Bývalý premiér Pithart obdržel cenu předsedy KDU-ČSL

29.03.2019 22:40

Bývalý předseda vlády a Senátu a kandidát na prezidenta Petr Pithart dnes převzal na brněnském sjezdu KDU-ČSL cenu končícího předsedy Pavla Bělobrádka. V projevu Pithart pak zmínil, že strana potřebuje nové tváře. Kromě něj ceny dostali také Marie Johánková, Božetěch Kostelka a Růžena Mašková.

Bývalý premiér Pithart obdržel cenu předsedy KDU-ČSL
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Pithart na besedě v Chrudimi

„Děkuji Pavlovi za to, že mně dal svoji cenu, a musím říci, že se mi to líbí. Dostal jsem cenu od někoho, koho jsem nevolil. A to jsme my. Jsme svobodní lidé, kteří se mýlíme, jsme schopni uznat své chyby a ocenit jeden druhého,“ řekl Pithart.

„Z dálky mi ta naše strana připadá trošku taková přejetá. Potřebuje nakopnout v tom nejlepším slova smyslu. Myslím, že potřebuje nové tváře. A já vám přeji moudrou směs odvahy a rozvahy,“ řekl delegátům.

Signatář Charty 77 Pithart publikoval v disentu eseje, statě a politologické studie o moderních českých dějinách. Do vrcholné politiky se zapojil v listopadu 1989. Stal se jedním z předních mluvčích Občanského fóra (OF) a v roce 1990 zasedl do poslaneckých lavic.

Již v únoru 1990 byl jmenován předsedou české vlády. Po rozpadu OF v roce 1991 působil v Občanském hnutí, později přejmenovaném na Svobodné demokraty. V čele vlády skončil po volbách v červnu 1992.

Do vysoké politiky se vrátil na podzim 1996, kdy získal senátorský mandát jako nestraník na kandidátce KDU-ČSL a vzápětí se stal prvním předsedou obnovené horní parlamentní komory. V březnu 1999 se stal členem lidové strany.

V prosinci 2002 se stal kandidátem KDU-ČSL na úřad prezidenta po Václavu Havlovi. V lednové volbě postoupil až do třetího kola, v němž se utkal s kandidátem ODS Václavem Klausem. Klause ve třetím kole podpořilo 113 senátorů a poslanců, pro Pitharta hlasovalo o 29 zákonodárců méně. Zvolen tedy nebyl nikdo, v dalších volbách Pithart již nekandidoval a na Hrad byl nakonec zvolen Václav Klaus.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

18:15 2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …