Zahradil cestu motorkáři. Policista Vaic byl definitivně zproštěn obžaloby, státní zástupce nepodal dovolání

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání v případu policisty Šimona Vaice, který loni v červenci zahradil cestu ujíždějícímu motocyklistovi služebním autem. Vaic byl pravomocně zproštěn obžaloby, nyní je tedy rozhodnutí definitivní.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pro podání mimořádného opravného prostředku proti zprošťujícímu rozsudku nejsou splněny podmínky,“ uvedl Zemanův mluvčí Petr Malý.

Zprošťující rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 8 z loňského října potvrdil letos v lednu odvolací pražský městský soud. Obžaloba Vaice vinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Motocyklista, jenž měl v té době zákaz řízení, při srážce utrpěl vážná zranění. Vaicovi hrozilo až dvouleté vězení nebo zákaz činnosti.

Policista Šimon Vaic u soudu | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Předseda odvolacího senátu Luboš Vlasák v lednu označil postup Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a státního zastupitelství za alibistický. Podle něj například zvolily právní kvalifikaci, která neodpovídá popisu skutku, ale je typická spíše pro dopravní nehody.

Vlasák také připomněl, že Vaic byl v autě na pozici podřízeného. Jeho kolega přitom proti zákroku neprotestoval a z důkazů vyplývá, že na to měl dostatek prostoru. „S tím zákrokem se ztotožnil, ale žalován nebyl,“ podotkl soudce. Zároveň Vlasák připustil, že podobné případy judikatura neřeší.

Náhlá překážka

Policista podle obžaloby loni 16. června zastavil ujíždějícího motorkáře tak, že mu z protisměru, odkud ho řidič nemohl vidět, vjel do cesty služebním autem. Podle žalobce tím ale nevytvořil zátaras, nýbrž náhlou překážku, na kterou řidič motocyklu neměl šanci zareagovat, i když začal brzdit.

Do auta narazil v rychlosti téměř 130 kilometrů za hodinu, s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Dva policisté v autě byli zraněni lehce. Policisté motocyklistu podezírali z toho, že má zákaz řízení, což se později potvrdilo.

Vaicovi v minulosti vyjádřili podporu vedení Policie ČR, policejní prezident Tomáš Tuhý i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme