FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Vrchol nepřijal účastníky kurzů. V ukrajinských Karpatech nastupuje nová generace záchranářů

18.3.2019 | Aleš Kučera, foto autor a Karolina Kiwior

Tato zimní sezóna přinesla v ukrajinských Karpatech záchranářům nárůst záchranných akcí, ale také již 4 oběti z řad ukrajinských turistů (nikoliv však lyžařů, kteří daleko více dbají zásad bezpečného pohybu v zimních horách). Ukrajinské hory po několika letech zažívají opět klasickou zimu s množstvím sněhu, ale i poměrně dlouhými periodami mrazivého a větrného počasí.

Lavinový kurz

Tuto zimu také vrcholí závěrečná fáze projektu za podpory Mezinárodního Visegradského fondu (IVF), zaměřeného na bezpečnost v horách. Ukrajinští záchranáři a horští vůdci, různé freeride komunity a neformální sdružení, lyžařští instruktoři a horští vůdci byli v předchozích letech školeni díky grantu IVF v Zakarpatské oblasti (ve skiareálu Pylypec, Dragobrat) a Ivano-Frankovské oblasti (Verchovina, skialpová základna Bilyj slon v Džembroni) ze zásad pohybu v zimních horách, určení stupně lavinového nebezpečí, zpracování výstrah, záchrany v lavině a z první pomoci (o které na Ukrajině bylo zpočátku projektu velmi nízké povědomí).

Smrt v horách

Čtvrtý únorový víkend zažili ukrajinští záchranáři na služebně Pop Ivan (2 028 m n. m.) svoji nejtěžší službu, kdy zachraňovali skupinu 8 nezodpovědných turistů, kteří se vydali za krajně nepříznivého počasí a ve špatném vybavení zdolat pětihodinovým výstupem vrchol s bývalou observatoří na hřebeni Černohorského masívu.

Záchrana 5 turistů bylo pro 3 záchranáře v extrémním počasí, kdy rychlost dosahovala 100 km/h a teplota klesla k minus 20 stupňů (přepočtová teplota dosahuje až minus 40 stupňů), nad jejich síly. Dva turisté pro rozsáhlé omrzliny, hypotermii a vyčerpání zemřeli při výstupu, 3 další turisty ukrajinští záchranáři s nasazením vlastních životů transportovali s rozsáhlými omrzlinami na služebnu. Dva ze záchranářů byli následně hospitalizování v nemocnici s omrzlinami. Více na Treking.cz.

Lavinový kurz

I v tak malém počtu s nemožností využit techniku učinili záchranáři maximum. Právě tato skupina záchranářů byla opakovaně proškolena v rámci grantu IVF v minulém roce ze záchrany nepohyblivých turistů a ze zásad první pomoci. Bohužel, nikdo z nich nepředpokládal, že jim hned následující zima připraví tak těžkou zkoušku.

Kurzy pod vrcholem

Týden po této dramatické události, od 4. do 6. března, byl plánován kurz v rámci závěrečné fáze grantu IVF na Ukrajině v údolí Č. Čeremoše v Džembroni (na skialpinistické základně Bilyj slon), praktické kurzy měly proběhnout na služebně, na observatoři na vrcholu Pop Ivan (2 028 m). Bohužel ani týden od dramatické události počasí neumožnilo 25 účastníkům kurzu z řad záchranářů a horských vůdců vystoupit na hřeben pro silný vítr a špatnou viditelnost.

Teoretické kurzy proběhly na základně Bilyj slon, kde ukrajinští lektoři přednášeli na základě proškolení z předchozích let zásady první pomoci a záchranu v lavině. Velký prostor byl našimi školiteli aktuálně věnován ošetření omrzlin a hypotermii. Společně proběhl, díky účasti specialisty ze Strediska lavinové prevence na Slovensku na kurzech, rozbor a analýza záchranné akce, kdy zahynuli dva turisté a byla popsána rizika, která hrozila zachraňovaným turistům, ale i samotným záchranářům.

Lavinový kurz Lavinový kurz

Samostatná skupina vybraných záchranářů se věnovala vyhodnocením sněhových profilů a interpretací získaných údajů pro stanovení lavinového nebezpečí, které pravidelně od této sezony zpracovávají a zadávají do mezinárodní databáze www.lawis.at. Praktické kurzy byly operativně přesunuty na poloninu Gadžina. Zde se ukázalo, že postupy při záchraně odpovídají metodice běžné u nás.

Velmi pozitivně se projevilo, že záchranáři na počátku zimy si zorganizovali spolu s lektory ze skialpové základny Bilyj slon společné kurzy před zimou a zopakovali si zkušenosti získané při loňských kurzech v rámci IVF. Poslední den proběhlo vyhodnocení projektu, v rámci projektu IVF obdrželi všichni účastníci kurzů brožurku ABC lavin, kde jsou shrnuty praktické postupy záchrany v horách, charakteristika lavinového nebezpečí a zásady první pomoc.

Nevládní lyžařské komunity ukázaly cestu

Za poslední tři roky se kurzů za podpory IVF, teoretických a praktických, zúčastnilo okolo 200 účastníků z širokého spektra zájemců - od freeriderů, skialpinistů, lyžařských instruktorů až po horské záchranáře, mezi kterými vyrostla nová generace horskoslužebníků s aktivním zájmem. Především freerideři si začali uvědomovat reálné nebezpečí, které jim v lavinovém terénu, v odlehlých ukrajinských horách, hrozí a sami dbají o bezpečnost a znají zásady tak zvané kamarádské pomoci, kdy za pomoci lavinové výbavy (pípák, sonda, lopata) si mohou vzájemně pomoci - v ukrajinských neobydlených a těžko dostupných horách je rychlá záchrana bez vrtulníku nemožná. Nemalou zásluhu na posunu kvality záchranných akcí na Ukrajině mají záchranáři z horské služby Krkonoše, kteří předávali zkušenosti při společných kurzech svým ukrajinským kolegům.

Lavinový kurz

Poslední dva roky s příchodem nové generace do horské záchranné služby v Ivano-Frankovské oblasti, mimo jiné vzešlých z aktivních turistů a lyžařů s aktivní znalostí problematiky a vybavení záchranářů se začínají přibližovat evropským standardům. Ještě před pár lety bylo na Ukrajině jedinou kvalifikací pro práci horského záchranáře být lampasákem, vysloužilým požárníkem či synem milicionáře a vybavení si zpočátku zajišťovali záchranáři sami nebo díky kolegialitě českých a polských záchranářů. Díky projektu se podařilo, i přes nezájem bývalých náčelníků, propojit freeridery a lyžařské instruktory se záchranáři, kteří nyní spolupracují společně i na záchranných akcích a vypomáhají si. Jejich společné kurzy a program Bezpečné hory je toho dokladem.

Bohužel, opakovaný nezájem náčelníků horské záchranné služby v Užhorodě neumožnil tento rok účast záchranářů ze Zakarpatské oblasti, ze služebny Rachov a Lazeščina, kteří měli velký zájem se kurzů zúčastnit. Nemluvě o ignorování spolupráce v předchozích letech, kdy náčelníky zajímal jen osobní profit - nikoliv vybavení a bezpečnost svých záchranářů. Ivano-frankovská oblast je příkladem toho, že vedení záchranných služeb DSNS může vybavit perspektivní záchranáře kvalitně a na úrovni. Bez tohoto vybavení by těžko zvládli tak náročnou záchrannou akci, jakou zažili 22. února.

Další články

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.