Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Studenti založili obchod bez obalů, vyburcovaly je plasty v oceánech

  7:36
Bezobalové prodejny zvolna dobývají i menší města. Dva studenti střední školy založili v loňském roce bezobalovou prodejnu v Trutnově. Další obchod si od ledna otevřel sanitář ve Dvoře Králové. Zákazníci si nosí vlastní sáčky a sklenice. Majitelé se shodují, že zájem o bezobalové nakupování roste.

Středoškoláci Kristýna Wernerová a Šimon Malý z Trutnova se o ekologii ještě donedávna příliš nezajímali. Krátký dokument na sociálních sítích, jak obrovské množství plastů a odpadků je ve světových oceánech, však všechno změnil.

„Viděli jsme ho nezávisle na sobě ve stejný den a řekli si, že bychom mohli zkusit bezobalovou prodejnu. Vždycky jsem chtěl v něčem podnikat, měl jsem hrozně nápadů, ale nikdy jsem je nedotáhl do konce,“ vypráví devatenáctiletý student trutnovské obchodní akademie Šimon Malý, který se do podnikání pustil se stejně starou partnerkou.

Hledali vhodný prostor a před půl rokem v Žižkově ulici otevřeli první bezobalovou prodejnu v okresním městě. Nazvali ji Krok. Zorientovat se v legislativě a s vybavením obchodu jim pomohli rodiče.

„Když jsme otevřeli, bylo to tady poloviční. Měli jsme dva druhy rýže, těstoviny, nějaké oříšky, pár sladkostí. První týden byl velký nával. Pak se to ustálilo, ale každý den přijde někdo nový,“ říká Šimon Malý.

Oba tráví v prodejně téměř veškerý volný čas. Otevřeno mají každý den kromě neděle, ve všední dny odpoledne, v sobotu jen ráno. Ze školy jdou každý den rovnou do obchodu.

„Většinou je to tak, že o půl druhé končíme a ve dvě jsme už tady,“ poznamenává Malý. Největší frmol mají v pondělí a v pátek.

„Většinou k nám chodí nakupovat mladé rodiny s dětmi, ale i starší lidé, kteří se vrací k tomu, jak nakupovali dříve, a přijde jim to normální. Naopak jsou lidé, kteří tu myšlenku nechápou. Přišla třeba paní, která vytáhla úplně nový mikroténový sáček. Dali jsme jí místo toho papírový pytlík,“ poznamenává Kristýna Wernerová.

Po dokončení úpického gymnázia, kde studuje obor veřejnosprávní činnost, má v plánu jít na vysokou. Chce však studovat dálkově, aby v trutnovské prodejně mohla zůstat a dál ji rozvíjet. „Chtěli bychom rozšířit sortiment, přidat třeba domácí pekárnu nebo to spojit s kavárnou,“ naznačuje další plány.

Na začátku bylo hlavním hitem veganské „nemlíko“ z rozmixovaných mandlí, teď to jsou kokosky, kávovky a další sladkosti. Začínající podnikatelé prodávají také stáčené oleje nebo saponáty a zboží v zálohovaných lahvích. Spolupracují s místními dodavateli, někteří už dokonce vozí zboží také „bez obalu“.

Podle mladého páru má ekologický způsob nakupování budoucnost. „Může se ale stát, že o to bude takový zájem, že na bezobalový koncept přejdou i velké supermarkety a malé prodejny převálcují,“ domnívá se Šimon Malý.

Úplně mě to nadchlo, říká dvorský obchodník

Osmadvacetiletý Matěj Staník ze Dvora Králové nad Labem si svůj sen začal plnit před dvěma lety. V bývalé pekárně na sídlišti Strž otevřel prodejnu se zdravou výživou, z Německa koupil lis na oleje a ze zbytků, které po vylisování semen zůstanou, vyráběl mouku. Z máku, dýně, kokosu, sezamu i arašídů.

Od letošního ledna kompletně přešel na bezobalový způsob prodeje. V regálech nevelkého obchodu jsou desítky sklenic s kořením, těstovinami, ořechy nebo luštěninami.

„Vždycky jsem chtěl podnikat, o bezobalové prodejně jsem uvažoval delší dobu. Líbí se mi, že člověk si může vybrat přesné množství toho, co potřebuje. Úplně mě to nadchlo,“ říká absolvent oboru kuchař–číšník, který stále pracuje v nemocnici jako sanitář.

V šestnáctitisícovém městě, kde je vysoká koncentrace supermarketů, je kupodivu o nakupování v bezobalové prodejně zájem. Od lednového otevření počet nových zákazníků neustále stoupá. Největší zájem je o obiloviny a bezlepkové mouky, dobře se prodávají lisované oleje či koření.

„Nevěřil jsem tomu, že Dvoráci budou na nákup nosit sáčky a sklenice. Z devadesáti procent je opravdu s sebou mají. Ostatní, kteří to vidí, se tím inspirují a příště už také přijdou s vlastním obalem,“ sděluje svou zkušenost Matěj Staník.

Mezi zákazníky podle něj převažují hlavně mladí lidé. V obchodě prodává také ekologické obaly, látkové sáčky po večerech šije jeho přítelkyně. Na systém skladování potravin, na kterém je obchod založený, přešli už i doma: mouky a luštěniny skladují ve sklenicích.

Koncept bezobalových prodejen se šíří z velkých měst. Ve východních Čechách je měly mezi prvními Marta Dolanová a Petra Lorencová, které v hradeckých Malšovicích otevřely tento typ obchodu v září 2017. Ve stejnou dobu vznikla obdobná prodejna se základními trvanlivými potravinami a ekologicky šetrnou drogerií v Komenského ulici v Náchodě.

VIDEO: Toto dělají s plasty, které vyhodíme do žlutých kontejnerů:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
  • Nejčtenější

Kamion naložený novými auty sjel ze silnice do příkopu, náklad vysypal

8. května 2024  17:35

Profesionální hasiči z Jaroměře v úterý v noci vyjížděli k nehodě kamionu plně naloženého novými...

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Unikátní pohled do zámeckého sklepa, komunisté si tam postavili kryt

7. května 2024

Premium Historické sklepení zámku v Rychnově nad Kněžnou mělo posloužit jako úkryt pro komunistické...

Olomouc - Hradec Králové 1:3, v odvetě stejný výsledek. Domácí znovu nestíhali

12. května 2024  17:24,  aktualizováno  17:43

Sezona pro olomoucké fotbalisty končí. S Hradcem Králové prohrála Sigma v play off o Konferenční...

Kudy do finále? Budeme hrát naši hru, říká hradecký obránce Horák

12. května 2024

Nejdříve se v posledním kole základní části vrátil v zápase s pražskou Slavií do základní sestavy....

Prázdné lavice byly smutné, kostelnice z Velké Úpy láká na cimbálovku i běh

12. května 2024  7:38

Učitelka Lenka Ficová dala kostelu Nejsvětější Trojice v krkonošské Velké Úpě novou energii. Pořádá...

Nad hlavami turistů opět duní Kryštof. Zámek v Rychnově pořídí i výtah

11. května 2024  8:10

Zámek v Rychnově nad Kněžnou začal novou sezonu a po opravách zpřístupnil zvonici s čtvrtým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...