"To je ženská! Tu bych chtěl mít doma... Naloženou ve vodním skle,"

pravil Bronislav Poloczek, coby Tomáš Babula,  milovník pěnivého moku, kotelník a člen stolní společnosti v seriálu Hospoda.

Občas se každý muž dostane do situace, kdy narazí na stvoření, které se na první pohled tváří jako normální žena,  ale v okamžiku, kdy otevře ústa, mění se ve tvora, který má s normálním člověkem málo společného. Bývá sice příznačně pojmenováván, ale prapůvod i význam tohoto pojmenování není vždy autorovy znám. Dovoluji si tedy přijít s malým "bestiářem" a uvést zde ta zajímavá nařčení i s vysvětlením jejich významu nebo původu.

Pták s ženskou hlavou

 Slovo, které má v sobě hodně zlověstného a obecně také označuje zlovolnou ženskou je harpyje. Ve své podstatě je to škodič, který dělá chlapovi jen samé naschvály. Pravidelně zapomíná koupit pivo, přepíná z fotbalu na tisící díl nějaké telenovely a podobně.  Ovšem původně byly Harpie ptáci s ženskou hlavou, vystupující mimo jiné v báji o jakémsi  Fíneovi, který byl bohy odsouzen k neukojitelnému hladu a pokaždé, když se chtěl najíst, přiletěly Harpie, co mohly, to sežraly a co nesežraly, to s odpuštěním posraly. No prostě škodiči.

Harpyje

 

Místo prstů drápy, místo vlasů klubko zmijí

Mnozí muži vidí ve svých partnerkách bohyně. Je to sice trochu přehnané, ale vcelku milé, pokud tím ale nemyslí bohyně pomsty a kletby, Furie. Tyto šeredy s krví podlitýma očima štvaly dle římské mytologie každého, kdo se nějak provinil a nedaly mu nikdy pokoj.  Ty dnešní fúrie nemají sice místo vlasů hady a nebydlí v hrobech, za to pronásledují každého, přičemž nezáleží vůbec na tom, jestli dotyčný něco spáchal, či nespáchal. Jsou to velmi zuřivá a hádavá stvoření. Někdy je jim také říká lítice, což ale vyjde nastejno.

Třetí hlavní hřích

Tato emoce či vlastnost se vyskytuje celkem běžně a nebývá pro muže tak nepříjemná jako ty dvě výše uvedené. Je to z toho důvodu, že se obrací spíše k ženám. Je vlastní  jedné z Fúrií, Megéře, bohyni  závisti. U nás je to prostě megera.  Je nepřeberné množství věcí, které se dají tomu druhému závidět, ale ženy jich mají daleko víc než muži. Je to dáno tím, že chlap, až na určité výjimky, neřeší velikost svého zadku nebo výšku konta partnerky. Nezávidí sousedovi nové obkladačky ani  koupi významně zlevněných značkových lodiček.

Francouzský metr

 Když po osmihodinovém vyčerpávajícím pracovním nasazení zajdete zaslouženě  na "jedno" a manželka  vás pak z nepochopitelných důvodů začne o půlnoci  peskovat, že jste nevyzvedli kluka ze školky,  zkuste jí s úsměvem a francouzským akcentem  říci,  že je vaše milovaná" semetrés“. Sice nebude vědět, co tím myslíte, ale ta franština, coby jazyk milenců, vždycky zabere. Kdyby ovšem věděla, že jste ji  nazvali semetrikou nebo metrnicí, tedy metrem, asi by vám ráno snídani neudělala. 

Etymologická záhada

Jsou slova, o kterých víme,  co znamenají, ale jejich původ se dá je těžce vypátrat. Satorie je sice hádavá a zlá manželka, ale jestli to vychází ze satana, saturnálií nebo z něčeho jiného je ve hvězdách.

Pozdrav z Vídně

Slova v původním jazyce velmi hanlivá, se v tom, který si je převzal, už značně obrousila a význam se poněkud pozměnil. A tak u nás je sice  fuchtle  nafoukaná nebo nafrněná madam, ale ve vídeňské hovorové němčině znamená Fuchtel obyčejnou "šlápotu". Naopak Fräulein je česky slečinka, ale už odvozené slova frajle spíš odpovídá té fuchtli.

"Dostaneš-li dobrou ženu, budeš šťastný, dostaneš-li zlou, staneš se filozofem."

Od bájných tvorů a přes obecná označení "divých" žen se nakonec dostaneme k osobě, která skutečně existovala a je symbolem takové manželky, kterou by chtěl mít muž raději v tom "vodním skle". Je to Xantipa, manželka řeckého filozofa Sokrata. Tahle ta ženská mu dávala co proto, přičemž tak činila nejen verbálně, ale i fyzicky.  Je obecně známá historka, kdy při jedné z mnoha hádek vyprázdnila ve vzteku na filozofovu hlavu obsah nočníku. Otázkou pak zůstává, jestli nebyl nakonec trest smrti a vypití bolehlavu pro něho vysvobozením.

Jistě by se našla i další pojmenování, ale těch pár na pointu stačí. My muži určitě nechceme, abyste byly metrnicemi, megerami nebo fuchtlemi. A už vůbec ne, aby se vaše jméno neblaze zapsalo do dějin. Tak na to myslete a buďte prosím příště, až zase něco "katastrofálního" provedeme, trochu shovívavé.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Omelka | středa 6.2.2019 12:07 | karma článku: 0 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Petr Omelka

"Vy tupci, to není naše hymna!"

2.7.2021 v 18:22 | Karma: 27,57

Petr Omelka

Učitele vyhodili z práce za YouTube

27.5.2021 v 11:01 | Karma: 32,03