Odhalení článku o hackerské skupině Black Hats

Doplnění redakce do ráno zveřejněného článku: Zdá se vám tento článek trochu přitažený za vlasy? Nemýlíte se. Jde totiž o aprílový fiktivní text o neexistující hackerské skupině Black Hats a její nabídce pořídit si DDoS útok na jakýkoliv český server.

Článek jsme ale nezveřejnili jen proto, abychom se společně na Apríla pobavili. Je součástí edukační kampaně, kterou společně s operátorem O2 upozorňujeme na velmi reálná a všudypřítomná nebezpečí DDoS útoků.

Každé úspěšné podnikání, firma nebo veřejná instituce se dnes neobejde bez vlastní webové prezentace, e-shopu nebo síťové infrastruktury. Pokud provozujete své servery sami, můžete se stát lehkou kořistí hackerů a jiných útočníků i vy a vaše síť.

Jen v roce 2017 se až třetina českých firem stala terčem DDoS útoků, při kterých jsou servery oběti zahlceny a znepřístupněny ostatním uživatelům. V průměru bylo loni podle statistik napadeno 51 firem denně, to je jedna firma každou půl hodinu. DDoS útoky přitom patří k nejagresivnějším formám kybernetické kriminality. Trvat mohou několik minut, ale i několik dní a firma je po dobu jejich trvání paralyzovaná.

"Nefunkční servery znamenají nefunkční služby, zastavení prodeje, odliv zákazníků, finanční ztráty a často i pošramocení pověsti oběti. Cena za hodinu asistovaného DDoS útoku se na černém trhu pohybuje v propočtu mezi 1 100 - 1 800 korunami. Vyřadit na týden z provozu servery třeba konkurenční cestovní kanceláře nebo e-shopu tak vyjde mnohem levněji než účinná reklamní kampaň," vysvětluje Martin Čejka, marketingový ředitel pro fixní služby ze společnosti O2.

Konkurenční boj je přitom pouze jedním z běžných důvodů pro DDoS útok. Vzhledem k nízké ceně za ním může stát třeba zhrzený zaměstnanec, nebo slouží jako zástěrka pro infiltraci do serverů a systémů oběti, vydírání, krádež dat a finanční kriminalitu. Proto je důležité na rizika DDoS upozorňovat a hledat řešení, díky kterým můžete své podnikaní v online světě účinně chránit.

Služba O2 AntiDDoS poskytuje aktivní monitoring, klasifikaci útoku a jeho případnou eliminaci. Díky nové variantě AntiDDoS Basic zákazník získá informace o probíhajícím útoku, kterého si v dané chvíli nemusí být vůbec vědom a zároveň se může svobodně rozhodnout, jakým způsobem bude útoku čelit.

Více informací naleznete na https://www.o2.cz/firmy-a-organizace/it-reseni/antiddos .

Klíčová slova ČR-počítače-komunikace-hackeři-O2 Czech Republic

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
IT, telekomunikace

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.