Finanční impérium sahající až na Moravu. Před 275 lety se narodil zakladatel dynastie Rothschildů

Napoleonské války, výstavba prvních železnic nebo taky Suezského průplavu. To je jen stručný výčet událostí, u kterých sehrála důležitou roli známá bankéřská dynastie Rothschildů. Tato rodina začala už v 18. století budovat své finanční impérium, které funguje dodnes. Zakladatel tohoto podniku Mayer Amschel Rothschild se narodil přesně před 275 lety.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nathan Mayer Rothschild, syn zakladatele slavné bankovní dynastie Mayera Amschela Rothschilda. Nathan podnikal v Anglii, nejdříve jako obchodník s textilem v Manchesteru

Nathan Mayer Rothschild, syn zakladatele slavné bankovní dynastie Mayera Amschela Rothschilda. Nathan podnikal v Anglii, nejdříve jako obchodník s textilem v Manchesteru | Zdroj: Profimedia

Mayer Amschel Rothschild nezačínal jako bohatý finančník, ale jako drobný směnárník v obchodě svého otce ve Frankfurtu nad Mohanem. Pak ale vrhl na obchod se starými mincemi a starožitnostmi. Nakonec se vypracoval na správce majetku vlivného knížete Viléma Hessenského.

Největší rozmach rodiny Rothschildů začal na přelomu 18. a 19. století, kdy čtyři jeho synové postupně odešli do zahraničí: do Londýna, Paříže, Vídně a Neapole. Zde zakládali banky.

Nejdřív nezájem, potom násilná kolektivizace. Před 70 lety přijali poslanci zákon o JZD

Číst článek

To je také období, kdy se podnikání této rodiny začíná rozpadat do několika větví.

Nejúspěšnějším z původní čtveřice se stal Nathan Mayer Rothschild, který podnikal v Anglii. Nejdřív jako obchodník s textilem v Manchesteru, ale pak se vypracoval na velmi respektovaného bankéře v Londýně.

Dobře si vedl i nejmladší bratr Jamase, který působil ve Francii, kde financoval první francouzské železnice.

Napoleonské války

Rothschildové se zapojili také do napoleonských válek. Zmíněného Nathana Rothschilda pověřila britská vláda, aby dodávala peníze vévodovi z Wellingtonu, který tehdy bojoval s Francouzi, ale chyběly mu finance na zaplacení vojáků.

Nathan společně se svými bratry vytvořil síť spolupracovníků, kteří vykupovali mince a vévodovi pak obnos posílali v příslušné měně.

Dobrodruh z divočiny a tvůrce Panamského průplavu. Před 100 lety zemřel prezident Theodor Roosevelt

Číst článek

Rothschildi Britům asistovali ještě jednou, a to když vládě půjčili peníze, aby mohla koupit podíl ve společnosti, jež spravovala Suezský průplav. Hodnota úvěru byla dnešních 550 milionů liber, tedy necelých 16 miliard korun.

Vítkovické železárny

Jeden ze synů zakladatele dynastie založil i jednu z rodinných větví v tehdejší habsburské monarchii a podnikal tak i v českých zemích.

Salomon Mayer Rothschild působil ve Vídní a v tehdejší monarchii vybudoval průmyslovou říší, která sahala i na Moravu. Dokonce vlastnil pozemky a doly na Ostravsku a významně napomohl k úspěchu Vítkovických železáren.

S nasazením života zachraňoval děti z tábora Buchenwald. V Třebíči Kalinu připomíná nová expozice

Číst článek

Ty chtěl ve 30. letech 19. století koupit, ale jako Žid podle tehdejších zákonů nesměl vlastnit žádný majetek. Firmu proto koupilo arcibiskupství a Vítkovice mu v roce 1835 pronajalo. Až o několik let později dostal Rothschild výjimku a Vítkovice mohl odkoupit. Podnik tehdy vyráběl parní stroje, mosty nebo třeba vagony a těžil právě z rozmachu železniční dopravy. Rothschild se sám zasadil o budování železničních tratí, které financoval.   

Krušné dvacáté století

Ve 20. století už to ale měli o dost složitější. Původní centrum ve Frankfurtu úplně zaniklo, to Londýnské postupně upadalo. Během druhého světové války Rothschildům nacisté veškerý majetek z vídeňské větve zabavili a prodali.

Přesto rodina Rothschildů působí v bankovním světě dodnes. Mají vliv na řadu bank, pojišťoven a průmyslových korporací a specializují se hlavně na finanční poradenství, i když podnikají třeba taky ve vinařství.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme