European Tour láká nejlepší hráče na rekordní odměny

European Tour láká nejlepší hráče na rekordní odměny

Golfová European Tour bojuje o své nejlepší hráče. Není divu, ti nejlepší dávají přednost startům v zámořské PGA Tour. Včetně například Justina Rose, Roryho McIlroye a dalších. A tak vedení evropské série po hodně „ostré munici“. Tou jsou v profesionálním golfu peníze. V tomto případě velké peníze. Stručně řečeno, vítěz závěrečného turnaje sezony DP World Tour Championship v Dubaji si letos odnese nejvyšší finanční odměnu v historii golfu – rovné 3 miliony dolarů.


Jen pro srovnání, loni v listopadu získal vítězný Angličan Danny Willett na tom samém turnaji 1,333 milionu dolarů, ten letošní si tedy odnese více než dvojnásobně vyšší odměnu.

Nejen vítěz finále v Dubaji, ale výrazně si polepší i vítězové obou turnajů závěrečné série Rolex Series – Turkish Airlines Open a Nedbank Golf Challenge hraných také v listopadu. V Turecku získá vítěz šek na dva miliony dolarů, na turnaji na jihu Afriky ještě o půl milionu víc. „Provedli jsme zásadní změny ve výši finančních odměn pro vítěze v závěru Race to Dubai a věříme, že to bude dostatečně zajímavý podnět a impuls pro naše hráče,“ přál si výkonný ředitel European Tour Keith Pelley.

Během posledních dvou let „uhrál“ dosud nejvyšší finanční výhru Brooks Koepka, který za svůj druhý triumf loni na US Open inkasoval 2,16 milionu dolarů, zatímco Patrick Reed si kromě zeleného saka za své vítězství na loňském Masters odnesl i odměnu ve výši 1,98 milionu. A je už jasné, že oba letos trumfne vítěz The Players Championship, který si odnese 2,25 milionu dolarů.

Ani to ale nebude stačit na dva z trojice podniků evropské série s odměnami pro vítěze ve výši tři, resp. 2,5 milionu dolarů. Vedení European Tour se nijak netají tím, že finančními pobídkami usiluje o návrat nejlepších hráčů. Aby se nestalo totéž, co loni na podtim, když aktuálně první hráč světa Angličan Justin Rose, dal přednost startu na PGA Tour před účastí na závěrečném podniku evropské série v Dubaji. „Věříme, že se nám i díky tomu podaří udržet naše nejlepší hráče,“ vzkázal Pelley.

Na rozdíl o navýšení odměn pro vítěze dojde k redukci startovního pole v závěrečných turnají Race to Dubai – do Turecka se kvalifikuje 70 nejlepších hráčů v pořadí, do Jižní Afriky o deset méně a do Dubaje už jen 50 nejlepších golfistů.

A zatímco v minulosti se částka 5 milionů dolarů z tzv. bonusového poolu rozdělovala mezi desítku nejlepších v konečném pořadí, letos si ji rozdělí pouze pětice nejvýše postavených hráčů, přičemž celkový vítěz si odnese dva miliony dolarů. Loni inkasoval celkový vítěz Race to Dubai Francesco Molinari „jen“ 1,25 milionu dolarů.

Turkish Airlines Open prize money 7,0 mil. USD vítěz 2 mil. USD loni Justin Rose 1,16 mil. USD
Nedbank Golf Challenge  prize money 7,5 mil. USD vítěz 2,5 mil. USD loni Lee Westwood 1,25 mil. USD
DP World Tour Championship prize money 8 mil. USD vítěz 3 mil. USD loni Danny Willett 1,33 mil. USD