Soud po letech potrestal karlovarskou exnáměstkyni Makkiehovou. Za podvod dostala podmínku

Šest let od obvinění si někdejší náměstkyně karlovarského primátora Monika Makkiehová vyslechla verdikt. Soud jí za podvod potrestal 30 měsíci, trest ale podmíněně odložil na tři roky. Expolitička se podle policie podílela společně s dalšími čtyřmi společníky na nezákonném vybírání nájmu od stánkařů na burze karlovarského stadionu. I oni odešli s podmínkou, rozsudek zatím není pravomocný, obhajoba i obžaloba se odvolaly.

Karlovy Vary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Monika Makkiehová

Monika Makkiehová | Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Byla odsouzena pro podvod k trestu odnětí svobody v trvání 2,5 roku s podmíněným odkladem na tři roky. Rozsudek byl vyhlášen 7. listopadu 2018,“ potvrdila informaci serveru iROZHLAS.cz mluvčí Okresního soudu v Karlových Varech Ivana Fořtová.

Případ se táhl několik let, u soudu ležel od roku 2013. Podle Fořtové projednávání trvalo dlouho kvůli složitosti, obsáhlosti, rozsáhlému dokazování a velkému počtu aktérů. Hlavní líčení podle soudu zbrzdila i sama Makkiehová.

Zvrat v kauze poslance ANO Růžičky. Postoloprty na prodeji domu podle znalce ještě vydělaly

Číst článek

Zdržení hned na začátku

Hned na jeho začátku tvrdila, že nemůže vypovídat kvůli kolísavému tlaku. Přímo ze soudní síně zamířila na vyšetření do nemocnice. Soudkyně pak konstatovala, že chování někdejší političky považuje za obstrukci.

Makkiehovou společně a dalšími čtyřmi lidmi státní zástupce obžaloval kvůli tomu, že od stánkařů burzy konající se na stadionu AC Start neoprávněně vybrali na nájemném 203 tisíc korun. Peníze přitom náležely společnosti Vibo, s. r. o., která měla s AC Start na vybírání nájmu smlouvu.

Bývalou političku kvůli případu dokonce soud na čas poslal do vazby, aby nemohla ovlivňovat svědky. Hrozilo jí až osm let vězení.

Boj dvou skupin

Případ se týká boje svou skupin, které se snažily získat kontrolu nad zbylým majetkem tehdejšího klubu AC Start, který se potýkal s velkými finančními problémy. Skupina kolem Makkiehové podle policie klub ovládla podvodným založením druhého výboru a ten pak peníze neoprávněně vybíral.

Bývalá politička to ale odmítá. Tvrdí, že peníze nikam nezmizely a šly na provoz dramaticky zadluženého stadionu. „Na příjmy i výdaje jsou doklady, byly tam svědecké výpovědi, takže není možné, aby někdo řekl, že jsme způsobili škodu 203 tisíc. Navíc existuje usnesení soudu, podle něhož nebylo možné dát peníze společnosti Vibo,“ řekla serveru iROZHLAS.cz.

Pavel Zeman: Podíl komunálních politiků na trestné činnosti byl 0,03 procenta. Je zanedbatelný

Číst článek

Makkhiová podle svých slov chtěla sportovnímu zařízení pomoct, konkurenční skupina z něj podle ní přes personální propojení konkurenčního výboru a společnosti Vibo jen odčerpávala peníze.

‚Žádná vina‘

„Nejsem si vědoma žádné viny ani žádné své vlastní trestné činnosti. Škoda nebyla způsobena ani AC Startu a nemůžu přijmout, že by byla způsobena společnosti Vibo, když existuje soudní usnesení, podle něhož naopak ona poškodila AC Start,“ upozornila.

Společně s dalšími odsouzenými se proti rozsudku odvolala, to samé udělal i státní zástupce Jan Štulík. Soud podle něj rozdal příliš mírné tresty. „Odvolání jsem podal v neprospěch obžalovaných, napadl jsem pouze výroky o trestu,“ upřesnil. Případ se tak nyní přesouvá ke Krajskému soudu v Plzni.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme