Vyšlo lednové číslo Sociálních služeb

„Nerad bych se dožil toho, aby lidé vzpomínali na svoje pracovní úspěchy v osmilůžkovém pokoji na LDN,“ řekl v rozhovoru Ladislav Průša, kapacita současné sociální politiky.

Ladislav Průša, výzkumný pracovník a bývalý dlouholetý ředitel Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, a současně jedna z největších kapacit sociální politiky, v rozhovoru komentuje proměnu oblasti sociální politiky, hodnotí, jak si vede v současnosti stát a vláda, ale zejména upozorňuje na skutečnost, že je nutné provést zásadní změnu systému poskytování a financování sociálních služeb.

„V roce 2050 bude každý osmý člověk v ČR starší 80 let. Sedmnáct procent 80letých a starších lidí potřebuje nepřetržitou péči. To nikoho nezajímá. Politici vědí, že mají za čtyři roky nové volby,“ varuje držitel Ceny APSS za dlouhodobý přínos sociálním službám Ladislav Průša.

Podle některých výzkumů se v životě každého čtvrtého člověka objeví psychické problémy, které vyžadují odbornou pomoc. Jedná se u nás asi o 2 milióny lidí. Adekvátní péče, mezi kterou patří i psychoterapie, se dostane asi jen ke 30 % z nich.

Mnoho lidí s duševními problémy se dostává i do sociálních služeb mj. proto, že sociální problémy v oblasti bydlení, zaměstnání, financí, mezilidských vztahů nebo třeba i v oblasti náročné péče o handicapované děti nebo dospělé jsou často velmi stresující a mohou se podílet na vzniku a udržování psychických potíží, které vedou k sociálním problémům nebo již existující sociální problémy zesilují.

O úzkostných a depresivních poruchách a kognitivně behaviorální terapii se tak dočtete v článku terapeuta a předsedy Pracovní skupiny pro psychoterapii v sociálních službách při APSS ČR Romana Peška.

V prvním čísle Sociálních služeb tohoto roku najdete i téma úpravy pracovní doby v pracovně-právních vztazích, zejména pak tzv. směnném provozu, článek španělské organizace ACRA o vlivu institucionalizace na zdravotní ukazatele seniorů v Katalánsku (jedná se o 1. studii svého druhu) nebo třeba reportáž, jak proběhl 5. ročník Noci venku Dvůr Králové nad Labem.

Veronika Hotová

Klíčová slova: