TZ: Antikvariát a klub Fiducia - program na duben 2019

Antikvariát a klub Fiducia - program na duben 2019 / Ostrava / 21. 3. 2019

1.4. v 18:00 Aprílový Kundera (aneb Nikdo se nebude smát?)

Drobný happening na náměstí Edvarda Beneše u příležitosti 90. narozenin spisovatele Milana Kundery.

V rámci poetické stezky zveřejníme ukázky z děl tohoto význačného spisovatele dlouhodobě žijícího ve Francii. Součástí podvečera se stane i scénické čtení části Kunderovy hry Ptákovina, osnované kolem kresby všeobecně známého a populárního piktogramu symbolizujícího ženské pohlaví.„Byli jsme jeden pro druhého krásná kulatá nula, a ne kosočtverec.“

Sraz na náměstí Beneše.

1.4. v 19:00 Karolína Rossí: Pomozte Hydře vypudit všechnu její mlhu

Vernisáž výstavy v galerii Dole.

„Nehledám nekonečno, hledám hloubku“  říká o svých obrazech a akvarelech Karolína Rossí (*1983), absolventka ateliéru grafiky Vladimíra Kokolii na pražské AVU (1912). Pro galerii Dole připravila sérii potemnělých abstraktně/surreálných obrazových kompozic, v nichž řeší otázky týkající se možností a schopností zobrazivé síly prozkoumávat skrytá zákoutí zažitých mentálních vzorů a (ne)možnosti je opouštět, nahlížet, reflektovat a přetvářet. Na temných plochách obrazů se rozsvěcují a do sebe vpíjejí jednotlivé barevné skvrny a generují narůstající množství možných vizuálních stavů, vztahů, vazeb a významů stejně tak, jako se nepostřehnutelně, nepředvídatelně a přesto setrvale mísí vlivy a motivy determinující naše myšlení. Výstava potrvá do 8. 5. 2019, kurátor Martin Mikolášek.

5.4. v 19:00 Koncert kapely Kurws ve Fotografické galerii Fiducia

V hudbě Kurws můžeme slyšet prvky post punku, no wave, krautrocku apod., skupina ovšem unikátním způsobem kombinuje improvizaci s nazkoušeným repertoárem. Ve svých aktivitách stále stojí na principech DIY. Za 10 let existence kapely mají za sebou Kurws desítky koncertů doslova po celé Evropě (včetně hraní na festivalu Primavera nebo účasti na release party posledního alba The Ex), jejich loňské ruské turné je zavedlo až do Vladivostoku

Kolaborace Kult masek / Koroze, nová krev české hlukové scény, nabídne temný a hlučný ambient, což už dávno není protimluv. Z minimalistických kupení dronových ploch dokáží vytěžit velmi sugestivní účinek.

Večer zahájí svou performancí Píseň mládenců v hořící peci. Bude to peklo!

9.4. v 18 Čtenářský klub ke knize Petry Dvořákové Dědina

Přijďte se podělit o svůj čtenářský zážitek!

Čtenářský klub pořádáme ve spolupráci s Městskou knihovnou Ostrava, večerem provází literární kritička Iva Málková.

16.4. v 18:00 Antonín Střížek – Fotografické dílo

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Antonín Střížek je etablován již od druhé poloviny 80.let především jako malíř.  Dnes však řada lidí již ví, že se více než dvacet let věnuje fotografii. Ačkoli se v některých případech stala  fotografie předlohou jeho malířského díla, výjimka zde potvrzuje pravidlo. Střížkova fotografie je svébytným médiem, ve kterém svobodně zachycuje svět v jeho prostých až bazálních podobách. Jeho práce jsou kombinací pokory a fascinace nad lidskými výtvory a jejich následným osudem. Střížek svou nutkavostí a zaujetím tvoří v roli trpělivého a nesmírně citlivého pozorovatele, který k fotografii přistupuje jakousi až malířskou syntézou. Výstavu připravil a uvede Jan Kudrna, potrvá do 14. 5. 2019.

24.4. v 19:00 HLAS pro Strakáč

Benefiční koncert v aule Ostravské univerzity

Koncert na podporu záměru záchrany významné a neopakovatelné industriální stavby, komínu Strakáč, nacházejícího se v jižní části Dolních Vítkovic. Navzdory tomu, že se jedná o jeden z nejvýznamnějších cihlových komínů České republiky, což potvrdili dva na sobě nezávislí odborníci, hrozí mu stále demolice.

Koncert s plejádou zvučných jmen se koná pod záštitou rektora Ostravské univerzity Jana Laty.

Vystoupí:

EVA DŘÍZGOVÁ - JIRUŠOVÁ

PATRICIA JANEČKOVÁ

VERONIKA HOLBOVÁ

IGOR FRANTIŠÁK

MICHAL BÁRTA

Koná se v aule Ostravské univerzity, vstupenky jsou k zakoupení v pobočkách ostravských infocenter.

25. 4. v 18:00 Bauhaus a česká architektura

Moderovaná debata s historiky architektury Markétou Svobodovou Martinem Strakošem.

Koná se v rámci výročí 100 let od založení této významné architektonické školy. Moderuje Libor Magdoň.

Historička architektury Markéta Svobodová se specializuje na tvorbu Bauhausu a je autorkou objevné publikace Bauhaus a Československo 1919 – 1938, ve které ukazuje, jakým způsobem byla a je škola Bauhaus s českým prostředím propojena. Příkladem může být pražská škola, která přivítala první studenty v roce 1920 jako Odborná škola grafická (Státní grafická škola). Významnou osobností této školy byl grafik Ladislav Sutnar, který se zasloužil o zřízení kurzů reklamní fotografie a příchod kvalitních fotografů Josefa Ehma a Jaromíra Funkeho. Tvorbou Bauhausu byl také ovlivněn ostravský rodák, typograf Zdeněk Rossmann.  Za dvacet let své existence se škola Bauhaus stala ikonou na poli architektury, designu a fotografie. Někteří z jejích učitelů a ředitelů patří mezi nejvlivnější architekty 20. století, patřili mezi ně například Walter Gropius, Hannes Meyer a Mies van der Rohe.

28.4. v 10:00 Morena - dětský ateliér

V galerii Dole si vytvoříme MORENU a pokud nám počasí bude přát, projdeme se a vypustíme ji po řece Ostravici. Doneste si,prosím,větve a větvičky a také pentličky.

Těší se na vás lektoři Marcela a Max Lysáčkovi.