Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vychází nová e-kniha romské autorky Judity Horváthové

29. března 2019
Čtení na 2 minuty

Dva roky od začátku uveřejňování románu na pokračování On je ten pravý jihlavské autorky Judity Horváthové, přináší nakladatelství romské literatury KHER kompletní dílo v podobě e-knihy. Romantický příběh zdravotní sestry z chudých poměrů a pohádkově bohatého obchodníka, zasazený do oblasti Velkých kanadských jezer, potěší srdce každého, kdo rád unikne od všedních starostí do světa vášně, hlubokého citu, fatálních nedorozumění, slz a usmíření.

Jedná se o již devátý elektronický titul nakladatelství, které se zaměřuje na vydávání romských autorů, a po úspěšné novele Listopad Ireny Eliášové druhý v žánru literatury pro paní a dívky. Na sklonku minulého roku vydalo svou první beletristickou knihu v papírové podobě – cyklus povídek Ilony Ferkové Ještě jedno, Lído! Kaštánkovy příběhy z herny / De mek jekh, Ľido! Kaštankuskre vakeribena andal e herňa – a do budoucnosti se KHER chce zaměřit právě na kvalitně provedené papírové tituly s originálními ilustracemi, pochopitelně vždy v paralelním elektronickém vydání, které umožňuje zaujmout více, zvláště romských, čtenářů.

Judita Horváthová (1985) se sice veřejnosti představuje poprvé, ale v oblasti literatury není žádná začátečnice. Je autorkou třinácti nepublikovaných románů, které po dokončení vždy vytiskne, sváže a nechá kolovat mezi rodinou a přáteli na Jihlavsku. Do šuplíku píše od svých jedenácti let, ale snem spisovatelky se základním vzděláním a praxí v dělnických profesích je vidět své knihy na pultech knihkupectví.

Vždy ráda četla; ke psaní románů pro ženy ji přivedla sbírka harlequinů její babičky, jejichž důvěrná znalost a ovládnutí vypravěčských principů je na příbězích znát. Judita Horváthová s přítelem vychovává syna; na partnerův popud se nyní psaní věnuje soustředěně a s vidinou, že si jejího nesporného talentu všimne některé z nakladatelství romantických knížek nejen pro ženy.

Nakladatelství KHER začínalo v roce 2012 jako unikátní platforma poskytující romským autorům možnost publikovat – online v romštině i v češtině – s vědomím, že nemají přístup k obvyklým kanálům vedoucím k uveřejnění jejich děl, a nedostávají tak možnost získat si pozornost romských a neromských čtenářů. Zakladatele Kheru Lukáše Houdka, Radku Patočkovou a další spolupracovníky motivovala snaha znovu v Romech roznítit zájem o psaní, který v romských komunitách cíleně kultivovala zakladatelka romistiky Milena Hübschmannová a který po její smrti zůstal do jisté míry ležet ladem.

Během prvních čtyř let působení KHER uveřejnil na svých stránkách www.kher.cz šest obsáhlejších publikací původní romské tvorby, mj. novely Žurka (Ladislav Husák), Listopad (Irena Eliášová) a sbírky kratších próz kolektivu autorů Moji milí a Otcův duch. On je ten pravý je zdarma ke stažení na stránkách www.kher.cz v sekci E-knihy.

Kniha vyšla díky finanční podpoře Velvyslanectví USA v České republice.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon