‚Divadlo dává zapomenout na problémy denního světa.‘ Jatka 78 uvedou akrobaty s Downovým syndromem

Divadelní soubor Circus Sonnenstich z Berlína, který je složen z akrobatů a herců s Downovým syndromem, vystoupí 6. dubna v prostoru Jatka 78 v Pražské tržnici. Představí inscenaci Wabi-Sabi za doprovodu živé hudby uznávané německé zpěvačky a skladatelky Dorothy Bird. Na vystoupení naváže 7. dubna workshop zaměřený na práci s mentálně postiženými lidmi. Sdělila to mluvčí scény Jatka 78 Zuzana Hošková.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představení Honey se odehraje v prostoru Jatka 78

Divadelní soubor Circus Sonnenstich z Berlína, který je složen z akrobatů a herců s Downovým syndromem, vystoupí 6. dubna v prostoru Jatka 78 v Pražské tržnici (ilustrační foto) | Foto: Dita Havránková

„Cirkus Sonnenstich je doma v berlínském divadle Chamäleon, které je naším partnerským divadlem. Toto představení tedy není prvním a nebude ani posledním, které z jejich produkce přivezeme ukázat českým divákům,“ uvedl ředitel Jatek 78 Štěpán Kubišta v tiskové zprávě.

Jeden příběh třemi způsoby. Režisér Viktor Tauš připravuje pro Jatka hru Amerikánka

Číst článek

Podle něj může divadlo sloužit jako terapie pro herce i diváky. „Pokud divadlo přímo nemůže uzdravovat, určitě dává zapomenout na problémy denního světa, a to jak tvůrcům a účinkujícím, tak i divákům,“ doplnil.

Součástí vystoupení německého souboru bude také workshop založený na předávání zkušeností s pohybovými aktivitami lidí s mentálním postižením. Povedou ho zakladatelé Circusu Sonnenstich Anna-Katharina Andreesová a Michael Pigl-Andrees. Workshop je určený asistentům, trenérům a lektorům, kteří se věnují volnočasovým aktivitám mentálně postižených.

Naše civilizace se snaží ubavit k smrti, ubrzdit to nejde, říká Jaroslav Dušek k nové hře

Číst článek

Circus Sonnenstich byl založen v roce 1997. Většina z jeho 50 členů má Downův syndrom. V roce 2011 cirkus jako svoji zastřešující organizaci založil Centrum pro pohybové umění. Soubor má za sebou řadu úspěšných inscenací a vystoupení v Německu i v zahraničí.

V Česku funguje od roku 2014 festival Menteatrál, kterého se účastní česká profesionální divadla pracujících s lidmi s mentálním postižením. Letošní ročník se uskuteční od 2. do 4. srpna v Orlických horách.

„V Česku je asi desítka souborů, ve kterých pracují divadelníci společně s lidmi s mentálním postižením. I když u nás zatím neexistuje plně profesionální soubor, kde by bylo divadlo hlavní náplní a obživou herců s postižením, je tento směr divadla velmi aktuální a rychle se vyvíjí,“ uvedl ředitel festivalu Jan Čtvrtník.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme