TZ: Vnitroblock se rozrostl o unikátní posuvné mezipatro

Vnitroblock se rozrostl o unikátní posuvné mezipatro / Vnitroblock / Praha / 20. 2. 2019

Kavárna v oblíbeném multikulturním prostoru Vnitroblock v pražských Holešovicích se k radosti návštěvníků rozrostla o další prostory – nové mezipatro nazvané glo​TM​ lounge.

Tým vedený architektem Františkem Bosákem se rozhodl zachovat atmosféru unikátního industriálního místa a vytvořit speciální mostní konstrukci umístěnou na kolejnicích bývalé jeřábové dráhy. Výsledkem originálního, technicky náročného řešení je pohyblivé mezipatro, které se podle potřeby může přesouvat po celé délce kavárny o délce více jak 35 m.

„Kavárna dříve sloužila jako výrobní hala, po které bylo nutné přenášet velmi těžké věci – k tomuto účelu zde byla namontována právě dráha, po které jezdil jeřáb s vysokou únosností. Ten tu dnes už sice není, naštěstí dráha zůstala a my ji tak mohli využít k tomu, aby mezipatro nemuselo setrvávat v jedné pozici, ale mohlo se po hale přesouvat. S tímto nápadem je tak možné uspořádat přednášku nebo koncert na místě před DJ pultem a mezipatro přesunout nad bar nebo dál tak, aby sloužilo jako hledištní balkon,“ vysvětlil architekt František Bosák.

Velkou výzvou byl vzhled nového prostoru tak, aby koncepčně zapadl do Vnitroblocku, nebyl ani příliš výrazný, ani příliš nudný a současně vyhovoval jak staticky, tak uživatelsky. „Za pomoci našeho statika jsme nakonec navrhli mostní konstrukci, které se říká Vierendeelův nosník. Ta nám pomohla překročit téměř osmimetrový rozpon mezi sloupy kavárny bez sebemenšího problému. Je také nejvýraznějším prvkem celého mezipatra, dovolila nám jeho strany navrhnout jako pravidelný rastr stejně velkých čtverců. Z těch vznikla jakási pomyslná klec, která díky své výšce kromě statické funkce slouží zároveň jako zábradlí – není tak nutné přidávat nic navíc, kromě jemné výplně čtvercových polí,“ dodal František Bosák. Celá tato klec je pomocí připevněných koleček posazena na kolejnici zmíněné jeřábové dráhy a může se tak vznášet a libovolně pohybovat nad kavárnou.