VIDEO: V kauze Kuciak nejspíš brzy padnou další obvinění, oznámil slovenský prokurátor

Slovenská prokuratura odkládá obžalobu obviněných z loňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Původně přitom chtěla čtveřici obžalovat do konce února. Generální prokurátor Jaromír Čižnár novinářům řekl, že pro obžalobu ještě není vše připraveno. Podle něj ale zřejmě brzy přibudou další obvinění. Tento měsíc tomu bude přesně rok od vraždy, která otřásla celou zemí.

Bratislava (Aktualizováno: 11:28 7. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Blížíme se k takzvanému výročí této smutné události. Chci vás ubezpečit, že prokuratura těsně před tímto výročím předstoupí před veřejnost s výčtem naší činnosti,“ řekl Čižnár s tím, že už nyní má vyšetřovací spis téměř 40 svazků. 

Italská televize zveřejnila snímky Kuciaka před vraždou. Měl je na objednávku pořídit exšéf kontrarozvědky

Číst článek

„Chtěli jsme podat první obžaloby v domnění, že to bude zdokumentováno. Nepodařilo se,“ prohlásil prokurátor, aniž by specifikoval nový termín.

Prokuratura ale předpokládá, že ke stávajícím čtyřem obviněným brzy přibudou další lidé. 

Čtyři obvinění

Pro připomenutí: slovenská policie loni na podzim při vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho partnerky zadržela a následně obvinila čtyři lidi. Mezi nimi jsou podle dostupných informací střelec a také druhotná objednavatelka vraždy.

Média v minulosti napsala, že z objednávky Kuciakovy smrti je podezřelý kontroverzní podnikatel Marian Kočner, který je ve vazbě kvůli jinému případu.

Po Kuciakovi chtěli zabít prokurátora Žilinku nebo exministra Lipšice, píší slovenská média

Číst článek

Podle dřívějšího vyjádření byl Kuciak zavražděn v souvislosti se svou investigativní prací. Zločin vyvolal v zemi politickou krizi, která loni v březnu vyústila v odchod Roberta Fica (Smer-SD) z postu premiéra.

Chystali vraždu exministra?

Během vyšetřování Kuciakovy vraždy vyšlo najevo, že obvinění patrně připravovali vraždu bývalého ministra vnitra a spravedlnosti Daniela Lipšice, nynějšího náměstka generálního prokurátora Petera Šufliarskeho a elitního prokurátora Maroše Žilinky. V tomto případu nebyl zatím nikdo obviněn.

Vyšetřování přípravy vraždy zmíněných prokurátorů a exministra bylo po dohodě prokuratury a policie odebráno vyšetřovacímu týmu Kuciakovy vraždy a přiděleno inspekci ministerstva vnitra, která zkoumá trestné činy policistů.

Lipšic i média tento postup kritizovali, zatímco Čižnár ho ve čtvrtek obhajoval. Prohlásil, že bez spolupráce s policisty by podezřelí nemohli získat osobní údaje například o Žilinkovi.

Další zástupce prokuratury, který si nepřál zveřejnit své jméno, řekl, že jen shodou okolností nedošlo k vraždě jedné ze tří zmiňovaných osob.

dbr, pan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme