Chlupáčova Sedící figura se vrací na Prahu 4


Chlupáčova Sedící figura se vrací na Prahu 4

Sedící figura od sochaře Miloslava Chlupáče se po letech vrátí zpět před KC Novodvorská. Stane se tak i díky všímavosti a erudovanosti současného místostarosty pražských Řeporyjí Davida Roznětínského, který ji na území této malé městské části objevil. Ve čtvrtek 28. března 2019 si sochu před odvozem do restaurátorské dílny přímo v Řeporyjích prohlédl i starosta Prahy 4 Petr Štěpánek.

Samotná socha byla vytvořena v letech 1965-1973 z ružbašského travertinu V roce 2010 byla ze svého původního místa před KC Novodvorská z nejasných důvodů odstraněna a nějakou dobu nebyl ani jasný její další osud. To se ale změnilo v posledních měsících a vyvrcholilo právě na konci března. Socha by se měla po skončení restaurátorských prací vrátit na své původní místo na Praze 4.

Chlupáčova Sedící figura se vrací na Prahu 4Při nakládání sochy jeřábem na náklaďák starostovi Petru Štěpánkovi asistoval jeho Řeporyjský protějšek Pavel Novotný a oba místní místostarostové David Roznětinský a Lucie Seguin, kteří se také před znovunalezeným dílem společně vyfotili.

Miloslav Chlupáč (1920 – 2008) byl mimořádně uznávaný umělec. Nejprve začal studovat medicínu, ale po uzavření vysokých škol se šel vyučit na kamenosochaře v kamenickém závodě v Kralupech nad Vltavou a v kamenosochařské dílně Otakara Velínského v Praze. Po válce absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v ateliéru Josefa Wagnera. Vedle sochařství se věnoval také malbě a teorii umění. Jeho sochy jsou umístěny například v Klagenfurtu, Mexiku, Grenoblu, Salzburgu, ale také v Brně a v Praze. Inspiroval se kubismem, tvořil monumentální díla se vztahem k figuře.

Více snímků z odvozu sochy najdete ve fotogalerii ZDE .

Chlupáčova Sedící figura se vrací na Prahu 4
Zveřejněno: 28.03.2019 – Vít Drbal
Vytisknout