Obce a města dostávají k dispozici příručku pro energetická opatření

Pod názvem Příručka k energetickým opatřením pro starosty – Proč energetické úspory a jak na ně? vydalo Národní centrum energetických úspor publikaci, která radnicím pomůže lépe se orientovat v nesnadné agendě energetických úspor.

Česká republika se zavázala snížit do roku 2020 konečnou spotřebu energie o 51,1 petajoulu, což zhruba odpovídá množství energie potřebné na vytápění celé Prahy po dobu dvou let. Tento cíl však ČR plní velice pomalu, což může vyústit i v sankce Evropské komise. Ještě mnohem ambicióznější závazky nás čekají v období do roku 2030. Evropská unie chce do roku 2030 snížit spotřebu energií o 32,5 procenta.

Jedním z důvodů pomalého postupu ČR je i přetíženost obcí nejrůznější agendou uloženou státem nebo jejich nedostatečná orientace v tématu energetických úspor  a s tím spojené nedostatečné čerpání dotačních titulů určených na energetické úspory.

Více než 35 procent energie se v Evropské unii spotřebuje v budovách. Stát, kraje i obce mají ve svém majetku tisíce budov, které by bylo možné za podpory dotací energeticky vylepšit. Při správném nasazení a užívání moderních technologií by bylo možné neefektivní nakládání s energií snížit o více než polovinu,“ říká ředitelka Národního centra energetických úspor Marie Zezůlková

Národní centrum energetických úspor proto zpracovalo jasnou a přehlednou publikaci Příručka k energetickým opatřením pro starosty – Proč energetické úspory a jak na ně? Je určena zástupcům měst, obcí i krajů, kteří chtějí vědět víc o energetických úsporách. Příručka informuje, jak se v dotačních titulech orientovat, jak žádat o dotační tituly i jaké jsou konkrétní přínosy energeticky úsporných opatření a již realizovaných projektů. Praktické informace v příručce najde i široká veřejnost.

Iniciativu Národního centra energetických úspor vítáme. Energetika je náročný obor, kterému starostové tolik nerozumí a často se spoléhají na svého dodavatele, který jim jen těžko doporučí zaměřit se na úspory. Města a obce přitom mohou tímto způsobem šetřit řádově statisíce korun, které pro své občany mohou využít jinde,“ vysvětluje František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova.

Co se z této „kuchařky“ například dozvíte:

* jak spolupracovat s poradenskou firmou v oblasti energetického managementu;

* jak nastavit procesy a činnosti na městském či obecním úřadě v oblasti energetického managementu;

* která jsou základní energetická opatření;

* jaké jsou zásady pro nákup nových zařízení s nízkou spotřebou energie;

* co je to metoda EPC;

* jak využívat energie ze zdrojů odpadního tepla, fotovoltaiky, tepelných čerpadel apod.;

* které metody automatické regulace otopných systémů existují;

* kde vzít dotace na realizaci energetických opatření.

Cílem příručky je zvýšení povědomí, osvěty a odbornosti v oblasti energetických úspor. Neomezuje se na úzký pohled jednotlivých specializací, ale pomáhá mezi sebou propojit znalosti a dovednosti jednotlivých oborů  a pohledů, které se energetického managementu týkají.

Energetik nesmí být odkázaný na znalost jen jednoho typu řešení a zaklínat se postojem: tak se to dělávalo vždycky, se kterým se jistě mnozí z nás setkali. Musí mít komplexní přehled, nesmí ustrnout u zastaralých technologií a postupů,“ dodává Marie Zezůlková.*

Příručka k energetickým opatřením pro starosty je dostupná též na (viz odkaz zcela dole): http://www.smocr.cz/cz/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/cesko-je-pozadu-s-energetickymi-usporami-pro-starosty-tezko-uchopitelna-agenda-pomuze-nova-kucharka-od-narodniho-centra-energetickych-uspor.aspx.

/zr/

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down