Dnes Úterý - zatazeno 14°C
Zítra Středa - obcasny-dest 15°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 9 bude v letošním roce hospodařit se schodkovým rozpočtem
Ilustrační foto: Shadster / Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0

Praha 9 bude v letošním roce hospodařit se schodkovým rozpočtem

Praha 9 bude letos hospodařit se schodkovým rozpočtem. Rozpočet, který dnes schválili zastupitelé městské části, počítá s příjmy 440 milionů korun a výdaji zhruba 513,5 milionu. Schodek bude radnice financovat z naspořených peněz. Nejvíce plánuje radnice investovat do dopravy, územního rozvoje nebo školství.

V rámci příjmů městská část získá nejvíce peněz z takzvaných transferů, tedy převodů financí ze státního rozpočtu, vlastních fondů a peněz od hlavního města. Má to být zhruba 372 milionů korun. Daňové a nedaňové příjmy, kterými jsou správní nebo místní poplatky, jsou odhadovány na 68 milionů korun.

Největší položku ve výdajích však tvoří tradičně peníze na chod městské části, tam rozpočet počítá s částkou 313,5 milionu korun. Podle místostarosty Tomáše Portlíka (ODS) patří běžné výdaje v Praze 9 k nejnižším v porovnání s podobně velkými městskými částmi hlavního města.

Na investice radnice vynaloží 200 milionů korun. Nejvíce plánuje investovat do dopravy, a to 59 milionů korun, ze kterých 53 milionů poputuje na výstavbu parkovacího domu na Proseku.

Do bydlení, komunálních služeb a územního rozvoje městská část investuje 46,3 milionu korun, z čehož 31,4 milionu je určeno na rekonstrukci historické budovy hostince U Brabců na návsi starého Proseka. Na tuto stavbu chce radnice sehnat peníze z jiných zdrojů.

Na investice do školství je vyčleněno 45,5 milionu. V této kapitole jsou zejména rekonstrukce budov nebo přípravy na rozšíření kapacity škol. Z částky 27,5 milionu korun na ochranu životního prostředí je určeno 17 milionů na park Zahrádky a pět milionů prodloužení parku Přátelství.

Podle opozičního zastupitele Václava Vislouse (Piráti) by měla Praha 9 zavést participativní rozpočet, tedy vyčlenit část peněz, o jejichž využití rozhodnou obyvatelé městské části. V mnohých částech Prahy participativní rozpočet funguje a radnice na ně dostávají část peněz od magistrátu. O ty by se dle Vislouse mohly mírně zvýšit příjmy Prahy 9.

Devátá městská část vstupuje do nového roku pravidelně v rozpočtovém provizoriu. Loni zastupitelstvo schválilo rozpočet také začátkem března, i tehdy byl schodkový. Rozpočet počítal s příjmy 427,5 milionu korun a výdaji 578 milionů. Nakonec městská část skončila v přebytku, rozpočet se v částce příjmů vyšplhal na 871 milionů korun a výdaje na 866 milionů.

Po loňských volbách sestavily v Praze 12 koalici ODS a klub TOP 09 a STAN, dohromady mají v třiatřicetičlenném zastupitelstvu 23 mandátů. V opozici skončili Piráti a ANO.

Prahu 9, ve které žije zhruba 58 050 obyvatel, tvoří celé katastrální území Proseku a části katastrálních území Vysočan, Hrdlořez, Střížkova, Hloubětína, Libně a Malešic.


Autor: ČTK

10. mimořádné zasedání zastupitelstva Prahy 4 bude v pátek 24. května

Včera v 07:44

10. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 4 se uskuteční v pátek 24. května od 9 hodin v zasedacím sále č. 301 v budově historické Nuselské radnice v Táborské ulici č.p. 500.

Další články
Nahoru