Neděle, 12.5.2024
KnihyKultura

Další setkání s Tukoni

recenze knihy Medvěd nechce jít spát

„Vypadá to, že medvěd konečně usnul. Už můžeme jít!“

S tvorbou spisovatelky a ilustrátorky Oksany Buly jsme se mohli seznámit v její první knize určené těm nejmenším, a to Zubr si hledá hnízdo (recenze). Pokud vás kniha okouzlila, jistě uvítáte volné pokračování, které vyšlo v loňském roce a nese název Medvěd nechce jít spát. Oblíbili jste si tukoně, bytosti, které se starají o les a které ukládají zvířátka k zimnímu spánku? V této knize se s nimi opět setkáte.

Tentokrát se role vyměnili, v první knize se chtěl zubr uložit k zimnímu spánku, v této knize se naopak medvěd rozhodne, že v zimě nepůjde spát, protože potkal zubra, který mu vylíčil, jak je to v zimě venku prima. Přišla zima a zvířátka se ukládají k zimnímu spánku, na obrázku můžeme vidět, jak si žabka nese svůj polštářek a také pro medvěda již přišli tukoni, aby ho uložili k zimnímu spánku, jenže medvěd se probudí, a tak tukoni místo toho, aby mohli odpočívat, musejí doslova nahánět medvěda, aby šel spát, a hledat mu ten nejlepší pelíšek. Podaří se medvědovi zůstat vzhůru? A co na to tukoni?

Knihu opět provázejí nádherné a milé ilustrace, které dotvářejí příběh a podněcují dětskou fantasii. Textu v knize mnoho nenajdete, je právě doplněn ilustracemi a dospělí tak mohou dětem odvyprávět svoji verzi příběhu anebo vám příběh poví samy děti podle ilustrací.

„Počkat, ale vždyť medvěd nespí!!!“

 

Medvěd nechce jít spát

 

Knihu naší skoro čtyřleté dceři četla před spaním babička a oběma se moc líbila. Díky ilustracím budou knihu sledovat i menší děti, myslím si, že věk 2+ je odpovídající. Možná, že pro některé děti bude příběh i dobrou uspávankou a některé zvídavé děti podnítí k řadě otázek. V knize je opět něco naučného, děti se mohou seznámit se zvířátky, které se v zimě ukládají k zimnímu spánku a s těmi, které zůstávají v zimě vzhůru. Navíc pohádkové bytosti tukoňů budou na děti působit mile a rozšíří jejich svět nadpřirozených postav.

Jak jsem již uvedla ilustrace dotvářejí příběh a opět se autorce velmi povedly. Obálka knihy působí poněkud odtažitým dojmem, jelikož je na ní nabručený medvěd, který nechce jít spát, ale uvnitř knihy se ukrývají přívětivé a pestrobarevné obrázky.

Určitě můžete se svými dětmi nad knihou strávit příjemné společné chvíle a zodpovědět jim jejich zvídavé dotazy. Myslím, že se děti budou ke knize rády vracet a že medvědův příběh budou chtít slyšet několikrát.

Autorka první knihou nasadila laťku poměrně vysoko a myslím, že ani touto druhou knihou ji nesnížila.

„Žádný pelíšek se medvědovi nelíbil.

A zatímco se tukoni snažili něco vymyslet…

…medvěd jim zase utekl.“

Knihu doporučuji rodičům malých dětí, kteří hledají krátký poučný příběh, jenž by dětem mohli číst před spaním, tato kniha bude ideální.

Moje hodnocení je 95 %.

 

Medvěd nechce jít spát

 

 

Název knihy Medvěd nechce jít spát
AutorOksana Bula
ŽánrPro nejmenší, Pohádky
  
Nakladatelství HOST
Rok vydání2018
Počet stran40
ISBN978-80-7577-702-7
  
Nákup knihy www.hostbrno.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

 

 

 

 

HOST

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Nově Host hledá kvalitní knihy i v oblasti žánrové (sci-fi a young adult) a dětské literatury. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků. Naší cílovou skupinou jsou jednak lidé, kteří se zabývají literaturou „na vyšším stupni“ (studenti, učitelé apod.) a dále průměrně či spíše nadprůměrně nároční čtenáři, kteří se u knih chtějí bavit a odpočívat, avšak spotřební a braková literatura je pod jejich úroveň.

www.hostbrno.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Pavla Velehradská

Matka, dcera, manželka a vášnivá knihomolka, která zbožňuje svět knih. (osobní blog)