Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Módní koncern Gerry Weber oznámil insolvenci

Móda

  5:59
HALLE - Německý řetězec s dámskou módou a módními doplňky Gerry Weber, který působí i v České republice, podal insolvenční návrh. V podnikání ale bude prozatím pokračovat, protože finance má firma podle svého dnešního sdělení zajištěny až do roku 2020. Značka dlouhodobě bojuje s klesajícími tržbami a červenými čísly.

Módní koncern Gerry Weber oznámil insolvenci foto: ČTK

Podle informací agentury Reuters se v rámci zrychlené restrukturalizace počítá s uzavřením asi 230 prodejen z celkových 3900 a o práci by mohlo přijít až 900 lidí ze současných 6900 zaměstnanců. Podat insolvenční žádost společnost přiměl neúspěch jednání s partnery o jejím dalším financování. O insolvenci žádá pouze mateřská firma Gerry Weber International, dceřiných značek jako jsou Hallhuber, Samoon a Taifun se proces nedotkne. 

Společnost Gerry Weber International vznikla v roce 1973 a do České republiky přišla na konci roku 2013. V Praze nyní provozuje tři prodejny v obchodních centrech Nový Smíchov, Arkády Pankrác a Palladium. Nakolik se chystané změny dotknou českého trhu, není jasné.

Náznaky, že se firmě nedaří, se poslední dobou množily. V polovině měsíce byla nucena upravit směrem dolů svůj hospodářský výhled. Očekávaná ztráta před zdaněním za finanční rok 2017/18 se tak vyšplhala na 192 milionů eur (4,9 miliardy Kč).

Příčin neutěšeného stavu je vícero - od slabého internetového prodeje přes špatné postavení značky na trhu až po silnou konkurenci v podobě firem jako jsou H&M a dceřiná společnost Inditexu Zara. Podnik také nezvládl otevření příliš velkého množství nových poboček, napsala agentura DPA.

Autor: