Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Demokrati si posvítí na Trumpa. Kongresmani chtějí úřední dokumenty i podrobnosti o komunikaci s Putinem

Svět

  19:40aktualizováno  21:10
WASHINGTON - Právní výbor americké Sněmovny reprezentantů v pondělí požádal o vydání dokumentů o činnosti víc než osmdesáti vládních úřadů a právnických a fyzických osob napojených na americkou exekutivu. Přijetí žádosti podle agentury Reuters potvrdil Bílý dům.

Donald Trump. foto: Reuters

Krok souvisí s vyšetřováním údajného maření výkonu spravedlnosti a dalších trestných činů, z nichž je podle demokratických kongresmanů podezřelý prezident Donald Trump a jeho spolupracovníci.

Babiš se chystá do USA. Ve čtvrtek bude jednat s Trumpem o bezpečnosti či vzájemných vztazích

Jak se Bílý dům k žádosti postaví, není zatím zřejmé. Prezidentská mluvčí Sarah Sandersová novinářům řekla, že žádosti musejí nejprve prostudovat odborníci. Požadovaná dokumentace se údajně týká aktivit prezidentových synů Donalda a Erika, zetě Jareda Kushnera, hlavního účetního prezidentovy realitní říše Allena Weisselberga, bývalého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse nebo investigativního serveru WikiLeaks.

„Jsme svědky škod způsobených během posledních dvou let našim demokratickým institucím, které Kongres dosud odmítal odpovědně vyšetřit. Kongres musí vyšetřovat zneužívání moci,“ komentoval rozhodnutí právního výboru jeho předseda, demokratický poslanec Jerrold Nadler.

Trump: Poslanci spolupracují vždy a se všemi

Na žádost sněmovního výboru v pondělí reagoval prezident, když na otázku novinářů, zda hodlá s poslanci spolupracovat, odpověděl: „Spolupracují vždy a se všemi.“

Demokraté ovládající po loňských volbách Sněmovnu reprezentantů chtějí zjistit, zda Trump bránil průchodu spravedlnosti například tím, že v květnu 2017 vyhodil šéfa FBI Jamese Comeyho, nebo zda ovlivňoval svědky, osobně se obohacoval či mařil vyšetřování slibem amnestií. Podle republikánů je žádost o vydání dokumentů počátkem procedury impeachmentu, ústavní žaloby. Demokraté prý jejím prostřednictvím chtějí hlavu státu sesadit nebo alespoň ve volbách 2020 vypudit z Bílého domu.

Mezi osobami, o níž chtějí demokraté získat informace, je i řada lidí, jejichž jména se objevují ve vyšetřování ruského vlivu na americké volby v roce 2016. Je to například bývalý Trumpův bezpečnostní poradce Michael Flynn, někdejší šéf jeho volebního štábu Paul Manafort, exporadce Roger Stone nebo bývalý Trumpův právník a důvěrník Michael Cohen. Dalšími známými jmény jsou Trumpovi bývalí spolupracovníci Hope Hicksová, Steve Bannon, Reince Priebus nebo Sean Spicer.

Tajil Trump hovor s Putinem v Helsinkách před lidem?

Tři výbory Sněmovny reprezentantů zároveň požádaly Bílý dům a ministerstvo zahraničí USA o podrobnosti o privátní komunikaci prezidenta Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Výbory ovládané opozičními demokraty zajímá obsah důvěrného rozhovoru Trumpa s Putinem při jejich setkání v Helsinkách loni v červenci. Beseda se uskutečnila jen v přítomnosti tlumočníků. Poslanci chtějí znát i detaily o telefonních kontaktech obou státníků a o tom, zda rozhovory měly dopad na americkou zahraniční politiku. Chtějí vědět, zda prezident nějaké kontakty s Putinem skrývá.

„Podle informací z médií se prezident Trump v několika případech zřejmě snažil skrýt podrobnosti o své komunikaci s prezidentem Putinem před ostatními vládními úředníky, před Kongresem a před americkým lidem,“ píší v žádosti předsedové tří sněmovních výborů.

Trump hovořil s Putinem v Helsinkách mezi čtyřma očima víc než dvě hodiny. Členové tří výborů Sněmovny reprezentantů žádají v této souvislosti Bílý dům, aby jim umožnil rozhovor s překladateli nebo s tlumočníky, kteří rozhovor zprostředkovávali. Zajímá je také obsah Trumpova rozhovoru s ruským vůdcem na summitu skupiny G20 v Hamburku v létě 2017 a žádají setkání s kterýmkoli členem prezidentova štábu, jenž byl rozhovoru přítomen.

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...