25. 2. 2019 Tereza Velikovská

Junioři kralovali, nyní jdou do boje o vše

Sparťanští junioři pod vedením kouče Jana Tlačila dosud v sezoně vládli celé DHL extralize! Po vítězství v šestičlenné základní skupině ovládli i dvanáctičlennou skupinu nejlepších týmů o pořadí v play off. Nyní je ovšem všech 42 dosavadních zápasů zapomenuto a o tom, zda bude skvěle rozjetá sezona úspěšná, rozhodne pouhých šest duelů o vše.

Dosavadní sparťanská dominance samozřejmě těší trenérský štáb v čele s Janem Tlačilem. "Už od startu letní přípravy jsme tým připravovali na to, abychom hráli náš hokej. Kluci naši filozofii pochopili a to nám přineslo ovoce vlastně až do současnosti, když jsme dosud vyhráli vše, co se dalo," chválí. Nebylo to samozřejmě jednoduché: "Hráči oscilovali i v seniorských týmech, kde získávali zkušenosti, takže jsme často měnili sestavu. Jsme rádi, že se nám povedlo vyhrát základní část a umístili jsme se na čele." 

"Pro nás trenéry je to samozřejmě satisfakce, že jsme s týmem pracovali správným směrem. A chci pochválit také trenéry, kteří s těmito hráči na Spartě dříve pracovali v žákovském a dorosteneckém věku," nezapomíná kouč juniorského týmu na své kolegy u mladších kategorií, kteří se na výchově aktuálních lídrů také podíleli. "Nyní budeme chtít potvrdit naše dobré výkony i v play off. Doufám, že to dotáhneme co nejdál, nejlépe k titulu," velí Tlačil.


V základní skupině sparťané jasně dominovali

Sparťané nejprve od září do listopadu odehráli 20 zápasů v šestičlenné základní skupině B, kde se střetli s každým soupeřem čtyřikrát. A dařilo se jim skvěle, svoji skupinu totiž jasně ovládli o devět bodů! Připsali si 15 výher a pouze pět porážek, nastříleli 97 branek. V rámci sedmnácti odehraných nadstavbových prodloužení se desetkrát radovali z bonusového bodu navíc.


Ve skupině o play off Sparta nasázela 107 branek!

Po povedeném vstupu do sezony čekalo svěřence kouče Jana Tlačila dalších 22 střetnutí ve skupině o pořadí v play off, kam postoupilo nejlepších 12 celků z úvodní části ročníku. V nich sparťané nasbírali 14 vítězství a osm proher, opět kralovali zejména v ofenzivě a tentokrát už se přehoupli přes stovku nastřílených branek. Nadstavbu si zahráli šestnáctkrát, z toho ve 12 případech získali bonusový bod.


O úspěchu a neúspěchu rozhodně pouze šest zápasů

Nejlepších 16 týmů se nyní ve čtyřech čtyřčlenných skupinách porve o postup do čtvrtfinále. Do této části soutěže se nepřenášejí žádné body z dřívějška, hraje se tedy od nuly. Pouze nejvýše nasazený tým do každé skupiny získá dva bonifikační body, druhý nasazený jeden bod. Sparťané tedy získávají dva body. V následujících šesti zápasech se nyní rozhodne o postupujících, kterými budu první dva týmy z každé skupiny.

Sparťanům budou stát v cestě Pardubice, Hradec Králové a Liberec. Se všemi třemi soupeři se již střetli v základní skupině, a to vždy dvakrát doma a dvakrát venku. Moutnfield dokázali čtyřikrát porazit, s Pardubicemi i Libercem dvakrát zvítězili a dvakrát padli. Ve druhé části sezony měli ve skupině znovu Pardubice i Bílé Tygry a všechny čtyři zápasy s těmito soupeři ovládli bez ztráty jediného bodu.


Lídr bodování Ondřej Pšenička: Budeme bojovat za Spartu!

Ke sparťanskému ofenzivnímu řádění dosud nejvíce přispěl útočník ONDŘEJ PŠENIČKA, který nastoupil do 39 zápasů a nasbíral v nich 61 kanadských bodů za 25 branek a 36 asistencí. To ho řadí na šesté místo celkového pořadí produktivity.

"Musím říci, že jsme obě části zvládli na výbornou, jelikož jsme obě dvě vyhráli. Druha skupina byla určitě těžší a ve větším tempu, ale teď teprve bude začínat to, pro co jsme každý v létě dřeli," uvědomuje si.

A ohledně cílů ve skupině o vše má jasno. "Bude to nejdůležitější část sezony a jdeme do toho s jasným cílem - chceme vyhrát. Budeme bojovat za Spartu a hrát jak nejlíp umíme," hlásí osmnáctiletý a bezmála dvoumetrový útočník Sparty i národního týmu do 18 let.


Rozpis utkání Sparty ve skupině o účast v play off:

FOTO: Juliana Zash

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Tomek: V týmu se cítím mnohem lépe

Trenérský tandem: Grosse doplní Stavjaňa

Startuje prodej permanentek, WHG v ceně

​Divíšek: Trenér Gross má naši důvěru