29.01.2019 10:23

Přední politický dramatik se vrací do NT Live s novou hrou o střetu veřejného a soukromého života

V dramatu Skylight rozdělily mileneckou dvojici v podání Billa Nighyho a Carey Mulligan i věk a politické názory. Jak dokáže své názory a city, soukromý a veřejný život skloubit další silná hrdinka Davida Harea z novinky Nejdu do toho? To uvidíme 31. ledna díky přímému přenosu z britského Národního divadla. Přední britský politický dramatik a fanoušek cyklu NT Live, který popularizuje a přibližuje britské divadlo lidem, se vrací na plátna s aktuálním příběhem zahrnujícím dvacet let i stav britského zdravotnictví a stranického systému. V hlavní roli doktorky, která by mohla kandidovat do čela labouristů, o svých hereckých kvalitách přesvědčí Siân Brooke, známá jako Ofélie z oblíbeného přenosu Hamlet. „Je lepší stát uvnitř mašinérie a hrát mocenskou hru, nebo být outsider a usilovat o změnu?“, přibližuje téma nového dramatu herečka. Přenos začíná v pražském Kině Aero v 19.45 a jako vždy bude opatřen českými i anglickými titulky.

„Je to hra o sociálním svědomí, o tom, jak můžete pomoct své komunitě. O napětí mezi veřejným a soukromým životem politika. O tom, zda je možná zůstat věrný svým morálním zásadám, pokud chcete něco opravdu změnit,“ popisují herci novinku plodného, uznávaného dramatika Davida Harea, nominovaného na dva Oscary za scénáře filmů Hodiny a Předčítač. Světové premiéry novinky Nejdu do toho se ujal mnoha cenami ověnčený australský režisér Neil Armfield, který se na Hareovu tvorbu zaměřuje. Drama se odehrává od roku 1996 do současnosti, ale v jakési paralelní Británii, kde v čele Labouristické strany nestojí Jeremy Corbyn a kde se země nepřipravuje na odchod z EU. Přesto inscenace „stále dokládá Hareovu schopnost využít divadlo k změření morální teploty doby“, jak napsal slavný kritik Guardianu Michael Bilington.

Hra také přibližuje život politiků, jejichž postavení a image se v posledních letech mění. „I já jsem si myslela, že politici jsou jakýsi jiný živočišný druh. Ale pořád jde o lidské bytosti s emocemi. Všichni jim jen tak trochu nedůvěřujeme, a když se dostanete do politické arény, hned si pomyslíte – budu pořád schopná zůstat sama sebou?“ uvedla představitelka hlavní role Siân Brooke pro deník Evening Standard. Herečka se během příprav řady politiků a političek vyptávala na jejich zkušenosti, jako matku dvou malých synů ji šokovalo, že členové parlamentu nemají nárok na rodičovskou dovolenou. Jej nová role jí dodala energii k většímu zájmu o kampaně, také začala víc obdivovat ty, kteří se do nich pouští. „Ve světě dochází k řadě nespravedlností a potřebujeme lidi, kteří se jí postaví a začnou bránit svůj kousek světa.“

NEJDU DO TOHO | přímý přenos | čtvrtek 31. ledna 2019 | Kino Aero (Praha)

 www.ntlive.cz | www.vicnezfilm.cz

Autor článku: Radek Pavlovič