21. 2. 2019 Daniel Ryl

Sparta jede do Zlína. Přiveze důležité body?

Do konce základní části zbývá šest zápasů a hokejisté Sparty mají před sebou další utkání o důležité body, když v pátečním zápase od 17.30 hodin výzvou desátý Zlín. Svěřenci Uweho Kruppa se pokusí potvrdit parádní bilanci z venkovních kluzišť a také to, že to na zlínském ledě v posledních letech umí.

Sparta je venku špičkou, daří se jí i ve Zlíně

Při pohledu na celkovou tabulku jsou hokejisté Sparty a Zlína přímými konkurenty v boji o play off, ale v tabulce domácích a venkovních zápasů mají sparťané před pátečním soubojem navrch. Pražané jsou totiž na ledě soupeřů s celkově získanými 42 body druhým nejlepším týmem soutěže o skóre za vedoucí Plzní. Zlín je naopak na domácí půdě sedmý.

6
V aktuálním ročníku má Sparta se Zlínem pozitivní bilanci se ziskem šesti bodů. Venku už brala jedno vítězství 4:0.

Aktuální tabulka navíc potvrzuje poslední vzájemnou bilanci - sparťané totiž ve Zlíně sbírají body. Sparta na ledě ševců vyhrála celkem osm z deseti posledních duelů, přičemž třikrát udržela čisté konto. Trenér Uwe Krupp však před sílou Beranů varuje: "Očekávám další těžký a vyrovnaný zápas jako s dalšími soupeři, s nimiž jsme v poslední době hráli a kteří nás naopak ještě čekají," řekl v rozhovoru pro klubový web.

Pokud budou chtít jeho svěřenci uspět, musí střílet góly. V předešlých sezonách totiž nebylo zvykem, aby měl Zlín více nastřílených gólů než Sparta, ale zároveň patřil k nejčastěji inkasujícím týmům celé extraligy. To aktuálně platí, jenže důležité jsou body, a těch má Sparta přesně o tři víc, takže je důležité v pátečním utkání uspět.


Zlín v. Sparta řečí čísel:


Defenzivní Zlín? Ne, Berani pálí do černého

Berani mají šestku na dostřel a vděčí za to zejména svému útoku, který patří se 128 góly k lepší polovině, leč ostrostřelce byste v týmu nenašli. Více než deset gólů má na kontě pětice Tomáš Fořt (15), Pavel Kubiš (14), Jiří Ondráček (12), Jakub Šlahař a Jakub Herman (11). Třetí jmenovaný je zároveň nejproduktivnějším hráčem Zlína, v němž prožívá vydařenou sezonu obránce Ralfs Freibergs (5+18) a jistotou je také gólman Libor Kašík (91,38 %). 

I on si ale vybral špatný den, když v posledním utkání na ledě Plzně střídal ve 32. minutě za stavu 0:5, kdy pustil na led Tomáše Štůraly, jenž inkasoval ještě čtyřikrát od Milana Gulaše, který tak završil svůj pětigólový večer a výhru 9:2. "Výsledek jasně vypovídá o tom, kdo dominoval a kdo byl silnější. První třetinu jsme zvládli ještě celkem dobře. Zápas se zlomil ve druhé třetině v našich oslabeních, kdy nám to tam začalo padat," uznal asistent trenér Robert Svoboda.

Jeho tým však nemusí porážky tolik litovat. Předtím totiž uspěl čtyřikrát v řadě a i podle slov zlínského trenéra ho důležité zápasy teprve čekají. Po utkání se Spartou hraje Zlín v Pardubicích, hostí Chomutov a jede k velmi důležitým zápasům na led Mladé Boleslavi a Olomouce. Základní část pak završí 8. března domácím utkáním proti Kometě Brno.


Sparta má navrch, dočkají se fanoušci prodloužení?

Tři zápasy proti Zlínu vynesly Spartě v aktuálním ročníku už šest bodů. V prvním měření sil, které bylo věnováno psům z útulků, se však sparťanům příliš nedařilo. Na trefy Štěpána Fryšary a Michala Popelky ještě dokázal zareagovat Matěj Beran, ale střelný prach následně domácí zvlhl a hosté po dalších trefách včetně dvou gólů v přesilovce uštědřili domácí Spartě jednoznačnou porážku 1:5.

16
Už šestnáct zápasů v řadě bylo rozhodnuto v základní hrací době. Nastavovalo se naposledy v 3. února 2016.

Odveta už Pražanům vyšla mnohem lépe, když brankář Matěj Machovský tentokrát na ledě ševců zavřel branku a výborným výkonem pomohl Spartě k přesvědčivé výhře 4:0. Televizní kamery Spartě proti Zlínu svědčí, což potvrzuje i poslední utkání. V něm domácí i díky gólovému debutu Kevina Klímy a trefám Lukáše Pecha s Andrejem Kudrnou vyhráli 3:2.

Ačkoliv jsou vzájemné zápasy obou mužstev tradičně těsné, na prodloužení už fanoušci obou mužstev čekají pěkně dlouho. Naposledy se rozdělovaly body 3. února 2016, kdy Sparta doma vyhrála 4:3 po samostatných nájezdech. Dalších šestnáct zápasů už bylo rozhodnuto v základní hrací době a jedenáctkrát se radovali sparťané.


Sestavy z posledního zápasu:

PSG Berani Zlín: Kašík (32. Štůrala) - Nosek, Freibergs, Řezníček, Gazda, Ferenc, Valenta, Hamrlík - Šlahař, Fořt, Kubiš - Okál, Honejsek, Herman - Kulda, Sedláček, Václavek - Fajkus, Popelka, Krejčík.

HC Sparta Praha: Sedláček – Dvořák, Košťálek, Piskáček (C), Voráček, Kalina, Blain, Delisle – Beran, Sill, Smejkal – Jarůšek, Klimek, Bukarts – Buchtele, Pech (A), Forman (A) – Kudrna, Klíma, Rousek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

​Divíšek: Trenér Gross má naši důvěru

Kousal: Tlak si nepřipouštím, těším se!

Krejčík: Mistrovství v roce 2015 bylo zážitek

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov