Život má dlaň a taky pěst. Kameraman, fotograf a znalec jičínské historie Petr Volf o tom ví své

27. leden 2019

Petr Volf  se narodil v roce 1940 v Jičíně, na filmové akademii múzických umění, kam byl přijat až po neuvěřitelných peripetiích spojených s tehdejším režimem, vystudoval obor kamera u docenta Šmoka. Po absolutoriu v roce 1965 působil na katedře kamery jako asistent.  

Fotograf a kameraman Petr Volf spojil svůj profesní život s Krátkým filmem Praha, kde za třicet let natočil na tři stovky filmů. Jeho zásadní tvorba ale vznikla po roce 1985, kdy se seznámil s Milanem Maryškou a Jaromírem Štětinou. A v této nové filmařské konstelaci natáčel na Špicberkách a na Sibiři, v odlehlých končinách Sovětského svazu.

Vznikly dokumentární snímky nejen o přírodě, ale i o starověrcích, o gulagu, o těžbě zlata na Kolymě. 

Petr Volf v přízemí svého rodného domu v Jičíně, kde dnes sídlí rodinná Kavárna 39

Jako režisér natočil asi deset filmů, mj. portréty osobností (Josef Páleníček, M. V. Kratochvíl, Vilém Závada), hudební a taneční náměty a film o sběratelích starých automobilů. Znalec jičínské historie působil na přelomu 20. a 21. století i jako radní a zastupitel v Jičíně.

V posledních letech se zabývá fotografií a vystavuje krajiny z Arktidy, Irska, Francie a Podkrkonoší, fotografie automobilů, i komentované obrázky ze starých alb.

Petr Volf (vpravo) s malířem Michailem Ščigolem na společné výstavě v jičínské galerii

„Snažím se napsat rodinnou kroniku, která bude pandánem toho, co v sedmidílných pamětech napsal můj otec. Některé věci zamlčoval, protože nebylo vhodné o nich v té době mluvit na veřejnosti. Já to porušuju a protože jsem kameraman, vkládám do textu fotografie, které oživují situaci," říká Petr Volf.

„Točili jsme taky instrukční filmy. Například jsem udělal výrobní postup, jak zapálit tank: kramlí prorazit sud, Rudé právo zapálit, strčit do toho pramínku nafty a za chvíli tank hoří. A to udělali lidi v roce 1968 u nákladního auta, které stálo před Ćeským rozhlasem. Netušili ale, že ten náklaďák je plný munice. Já jsem měl právě puštěnou kameru, když to všechno vybuchlo," doplňuje Petr Volf, který v závěru roku 2018 převzal Cenu města Jičína. Ta se uděluje od roku 2007 na základě nominací od občanů.

Petr Volf s výtvarnicí Evou Kubínovou

Kameraman a fotograf Petr Volf dnes s nadsázkou říká, že ke stáru mu zbyl už jen vztah k přírodě, veteránům a psům. Je to ale opravdu jen nadsázka, protože má krásně rozvětvenou rodinu. Je mu oporou a dává mu prostor k tomu, co ho teď nejvíc těší, a to je práce s fotografií.

S Petrem Volfem se sešla redaktorka Vlaďka Wildová v přízemí jeho rodného domu v Jičíně, v Kavárně 39:

Spustit audio

Související