Wiererová jako první Italka v historii ovládla biatlonový Světový pohár, poslední závod vyhrála Öbergová

Poslední závod biatlonistek v této sezoně Světového poháru vyhrála Švédka Hanna Öbergová před Tiril Eckhoffovou z Norska a Američankou Clare Eganovou. Dorothee Wiererové stačilo v nedělním závodě s hromadným startem 12. místo k zisku křišťálového glóbu za celkové vítězství ve Světovém poháru. Markéta Davidová dojela 14., Veronika Vítková skončila poslední.

Oslo (Aktualizováno: 15:39 24. 3. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italská biatlonistka Dorothea Wiererová

Italská biatlonistka Dorothea Wiererová | Zdroj: ČTK

Osmadvacetiletá Wiererová se stala první Italkou v historii, která dokázala ovládnout celkové pořadí Světového poháru. Ohrozit ji mohla jedině její krajanka Lisa Vittozziová nebo Slovenka Anastázia Kuzminová, obě se ale výrazně vzdálily předním příčkám už na první střelecké položce.

‚Fandím Švédsku, Česku a taky Kanadě.‘ Olympijská vítězka si vzala česko-kanadského servismana

Číst článek

Vittozziová nakonec dojela jedenáctá, Kuzminová, pro kterou to byl poslední závod v kariéře, skončila o jednu příčku před ní. Wiererová tak ovládla celkové pořadí o 22 bodů před Vittozziovou.

Wiererová mohla získat i malý křišťálový glóbus za závody s hromadným startem, ten ale nakonec vybojovala vítězná Öbergová, která v cíli předčila o 1,3 sekundy Eckhoffovou. 

Třetí Američanka Eganová, která měla s jedinou chybu nejlepší střelbu ze všech závodnic, ještě na začátku posledního kola vypadala, že by mohla bojovat i o první místo, ale nakonec si jen hlídala bronz. V jednatřiceti letech přesto poprvé v kariéře vybojovala stupně vítězů.

Markéta Davidová sice nakupila pět chyb, výborný běh jí ale vynesl nakonec 14. místo. A to i přes následky, které si odnesl z pádu v sobotním stíhacím závodě, kdy si vymkla palec a natloukla rameno. „Jsem celá potlučená. Strašně mě to bolelo, takže jsem ještě ráno přemýšlela, jestli do toho vůbec půjdu. Ale řekla jsem si, že je to poslední závod, tak to zkusím, a jsem ráda. Jelo se mi relativně dobře na to, že to byl poslední závod, i s tou střelbou jsem byla spokojená. Dneska mi jely dobře lyže,“ řekla Davidová České televizi.

Druhá Češka na startu Veronika Vítková sice minula terč jen třikrát, ale vinou špatného běhu dojela 29., tedy poslední ze všech závodnic, které závod dokončily. „Veronika byla nespokojená s lyžemi,“ poznamenal trenér ženského týmu Jiří Holubec.

Nejlepší Češkou Světového poháru je tak 21. Davidová, která má ve 22 letech za sebou průlomovou sezonu, v níž čtyřikrát podnikla na stupně vítězů. Vítková skončila 30., Eva Puskarčíková 39., Lucie Charvátová 81. a Jessica Jíslová 90.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme