U řady hospitalizovaných lidí se spalničky nepotvrdily, měli jen alergii

  12:34
Kvůli spalničkám často míří na infekční oddělení nemocnic i lidé s vyrážkou, která má jiné příčiny a není nakažlivá. „Týdně izolujeme asi pět nebo šest lidí s podezřením na spalničky. Laboratorní testy jsou ale většinou negativní,“ řekla zástupkyně primáře infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Kateřina Firleyová.

Podle Firleyové se v posledních dvou týdnech nákaza nepotvrdila ani u jediného z pacientů, kteří v opavské nemocnici leželi s vyrážkou podobnou jako u spalniček. „Její příčinou byla alergická reakce, nejčastěji na potraviny nebo antibiotika,“ přiblížila Firleyová.

Celkově se však epidemie spalniček Moravskoslezským krajem dále šíří. Domácí karanténa, kterou už lékaři nařídili asi třem stovkám lidí, i další opatření hygieniků sice dokážou přenos viru mezi lidmi omezit, ale ne zastavit.

„Od začátku roku do 28. března je onemocnění potvrzeno u 74 obyvatel regionu,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Radim Mudra.

Minulý pátek hygienici evidovali 65 potvrzených případů nákazy. Za necelý týden tak přibylo devět prokazatelně nemocných a další pacienti s podezřením na nákazu. Všichni skončili v izolaci na některém ze tří infekčních oddělení v regionu.

Nejvíc pacientů je z Ostravy, největší nával je proto právě na tamní infekční klinice, kde letos se spalničkami ležely již desítky lidí.

„Epidemie trvá. Pacienti se rychle mění. Průběžně se naši odborníci na infekční nemoci starají o pět lidí s virem spalniček či podezřením na nákazu. Převažují dospělí, ale nyní pečují i o jedno malé dítě,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Naďa Chattová.