Hlavní obsah

Podezřelé smlouvy na vnitru bez trestu, soud ministerské úředníky osvobodil

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve čtvrtek zprostil obžaloby šestici obžalovaných v případě údajně nezákonných dodatků ke smlouvě mezi ministerstvem vnitra a firmou Fujitsu Technology. Podle soudu nejsou žalované skutky trestným činem. Podle obžaloby měla státu vzniknout téměř dvanáctimilionová škoda. Verdikt není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud zprostil ministerské úředníky obžalobyVideo: Novinky

 
Článek

„Ve vztahu ke všem posuzovaným vyvstaly takové pochybnosti, které nelze nevzít v úvahu, a řídíce se zásadou in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného – pozn. red.) soud všechny obžaloby zprostil, protože žalované skutky nebyly shledány trestným činem,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Hana Hrnčířová.

Případ se týká tří dodatků rámcové smlouvy mezi ministerstvem a Fujitsu Technology z roku 2008. Ty měl podle obžaloby v letech 2010 a 2011 v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách podepsat někdejší ředitel odboru rozvoje projektů a služeb eGovernmentu na ministerstvu vnitra Miroslav Duda.

Šlo například o zakázky na nový informační systém pro správu a řízení všech projektů ministerstva nebo auditu ekonomického informačního systému. Úředníci se podle žalobkyně obrátili rovnou na Fujitsu, místo aby zvolili jednu z forem zadávacího řízení, jak ukládá zákon.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Martin Paral, Vladimir Vosicky, Marcelina Horakova

Podle soudu s dodatky obžalovaní nemohli nic moc dělat, protože byly připraveny už dříve, před jejich příchodem na ministerstvo. „Soud nemá důvod nevěřit, že ten dodatek už byl připraven pro jeho předchůdce a čekalo se jen na to, kdo ten dodatek podepíše. Nelze se domnívat, že to byl obžalovaný Duda, že se domlouval se společností Fujitsu,“ uvedla soudkyně.

U dalšího z obžalovaných úředníků, Martina Párala, je podle ní situace ještě tristnější, protože na ministerstvo přišel až měsíc po podepsání dodatků.

Podle soudu se jednání obžalovaných popsané v obžalobě nijak neprokázalo.

Podle žalobkyně Bohuslavy Friedlové Duda, spolu s dalšími třemi vedoucími pracovníky ministerstva – Martinem Páralem, Vladimírem Vošickým a Marcelínou Horákovou – a dvěma zaměstnanci Fujitsu Jiřím Řehákem a Radkem Sazamou, způsobil škodu zhruba 11,7 milionu korun.

Obžaloba šestici vinila z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a za porušení povinnosti při správě cizího majetku, za což některým hrozilo až osmileté vězení.

Oněmi třemi dodatky se totiž podle obžaloby změnil způsob stanovení ceny služby, a sice sazbou za člověkoden (čas odpovídající práci jedné osoby po dobu jednoho pracovního dne – pozn. red.) oproti rámcovou smlouvou pevně stanovené denní sazbě. Fujitsu navíc v rozporu se smlouvou využívala k realizaci zakázek subdodavatele.

Obžalovaní vinu odmítli s tím, že se ničeho špatného nedopustili. „Nastoupil jsem týden před podpisem, jako řadový referent, koordinátor projektu. Neměl jsem žádnou pravomoc cokoliv připravovat, uzavírat,“ uvedl Páral.

Podle něj je obžaloba nesmysl i z časového hlediska, protože by to nemohl stihnout. „Domnívám se, že ten dodatek musel být připravován před mým příchodem na ministerstvo,“ myslí si Páral, protože příprava dodatků podle něj není otázkou několika dní.

Státní zástupkyně je naopak o jejich vině přesvědčena a požadovala pro všechny obžalované podmínky, s výjimkou Miroslava Dudy. Pro něj chtěla pětiletý trest vězení, protože Duda už před dvěma lety dostal tříletou podmínku v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami na výplatu sociálních dávek.

I v tomto případě šlo o zadání zakázky bez výběrového řízení firmě Fujitsu. Spolu s ním byl ke čtyřem rokům vězení odsouzeni i první náměstek ministra práce Vladimír Šiška. Kvůli jeho trestním kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám