Miloš Vymazal: Čínský název: An xi xiang, 安息香
Botanický název: Styrax
Český název: benzoin   
Latinský název užívané části: Benzoinum
Český název užívané části: tinktura z benzoinu


Sturač (Styrax) je rod zahrnující asi 130 druhů velkých keřů či s malých stromů z čeledi sturačovité, většina z nich je původní v subtropických až tropických regionech severní polokoule.

Pryskyřice
Styraxová pryskyřice je sušená míza z poškozených stromů, zbavených kůry. V současné době se vyrábí z různých druhů sturače v různých lokalitách Sumatra, Jáva a Thajsko. Běžně se obchoduje s pryskyřicí ze S. tonkinensis a Styrax benzoides . Název „benzoin“ je pravděpodobně odvozen od arabského Luban jāwī (لبان جاوي‎‎. Z čehož lze vyvodit, že Arabové byli informováni o původu těchto pryskyřic. V období středověku se s nimi obchodovalo v mezinárodním měřítku a měly pravděpodobně pravděpodobně velký význam.
V současnosti se styraxová pryskyřice používá v magii a v oborech jako aromoterapie a lidové léčitelství, dříve se pryskyřice používala v lékařství.

Chemický benzoan (2-Hydroxy-2-phenylacetophenone), a to i přes zdánlivou podobnost názvu, není obsažen v benzoin pryskyřici v měřitelném množství. Nicméně pryskyřice obsahuje malé množství uhlovodíku styren, pojmenované však po styrax (Liquidambar orientalis ), z něhož byl poprvé izolován, a ne podle rodu šturač (Styrax) samotném. Styrén se používá k výrobě polystyrenů, plastů, včetně polystyrénu.
Popis byl doplněn citací z Wikipedie

Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com
cz
Čínské byliny (An xi xiang)
Čínské byliny (An xi xiang)
Michaela Klimešová: An xi xiang - Benzoinum

Rozhýbává čchi, rozhýbává krev, rozpouští hlen, probouzí ducha, odblokovává kanály a kolaterály, otevírá otvory, posiluje krev a zmírňuje bolest.

Wu Wei (chuť): ostrá, hořká
Si Qi (povaha): neutrální
Gui Jing (tropismus):  HT dráha srdce,  LR dráha jater,  SP dráha sleziny

Indikace:
- náhlá ztráta vědomí nebo delirium
- bolesti břicha a bolest na hrudi z důvodů stagnace čchi a krve
- vítr-chlad-hlen z důvodů bolestivého obstrukčního syndromu s bolestí svalů, bolesti kloubů a potíže s pohybem

Kontraindikace:
- nedostatečnost jinu a nadměrné horko nebo oheň

Dávkování a způsob užití:
- 0,3-1,5 gramu ve formě tablet nebo prášku, ne ve formě odvaru
- 0,2-1,5ml ve formě tinktury