Chodci v nebezpečí. Ve tmě jsou „neviditelní“ a přebíhají silnice

  8:02
Někteří lidé si svého života zřejmě necení, případně velmi rádi hazardují a nařízení jsou jim pro smích. To si museli pomyslet policisté, kteří v uplynulých dnech v Moravskoslezském kraji kontrolovali chodce, jak dodržují dopravní předpisy.

U mnohých se nestačili divit. Přebíhání silnic na červenou, nebo dokonce mimo přechod pro chodce, byť ten měli lidé k dispozici nedaleko, bylo poměrně běžné.

Také při kontrole mimo obce hodně chodců nepoužilo povinné reflexní prvky, takže pro řidiče vozů byli takřka „neviditelní“.

„Většina přestupků byla vyřízena přímo na místě. Jen ve třech případech, kdy lidé nesouhlasili s výší pokuty, tak byly přestupky oznámeny příslušným obecním úřadům,“ přiblížila policejní mluvčí Daniela Vlčková. Upozornila, že podobné kontrolní akce se budou opakovat.

Za největší nešvar chodců považuje Pavel Rakus, krajský koordinátor dopravního sdružení BESIP, právě to, že nedbají na svou dobrou viditelnost. „Vůbec si neuvědomují fyzikální zákony, že pokud je řidič uvidí jen na krátkou vzdálenost, tak auto prostě neubrzdí, i když dodrží předepsanou rychlost,“ vysvětlil.

Podle Rakuse nejde jen o samotné chodce, ačkoliv ti jsou nejvíce ohrožení. „Při tragických nehodách je pak totiž mnohem více nešťastných osob.“

BESIP: reflexní prvky za tmy i ve městech

Navrhuje proto, aby reflexní prvky byly povinné nejen mimo obec, ale také ve městech. „I tam je přeci mnoho míst, kde není veřejné osvětlení, případně ani chodník,“ poukázal na důvody, kvůli kterým by se měla povinnost rozšířit.

Nechce jít cestou rozšíření zákona, ale apeluje na chodce, aby proužky, nášivky a další prvky, které odrážejí světlo, nosili za tmy, protože to považují za prospěšné.

„Reflexní prvky nejen zvyšují světelný kontrast vůči pozadí, ale hlavně prodlužují vzdálenost viditelnosti chodců až na dvě stě metrů,“ zdůraznila policistka Vlčková.

Autor: