První horský dojezd UAE Tour na Jebel Hafeet ukázal, kdo může pomýšlet na vítězství v celkovém pořadí nového etapového závodu. Sice zvítězil Alejandro Valverde (Movistar), ale Primož Roglič (Jumbo - Visma) dojel ve stejném čase a je stále pevně ve vedení. 

Valverde si zopakoval loňský triumf když zvítězil na stejném místě v rámci závodu Abu Dhabi Tour. A úžasně si počínal i dnes. Etapa byla naprosto rovinatá, čekalo se jen na cílové stoupání. V něm velice obrzo odpadli Richie Porte (Trek-Segafredo) a Vincenzo Nibali (Bahrain Merida). 

Výborný výkon předvedl Laurens De Plus (Jumbo - Visma), který jel ostré tempo pro Rogliče a čtyři kilometry před cílem vyslal svého lídra do útoku. Možnost jet na sebe měl Jan Hirt (Astana), který se snažil udržet, ale zrychlení slovinského cyklisty bylo příliš ostré. 

Na čele se vytvořila skupina s Rogličem, Davidem Gauduem (Groupama-FDJ), Danielem Martinem (UAE Emirates) a Emanuelem Buchmannem (BORA-hansgrohe). Ve druhé skupině zůstali Hirt, Tom Dumoulin (Sunweb), Michal Kwiatkowski (Sky) a další, včetně Valverdeho.

Mistr světa ale pouze čekal na vhodný okamžik k útoku. To přišlo 2,5 kilometru před cílem. Valverde mohutně zrychlil a snadno si dojel do čelní skupiny, ze které mezitím odpadl Daniel Martin. Valverde dobře znal dojezd a ve spurtu byl jasně nejlepší. Druhý skončil Roglič a třetí Gaudu. Buchmann odpadl, ale jen na rozdíl čtyř sekund. 

Daniel Martin měl větší ztrátu, rozhodčí mu spočítali dvanáct sekund. Jan Hirt předvedl vynikající výkon a na desátém místě ztratil 35 sekund a porazil spoustu velkých lídrů. například Tom Dumoulin ztratil 44 sekundy a Kwiatkowski 56 sekund. Hirt byl nejlepším jezdcem Astany, Gorka Izagirre zaostal na 17. místě 56 sekund.

Špatný den měl Roman Kreuziger (Dimension Data). Na 35. místě ztratil 1:40 a na nejlepší zdaleka nestačil.  

V celkovém pořadí se Jan Hirt posunul na na 16. příčku se ztrátou 1:25 na Primože Rogliče. Slovinec je stále v bezpečném vedení. Před Valverdem má náskok 14 sekund, třetí Gaudu ztrácí 31 sekundu a vede soutěž mladých závodníků. 

Valverde  byl z triumfu nadšený: "Je to pro mě další historické vítězství. Jde o kopii mého loňského vítězství, ale je speciální, protože jsem mistrem světa. To je úžasné. Cítil jsem se dobře, takže jsem nepanikařil když Roglič zaútočil. Věděl jsem přesně, kde chci zrychlit. Jebel Hafeet je velmi pěkné místo pro vtězství v duhovém dresu."

Roglič byl trochu zklamaný, ale zároveň v klidu: "Po etapě je snadné říct, že jsem měl závodit jinak, kdybych kopec znal jako Alejandro. Ale on byl stejně nejlepší a vítězství si zasloužil. Máme silný tým na hájení dresu. Musíme zůstat soustředění a na konci UAE Tour budeme šťastní."

Hotovo v celkovém pořadí však stále není. Na závodníky čeká ještě jeden náročný výjezd na Jebel Jais v šesté etapě. 

loading...

Foto LaPresse / Ferrari - Paolone