Ferrer v Miami vyřadil Zvereva! Federer se nadřel na výhru nad Albotem

24. 3. 2019, 13:53
Aktuality 52
ATP MIAMI - David Ferrer si na jednom ze svých posledních turnajů kariéry připsal po čtyřech letech skalp hráče Top 5, když na Masters 1000 v Miami zdolal světovou trojku a loňského finalistu Němce Alexandera Zvereva. Až po třísetovém boji postoupil Roger Federer, kterého potrápil Moldavan Radu Albot.
A. Zverev a D. Ferrer (© AFP)

David Ferrer před začátkem sezony oznámil, že letos po 19 letech ukončí sezonu a absolvuje už jen několik rozlučkových turnajů. Ale nejezdí se jich jen zúčastnit a zamávat divákům, zanedlouho sedmatřicetiletý Španěl dává do zápasů maximum. 

V Aucklandu, Buenos Aires i Acapulku si pokaždé připsal jedno vítězství a nyní na Masters 1000 v Miami vyhrál dokonce už dvakrát. A navíc si připsal nejcennější skalp od dubna 2014, když vyřadil světovou trojku Alexandera Zvereva.

Ferrer sice v prvním setu přišel třikrát o podání a ve druhé sadě po ztrátě vedení 4-2 prohrával 2-6 a 4-5, ale od té chvíle se mohl opřít o své podání a vývoj otočil. Po bezmála dvou a půlhodinách boje zvítězil 2-6 7-5 6-3.

Hráče Top 10 Ferrer porazil teprve podruhé od května 2015, soupeře z elitní pětky poprvé od února 2015.

"Moc to pro mě znamená. Je to pro mě výjimečný den, protože tohle je moje poslední sezona. Vyhrát zápas proti hráči Top 10 jako je Saša, je dárek. Jsem šťastný a snažím si užívat každou výměnu a každou chvíli na kurtu," radoval se vysmátý Ferrer, který má po Miami v plánu ještě dva domácí turnaje na antukách v Barceloně a Madridu. 

"Mojí motivací je hrát na vysoké úrovni a být konkurenceschopný. To je můj cíl. Už nedokážu hrát ne nejvyšší úrovni, ale chci dát do každého zápasu dobrou energii a hrát svůj nejlepší tenis," dodal bývalý třetí hráč světa a finalista Roland Garros.



O postup do osmifinále si finalista z roku 2012 Ferrer zahraje proti jednadvacetiletému Američanovi Francesi Tiafoemu, s níž se utká poprvé.

Šampion z let 2005, 2006 a 2017 Roger Federer loni ve svém úvodním vystoupení nečekaně podlehl australskému mladíkovi Thanasimu Kokkinakisovi a namále měl ve svém prvním zápase i letos. Moldavana Radu Albota zdolal až po boji 4-7 7-5 6-3.

Sedmatřicetiletý Federer začal prohraným servisem, vzápětí nevyužil čtyři brejkboly a první set už nezachránil. Ve druhé i třetí sadě pak pokaždé za stavu 3-3 čelil brejkbolu, ale situace ustál a nakonec i díky 14 esům vybojoval postup. 

Ve třetím kole se mohl znovu po dvou týdnech utkat s krajanem Stanem Wawrinkou, ten ale podlehl po více než dvou a půlhodinovém boji 7-5 2-6 6-7(5) Srbovi Filipu Krajinovičovi, přestože v rozhodujícím tie-breaku vedl 5-2 a měl dva servisy. Federer se s Krajinovičem utká potřetí.

• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 9.314.875 dolarů
sobotní výsledky (23. 03. 2019)
• Dvouhra - 2. kolo •
Ferrer (Šp.) - A. Zverev (2-Něm.) 2-6 7-5 6-3
Federer (4-Švýc.) - Albot (Mold.) 4-6 7-5 6-3
Anderson (6-JAR) - Munar (Šp.) 6-4 3-6 6-3
Tsitsipas (8-Řec.) - McDonald (USA) 7-6(4) 6-1
Rubljov (Rus.) - Čilič (9-Chorv.) 6-4 6-4
Thompson (Austr.) - Chačanov (10-Rus.) 6-2 6-3
Medveděv (13-Rus.) - Mannarino (Fr.) 6-2 6-1
Cecchinato (14-It.) - Džumhur (Bosna) bez boje
Goffin (18-Belg.) - Andújar (Šp.) 6-4 6-1
Shapovalov (20-Kan.) - Evans (Brit.) 4-6 6-1 6-3
Opelka (USA) - Schwartzman (21-Arg.) 6-4 3-6 6-4
Mayer (Arg.) - Pella (26-Arg.) 6-2 6-4
Tiafoe (28-USA) - Kecmanovič (Srb.) 7-6(6) 7-6(5)
Krajinovič (Srb.) - Wawrinka (30-Švýc.) 5-7 6-2 7-6(5)
J. Sousa (Portug.) - Johnson (31-USA) 7-6(6) 6-4
Dimitrov (Bulh.) - F. López (Šp.) 6-1 6-3
• Čtyřhra - 1. kolo •
B. Bryan/M. Bryan (3-USA) - Fucsovics/Jebavý (Maď./ČR) 6-1 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
sojka1
takze misto Miloska jde na Johna Edmund... :-((
Reagovat
EllNino
No tak to je lepší, protože se servismanama letos Johny většinou prohrál
Reagovat
sojka1
nj, ale je o 10 let starsi a uz s nim i prohral.. :-/
Reagovat
sojka1
zrejme bez tlaku a s trochou recese uz... pekne, moc pekne! Sasu bych ale rozhodne nezatracovala, je prilis mlady na odpis i soudy. Pokud ho Ivan nauci tvrdosti k sobe samemu (jako Andyho, planovany navrat toho dukazem) muze podle me i namysleny floutek s retezama na krku dobyt GS.. ;-)
Reagovat
annah
Roger včera nakonec utrpěl vítězství. Dopracoval se k němu fakt trnitou cestou, Moldavan ho většinu zápasu přehrával. Lítal tam jak motorová myš, všechno vrátil i z nemožných pozic a vycházely mu prohozy, které mu ovšem Roger předkládal jak na podnose. Špatné returny, pálil míče do sítě nebo za lajny, o prvním podání škoda mluvit. Udělal skoro dvakrát tolik nevynucených chyb jako Albot.
Měl prostě den blbec. Bylo to o fous a mohl letět hned na začátku jako loni.
Reagovat
sojka1
nevidela jsem, ale zivotku kazdeho "mladasa" zrovna a prave proti Rogerovi uz povazuju za uplne samozrejmou.. :-)) Je stale velkou vyzvou, ale uz se ho prestali bat....
Reagovat
smazaný uživatel
Ono jde taky o to, že ho neznal.

Rogera v prvním vzájemném zápase z hlavy porazili tehdy naprostí floutkové Kyrgios, Murray, Nadal i Berdych. V prvním zápase ho porazil i Simon.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadala časom spoznal a stále pri ňom vyzeral ako školák.
Reagovat
smazaný uživatel
Až do roku...
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal Federera přehrával, to ano, ale určitě nevypadal jako školák. Většina zápasů byla ve třech/peti setech, nebo přes TB a to i na antuce. Vyložené výprasky pamatuju tak dva a to si je ještě vrátili.
Reagovat
smazaný uživatel
"Většina" je asi trochu silné slovo. Půl na půl, řekl bych. Těch pětiseťáků zase tolik nebylo. Odveta v Miami 2005, Památný Řím 06, Wimbledon 2007, 2008, AO 2009 a 2017.

Toť šest zápasů. A i když si vezmem jen FO, tam Roger Nadala do pěti setů nikdy nedostal. Z pěti zápasů 4 x 4 sety, jeden výprask v roce 2008.

V méně než 5 setech porazil Fedex Nadala na GS... jednou.

Nadal Federera 7x.

Takže určité rozdíly tam přece jenom jsou.
Reagovat
spaniel
Forehand to myslel jinak...ze být je Federer o 5 let starší, tak při Nadalovi působí mladě... Žádná pleš a tak...
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda je někde uprostřed. Školák je trošku přehnané taky. Navíc Federer tu H2H za poslední roky trošku srovnal a ještě možná srovná. I když jejich vzájemný zápas začíná být čím dál větší utopií, vzhledem k tomu, že Nadal mimo antuku hraje zdravý jeden turnaj za rok. Pro mě je pozitivní kladná H2H na hardu. Na antuce byl Rafa ve svých nejlepších sezónách nehratelný pro všechny.
Reagovat
smazaný uživatel
Bral jsem to tak, že šlo z FH strany o štengrovací lincenci; ne že to bylo potažené černým suknem a myslel to smrtelně vážně. A my teď musíme napnout síly a umlátit ho argumenty, aby náhodou Fedexova pověst neutrpěla nějaký hanebný šrám.

Když se ve vzpomínkách zkusím vrátit do těch let 2004/2005, myslím, že Nadala jsme tehdy brali jako takovou kuriozitku a tak nějak všichni (nebo většina čekala), že na něj Roger po pár měsících/letech vyzraje a začne ho pravidelně porážet jako zbytek světa.

Já jsem ho rozhodně dost podceňoval. Navzdory věku jsem fakt myslel, že dřív Roger porazí jeho na FO než Nadal Federera ve Wimbledonu (až do roku 2006 podle mě nikdo nevěřil, že má Nadal na to, aby Wimbledon vyhrál).

V těch letech 06/07 Nadal začal přesvědčovat, že z něho něco bude na betonu i na trávě. Ale paradoxně někdy po US Open 2007 s ním měl myslím Roger vůbec nejlepší sérii.

To byla ale labutí píseň vyrovnané fáze té rivality. Takže jo, v letech 04 až 07 absolutně nebylo předem jasné, kdo má navrch. Ani na té antuce, kde byl pořád ten příslib, že jestli ho někdo na cihle může dát, je to právě Roger.

S tím byl ale od roku 2008 konec.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak určitě. Z Rafy se vyklubal takový antiRoger a někdy dekádu zpět byl většinou lepším hráčem. Jeho výhra se tak nějak čekala, Roger se snažil vyhrát. Ale s přibývajícím věkem se misky vah začaly pomalu překlápět na stranu Federera, který zejména na hardu začal Rafu pravidelně porážet. Dá se očekávat, že jejich H2H je více méně uzavřená, osobně nečekám nějaký závratný počet vzájemných zápasů a doufám v jeden poslední, který nemusí být ani realitou.

Ani nevím, kde by se mohli potkat. Na antuce je to nereálné, protože tam Rafa udělá finále a Roger asi těžko. Teoreticky by se mohli potkat někde v semi, ale ty turnaje, kde se to může stát budou maximálně 2.

Na trávě tomu věřím asi úplně nejméně. To by musel přijít podobně suchý Wimbledon jako loni, jinak bude mít Nadal problém s druhým týdnem tak, jako posledních několik let a navíc po antukové sezóně.

No a po Wimbledonu to je už úplně sci-fi. Série hardových turnajů až do listopadu je pro Nadala klasicky nereálná a bude rád za regulérně dohrané USO, nebo Montreál.
Reagovat
annah
Myslím že na tiskovce po zápase říkal, že zapomněl všechno, co mu řekl trenér. Asi měl fakt i nějaký výpadek soustředění. O to cennější je, že to nakonec ubojoval.
Reagovat
Patik
spomínal že nebol dobre koncentrovaný..mysel mu utekala niekam inam..no aj napriek Rogerovej biednej hre to Albot nedokázal dotiahnuť do víťazného konca.
Reagovat
annah
Jo, říkal něco v tom smyslu, že měl pocit, jako by byl ve dvou hlavách (nebo myslích). Ale pro mě je těžké to správně přeložit. Mluvené řeči nerozumím, překládala jsem si to z titulků u videa z tiskovky.
Reagovat
turista
No protože to co produkoval proti mizerně hrajícímu Rogerovi byl takový antitenis. Nedalo se na to koukat.
Reagovat
peggy
Davide jsi dobry blahopreji.
Reagovat
turista
Tipuji finále: Djokovič vs. Hurkacz. Novak ale dnes musí zdolat argentinského býka Delbonise. Bude to těžký zápas.
Reagovat
Nola
omg

mozno dokazes vysvetlit, pripadny stret dvoch hracov z rovnakej polky pavuka vo finale
Reagovat
Pe3k
To bys chtěla po turistovi moc ;)
Reagovat
Pe3k
Btw. Doufám, že Hurkacz končí už dnes, nic proti němu, ale fandím FAA!
Reagovat
Marduch
zatim teda Hurky lepší Ááčka.
Reagovat
turista
Pavouka turnaje jsem si prohlížel, ale v počítači pavouka nešlo zobrazit celého a domníval jsem se, že Hurkacz už je v té druhé půlce pavouka než Djokovič. Ale tip už mi nevyjde. Hurkacz je venku s tím kanadským teenagerem. Toho jsem viděl hrát ze záznamu turnaje v Sao Paulu před měsícem a hrál mizerně - samé UE. Nerozumím tomu jak s tímhle může tady vyhrávat.
Reagovat
smazaný uživatel
Za to asi můžu já, protože ve vedlejším fóru jsem turistovi napsal, že mrknu na oba večerní zápasy a uvidím, jestli v nich uvidím aspoň jednoho finalistu :)

A bohužel, už když jsem to psal, tušil jsem, že to může nadělat neplechu :)
Reagovat
d@ve
Dave, pěkné to loučení s kariérou. Super. :)
Reagovat
turista
Když mu to tak jde tak by si mohl konec rozmyslet a odložit. Po turnajích může jezdit s manželkou a s miminkem. Někteří tenisté to tak dělají.
Reagovat
EllNino
ale Sašovi bude v dubnu teprve 22 let ... a už toho dokázal opravdu hodně na svůj věk, Masters, TM, že mu nejdou GS? No tak mu půjdou :) Je to obrovský talent, je na něj obrovský tlak a prostě ho zatím nezvládá, ale nemá cenu ho zatracovat ... ono vycházet s médii, která mu neustále něco předhazují, musí být peklo ... a ne každý má splachovací povahu ...
Reagovat
smazaný uživatel
Jednou jsi de-bil, tak zustanes de-bil. Sasa se nezmění podle mě nikdy. Pořad to bude ten hráč, který zabil svůj talent aroganci.
Reagovat
SwissMaestro
Ve 22 letech je úspěšnější (Masters, TM + žeb. postavení) než Berdych/Dimitrov/Ferrer/Tsonga atd. za celou kariéru - do počtu cenných trofejí. Má zaděláno na to je překonat i na GS. Nadávat mu do špatného hráče či promrhaného talentu je neznalost nebo blbost.
Reagovat
d@ve
Proč hned takové napadání? Tímhle ses jako arogantní projevil spíš ty. ;)
Reagovat
Pe3k
Vadí mu jeho arogance, neboť je sám arogantní, ale není natolik inteligentní aby si to uvědomil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi chytrý kluk. :)
Reagovat
Jon61
Ale pánové, zachovejte dekorum. Popřípadně si dejte někde sraz, porvěte se a možná se uklidníte, až budete večeřet na ARU z kapačky.
Reagovat
smazaný uživatel
Mlátit se někde venku nic nevyřeší. To se radši pohejtujeme tady a nemocnice necháme jiným.
Reagovat
Kozoroh
Všichni z Big 3 měli v den 22. narozenin na kontě aspoň 1 GS titul. Nic bych nepsal, kdyby Saša měl nyní na kontě pár SF účastí, ale vždyt jeho nejlepším GS výsledkem je jedno ČF z loňského RG, kde si ani neškrtl. On by měl bez větších problému postupovat do ČF/SF GS a tam prohrát s členem Big 3, ale on místo prohraje s Kohlim, Gulbou (nic proti nim, ale hráč jeho kalibru by je měl porazit) a schytá výprask od Raoniče.
Jestli Saša nezlepší dosavadní tragickou bilanci na GS (na člena TOP 4, kterým je od předloňské sezóny nepřetržitě), tak je z něj druhý Davyděnko.
Reagovat
smazaný uživatel
na Davydenka mi nesiahaj:),vyzeral sice ako vodic kamionu,ale na 2sety bol uplne top hrac,mal som ho rad na rozdiel od Sasu
Reagovat
Kozoroh
To je to, o čem mluvím - Davyděnko byl na dva vítězné sety skvělý hráč, má titul z TM, 3 Masters, ale do GS turnajů své kvality nedokázal tak úplně promítnout. Saša má podobný problém.
Reagovat
Pe3k
Nikooaj sam tvrdil, že nevyhrál gs ze dvou důvodu. 1: Federer, 2: slabá fyzička na best of 5 tournament.
Reagovat
Pe3k
Času má ještě moře, ale osobně by mi nevadilo, kdyby gs nikdy nevyhrál. Je moc pasivní, krom bh nemá špičkový úder a hlavně je to kks.
Reagovat
smazaný uživatel
Problém je v tom, že kromě jeho arogance on nemá nic moc co nabídnout. Jestli se o Rafovi tady říká, že je One trick ponny, tak Zverev je tvl Zero trick ponny. Na síti je nulový, servis je čitelný jako knížka pro kojence, hraje od BL pořád stejné údery a navíc je psychicky slaboučký, složí ho každá lajna, špatná challenge, nebo prasátko od soupeře. Nejvíce na něm miluju ty jeho xichty, kterýma říká - Sice jsem dneska prohrál, ale to nebyla moje chyba, soupeř měl štěstí, diváci byli proti mě, rozhodčí taky...Je to prostě takovej Šáša. Ještě letos neudělá na GS žádný výsledek a bude se takto plácat do konce kariéry a navíc tipuju, že se na něj Lendl vybodne.
Reagovat
dorons
RF se mohl porazit sam. Co ten tam predvadel?.
Reagovat
smazaný uživatel
Feru, legenda!!...

Vyhraj to tam celé
Reagovat
smazaný uživatel
Tvl zapnu Livesport po dvou dnech a vidim, ze v Miami je to zatím slušná divočina. Sasa mě nepřekvapuje, ten je hotovy a precenovany. Zatím nemá na to, aby byl světový hráč. Jeden titul na TM mu k tomu nepomůže. Thiem se dal čekat, solidní výkon ve finále IW a následně vyhoret v prvním kole je u nej normální.
Reagovat
Patik
no neviem či to Lendl s ním nezabalí..Zverev má síce velký potenciál..ale príde mi že jeho povaha a hlava sa nehodí do spolupráce s Lendlom..Thiem to bolo jasné..uspokojil sa s titulom a bude sa chystať na antuku.
Reagovat
Jon61
Lendl byl profesionál, byl k sobě tvrdý, nebyl obvlášť talentovaný, o to více dřel. Myslím, že právě toho není Saša Zverev schopen, navíc je zbrklý a tvrdohlavý, u něho je propblém hlavně v hlavě.
Reagovat
smazaný uživatel
Zvereva nesnáším od prvního momentu, kdy vkročil do ATP. Je to sebestredny, arogantní a namysleny fracek, který si mysli, ze sežral moudrost světa. Tyhle prohry mu jenom prospeji.
Reagovat
Patik
no veď jasné..jedine v hlave..ale uvidíme no aký bude mať zvyšok sezóny..ale podľa mňa nakonci roka to spolu zabalia.
Reagovat
FerrariF50
Mě u něj vadí to popotahování. Tak jak se mi u Camilky Giorgi líbí, tak u něj se mi nelíbí :-D
Reagovat
Kozoroh
Holt Lendl vše nevyřeší. S Andym byl Ivan úspěšný, Andy byl hotový hráč, který akorát potřeboval dotlačit ke GS titulu, což se povedlo. Sašův problém je markantnější, neumí postupovat do ČF GS turnajů a dál, nemá herní plán B, když ho soupeř přehrává, tak Saša neumí změnit taktiku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist