Vrátil bych se zpět jen pokud by mi dal někdo na stůl milion a já tak doplatil hypotéku a značně bych ulevil rodinnému rozpočtu.

Jak vnímáš svou sportovní kariéru? Dosáhl jsi čeho, jsi chtěl? Povedlo se ti to takovým způsobem, na který jsi hrdý?

S hrdostí mohu říct, že jsem v tomto malém sportu něco dokázal a rád na to budu vždy vzpomínat, především na juniorské roky. Abych mohl říct „jsem 100% spokojený“, musel bych vyhrát mistrovství světa v mužích, to se nepodařilo, takže jsem spokojený jen na 95%. Na co jsem ale 100% hrdý je to, jakou cestou jsem to dokázal.

Nikola Topinkové a její dva Lukášové

V současné době tě každý může sledovat na Youtube, kam pravidelně vkládáš videa. Na co se v blízké době můžeme těšit?

Ano, je to tak i já jako nefanoušek všech těchto sociálních sítí a platforem jsem podlehl a začlenil se do této komunity. Po asi 2 letech jsem zjistil, že mám na youtube základnu fanoušků, které můj obsah baví a zajímá je to. Pak to baví i mě. V nejbližších týdnech bude série videí o mém hubnutí cca 15kg a samozřejmě budu pokračovat s vyprávěním zážitků o závodech. Mám připravené i rozhovory se zajímavými hosty.

Na facebooku MUSCLE&FITNESS – Czech&Slovak v poslední době často řešíme, co je možné naturálně. Co si ty myslíš, o čem víš, že se dá v dnešní době dosáhnout naturální cestou? Věříš tomu, že lidé jako Ronnie Coleman, nebo Kai Greene získali profi karty jako naturálové?

Tohle téma bude vždy hodně diskutované a někdy už jsem z toho unavený. Když vidím některé názory lidí, tak je to k smíchu a někdy k pláči. Já tomu věřím, nevidím důvod, proč by si to vymýšleli, obzvlášť když už ani jeden z nich není aktivní závodník. Já Vám tady říkám, že bych byl schopný vyhrát do roka a do dne profi elite card. A ne jen já, stačí si vybrat „vhodné“ závody, kde nikdo nebude, nebo těch pár závodů odzávodit skončit druhý nebo třetí a pak jen požádat o kartu.

Jak si užíváš, že jsi tátou? Jaké nové pocity zažíváš po narození tvého prvního syna?

Jak už jsem psal, je to parádní pocit. Těším se z práce, až přijedu domů a on tam bude a když na něj udělám takový speciální zvuk (sovu) a on se začne smát. Nebo o víkendu, když jsme dopoledne doma, tak po probuzení má povídavou náladu, tak to je taky paráda. Další zážitky jsou při koupání, jak se mu líbí ve vodě, nebo když „pase koníky“. V těchto chvílích jsem úplně „odvařenej“ z něj. Kdo nezažil, nechápe.

Máš pro naše čtenáře nějaký vzkaz, který bys jim chtěl předat?

Vzdělávejte se v oblasti tréninku, stravy, mějte trpělivost, vnímejte svoje tělo a neřešte ostatní, pouze sebe.

Lukáš Topinka