MUDr. Petr Hoffmann: Limetková křídla

Pro dnešního člověka by limetková šťáva smíchaná s olivovým olejem mohla býti takovým zdravým a léčivým „panákem“. Jistě, lze namítnout, že i taková dobrá slivovice rovněž „kudy chodí, tudy léčí“, avšak alkohol zůstane zase vždy jen alkoholem - tedy z pohledu TCM v malém množství zahřeje, ve větším pak již přináší do organismu tzv. škodlivé vlhko a horko SHI/RE. Hlavně ale nerozpouští hlen TAN (naopak po čase jej způsobí), neochladí škodlivé horko RE, nevyloučí horké toxiny RE DU a nezharmonizuje energii čchi žaludku a sleziny WEI/PI QI. To vše naopak činí kombinace limetky a olivového oleje.
Limetková křídla - limetka

Limetková křídla - limetka

Limetková křídla - olivový olej

Limetková křídla - olivový olej


Limetková šťáva dle TCM:
ochlazuje horko RE a vylučuje horké toxiny RE DU (kupř. chronické záněty, parazitární nemoci, kožní nemoci jako akné, ekzémy, lupénka, opary, afty…)
ochlazuje horko jater GAN RE (krvácení z dásní, pálení žáhy, vředová choroba, vracející se horečky…)
vylučuje hlen TAN, rozpouští zatvrdliny a změkčuje uzliny (kupř. zvětšené krční a podčelistní uzliny, zvětšené nosní a krční mandle, dna, zvýšený cholesterol a krevní tuky, žlučníkové a močové kameny, revmatoidní artritida, celulitida, pigmentace u žen na obličeji…)
rozprouďuje stagnaci energie čchi QI ZHI (hemeroidy, varixy, trombózy, krvácení z nosu, krvácivé průjmy…)
posiluje energii čchi sleziny a žaludku PI/WEI QI XU (např. únava, obezita, pomalé trávení, nadýmání, páchnoucí dech, zadýchávání se…)

Olivový olej dle TCM:
vylučuje vlhko SHI
vylučuje hlen TAN
ochlazuje horko RE
posiluje nedostatečnou krev XUE XU, jin YIN XU a energii čchi QI XU

Příprava: Každé ráno vymačkáme z půlky zelené limetky šťávu, kterou pak pečlivě smícháme se 2 polévkovými lžícemi panenského olivového oleje. Tato ranní douška se užívá na lačno před snídaní a můžete ji i chvilku před spolknutím poválet v ústech. Tato osvěžující kůra se užívá vždy na jaře a na podzim, pokaždé po dobu cca 2 měsíců, ale lze ji požívat po celý rok, pokud vám činí dobře. Olivový olej by měl býti co nejkvalitnější (nejlepší je domácí, stáčený, čím tmavší a hořčejší, tím lepší, ideálně nefiltrovaný, ručně sbíraný a ručně lisovaný).
Odměnou vám pak bude pohodové trávení, příjemný pocit energie a lehkosti po celý den a úprava vaší hmotnosti - prostě vám narostou křídla!

Tento ranní „panák na zdraví“ můžete ideálně doplnit Nápojem čínských MUDRců (900).

YI YI REN CHA | Nápoj čínských MUDrců 900

YI YI REN CHA | Nápoj čínských MUDrců 900


Další odkazy
Olej olivový
Kyselá chuť
cz
Limetková křídla - limetka
Limetková křídla - limetka
cz
Limetková křídla - olivový olej
Limetková křídla - olivový olej