Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poznala jsem ho podle úsměvu. Kadeřnice si je jistá, že útočil Nečesaný

  0:01
Několikrát byl Lukáš Nečesaný odsouzen za pokus o vraždu, minulý týden jej však soud viny pravomocně zprostil. „Když ho osvobodili, tak jsem si řekla, že s tím prostě nic nenadělám,“ krčí rameny žena, kterou měl napadnout - kadeřnice z Hořic na Jičínsku Ludmila Brantová. „Ale dodnes jsem přesvědčená, že to byl on,“ dodala při rozhovoru s reportéry MF DNES.
Kadeřnice Ludmila Brantová přichází na soudní jednání v září 2017. Svolila jen...

Kadeřnice Ludmila Brantová přichází na soudní jednání v září 2017. Svolila jen k focení siluety. | foto: David Taneček, ČTK

Za pokus o vraždu byl Nečesaný několikrát odsouzen, ale minulý týden ve středu nakonec pravomocně zproštěn viny. „Když ho odsoudili poprvé, řekla jsem si, že odsoudili, koho měli,“ komentuje Brantová výsledek vleklého soudního procesu s Lukášem Nečesaným, jenž byl obviněn z toho, že ji před šesti lety surově napadl.

Dodnes vzpomíná na 21. února 2013. Právě uklízela ve svém kadeřnictví za náměstím v Hořicích, oblékala se a chystala se k odchodu. Když vtom vešel muž a zastavil se na chodbě, kam nebylo z místnosti s křeslem a zrcadlem vidět. 

„Nikdy jsem nezamykala, nikdy mě to nenapadlo. On přišel, stoupl si mezi dveře, opřel se o futra… Já se zeptala: Co chceš? A on, že ostříhat. A tak nějak zvláštně se u toho usmíval,“ líčí Brantová. Právě ten jeho úsměv jí utkvěl v mysli a později se stal klíčovým důkazem.

„Najednou se rozpřáhl a uviděla jsem, jak drží poleno břízy,“ říká kadeřnice. Ukazuje, že ten kus dřeva mohl být asi půl metru dlouhý a patnáct centimetrů široký. „Neřekl nic, já dostala tři rány, padla jsem na zem a probrala jsem se až v nemocnici,“ vypráví Brantová.

Jindy pro ni jezdil manžel a vozil ji necelý kilometr domů. Zrovna ten den však měli auto v opravně. Když se žena nevracela domů, syn ji šel hledat. Našel ji, jak leží v krvi na zemi na chodbě kadeřnictví. V kase jí chybělo deset tisíc korun. 

Dnes už má v kadeřnictví kameru, aby viděla na vchod, a na dveřích upozornění, že provozovna je monitorovaná.

„Nebyl stálý zákazník“

Lukáš Nečesaný pochází z Liberce. V Hořicích pobýval u babičky. „On sem do kadeřnictví nechodil, já ho vůbec neznala,“ řekla Brantová. Nepamatuje si, že by někdy před útokem byl v jejím kadeřnictví jako zákazník. Právě tím se ovšem hájil obviněný mladík, když soudu vysvětloval, jak se do provozovny dostaly jeho pachové stopy. Údajně už tam předtím chodil.

S Nečesanými se od začátku procesu Brantová ani jednou nesetkala. O jediný kontakt se postarala babička Lukáše Nečesaného, když napadené kadeřnici poslala dopis. „Bylo v něm, že by jim stačilo, kdybych se omluvila,“ říká Brantová a otírá si zvlhlé oči.

Dopis s podivnou výzvou dostala poté, kdy v září 2017 při jednom ze soudních líčení vypověděla, že Nečesaného bezpečně poznala. Bylo to překvapivé, protože krátce po činu policistům nedokázala s jistotou sdělit, jestli je pachatelem právě on. Nečesaného nepoznala ani při rekognici. „U soudu nebyl, když jsem vypovídala. A při rekognici? Víte, já blbě vidím. Když sedíte ve tmě, koukáte, přivezou vás z nemocnice…“ vysvětluje Brantová.

Až čtyři roky po činu se náhle rozpomněla. A paradoxně to bylo ve chvíli, když se Nečesaný po roce a půl po zásahu Nejvyššího soudu dostal z vězení na svobodu. „Když jsem v televizi viděla, že ho pouští z věznice, a on se usmál přesně tak, jak se usmál tady. On se přesně tak tady usmíval na mě,“ říká oběť pokusu o vraždu. „Byla jsem si jistá a řekla jsem to i u soudu,“ dodává.

Jeden z nejdiskutovanějších úkonů v celé kauze – rekognice v nemocnici:

Válka soudů

Nečesaný byl v roce 2014 nejprve uznán vinným a soud ho poslal na 13 let do vězení. Nejvyšší soud po dovolání odsouzeného případ vrátil k novému projednání. Následoval znovu stejný trest, další dovolání a další vrácení, pak zproštění obžaloby a soudy si případ dál přehazovaly. Až Ústavní soud nařídil, aby věc vyřídil Vrchní soud, který Lukáše Nečesaného minulou středu definitivně obžaloby zprostil.

„Za současné situace nelze vinu prokázat,“ konstatoval soudce Jiří Lněnička s tím, že verdikt je sice špatný, ale žádný lepší se nenabízí.

Od středy je Nečesaný pravomocně zproštěn viny a pachatel je tudíž oficiálně neznámý. Brantová podle svých slov nemá strach, že by se jí pachatel mstil.„Co se má stát, to se stane. Mě už je šedesát let pomalu,“ říká. 

Poslední epizody soudního procesu prý už ani nesledovala. „Už je mi to fuk, já pořád budu si to připomínat, lítat po psychiatrech? Mám to zapotřebí?“ říká. „Já už všechno řekla, už kolikrát. Na policii, u soudů. Když to nestačí, tak já s tím nic neudělám,“ dodává.

Problémový syn

Otec Lukáše Nečesaného před časem přiznal, že jeho syn už v minulosti problémy měl. Po celou dobu však nevěřil, že by šel loupit a vraždit.

„Holky, peníze, experimentování s drogami. Byl problémový, nespolehlivý, lajdák, ale to, co se stalo, byla připravená loupež. To je něco jiného, on k tomu neměl motivaci a neměl to zapotřebí,“ řekl MF DNES otec Luděk Nečesaný, bývalý ředitel liberecké nemocnice. Lukáš Nečesaný měl problémy s drogami, podle spolužáků ze střední školy bral pervitin. Vyrůstal u prarodičů právě v Hořicích, k rodičům do Liberce jezdil na víkendy.

Takto Nečesaný přesvědčoval odvolací senát vrchního soudu (31. srpna 2016):

Čeká se na dovolání

Proti Nečesanému svědčily pachové stopy, které ukazovaly, že byl uvnitř kadeřnictví – a to nejen u dveří, jak sám tvrdil.

Naopak v jeho prospěch hrály nepřesnosti v popisu pachatele a to, že policie na místě nenašla žádné jeho otisky nebo stopy DNA. Stopy bot neodpovídaly jeho botám.

Třeba se ale také nikdy nenašla vražedná zbraň, přestože šlo o půl metru dlouhé poleno, na jehož odhození někde v Hořicích by měl Nečesaný relativně málo času.

Sám Nečesaný se od počátku drží jedné verze. Byl na doučování z angličtiny a poprosil učitele, zda by nemohl odejít o něco dříve, aby stihl holiče. Opustil lekci v 16:45 a v 16:55 hodin se ocitl na prahu provozovny. Kadeřnice mu ale řekla, že už zavírá. Tak šel domů k babičce, kde bydlel. V pět byl doma a v 17:10 už zapínal počítač. V kadeřnictví se prý zdržel jen asi dvacet sekund.

Teď už se čeká prakticky jen na to, zda státní zástupkyně Lenka Faltusová nepodá proti zprošťujícímu rozsudku z minulého týdne dovolání k Nejvyššímu soudu. Pak by případ definitivně skončil.

On by ale nejspíš skončil i tak, protože Nejvyšší soud patřil v celé kauze k těm, které od počátku rozhodovaly ve prospěch Nečesaného.

Hlavní aktér ve středu po verdiktu sdělil novinářům, že „je rád, že to skončilo, chce se věnovat rodině a odškodnění zatím neřeší“. Pokud jde o odškodnění, určitě by se mohlo počítat na miliony korun, protože Nečesaný strávil ve vazbě plus ve vězení dva a půl roku života v kuse a pak se tam ještě na kratší dobu vrátil. 

Jak se vyvíjela kauza Lukáše Nečesaného

21. února 2013 - V Hořicích na Jičínsku byla ve svém podniku přepadena kadeřnice. Pachatel ji šestkrát udeřil polenem do hlavy a okradl ji.
7. března 2013 - Policie obvinila dvacetiletého studenta gymnázia Lukáše Nečesaného. Soud ho poslal do vazby.
4. listopadu 2013 - Krajský soud v Hradci Králové se začal zabývat případem pokusu vraždy kadeřnice. Nečesaný vinu popřel. Žena si útok nepamatovala.
9. ledna 2014 - Soud poslal Nečesaného na 16 let do vězení. O dva měsíce později odvolací Vrchní soud v Praze vrátil případ k novému projednání.
21. května 2014 - Hradecký krajský soud Nečesanému znovu vyměřil 16 let vězení.
23. července 2014 - Vrchní soud snížil trest na 13 let s odůvodněním, že je mladý a že se z potrestání poučí.
Říjen 2014 - Nečesaného advokáti podali dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) a požádali ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby podala stížnost pro porušení zákona. Dovolání bylo později staženo, NS se kauzou zabýval po stížnosti Válkové.
20. května 2015 - NS zrušil Nečesanému trest pro nedostatek důkazů. Věc vrátil krajskému soudu. Nečesaný odchází z vězení.
2. září 2015 - Kadeřnice u soudu v Hradci uvedla, že jako útočníka Nečesaného poznala. 
1. dubna 2016 - Krajský soud poslal Nečesaného na 13 let do vězení.
31. srpna 2016 - Odvolací senát vrchního soudu pravomocně rozhodl, že Nečesaný si odpyká 13 let.
21. prosince 2017 - Soud Nečesanému přerušil výkon trestu, dokud NS nerozhodne o jeho druhém dovolání. Nečesaný opouští věznici Bory.
18. dubna 2017 - NS podruhé zrušil rozsudek a kauzu vrátil do HK novému soudci. 
6. září 2017 - Při jednání v Hradci kadeřnice opakovaně označila za útočníka Nečesaného. 
20. listopadu 2017 - Soud muže napočtvrté zprostil obžaloby.
Březen 2018 - Vrchní soud opět vrátil kauzu do Hradce.
27. dubna 2018 - Nečesaný podal stížnost k Ústavnímu soudu. 
14. května 2018 - Krajský soud ho opět zprostil obžaloby.
28. listopadu 2018 - Vrchní soud zrušil rozsudek, který zprošťoval Nečesaného viny. Kauzu bude pošesté řešit krajský soud.
14. prosince 2018 - Nečesaný podal další ústavní stížnost. 
12. února 2019 - Ústavní soud se zastal Nečesaného a zrušil rozhodnutí Vrchního soudu z listopadu 2018.

27. března 2019 - Pražský vrchní soud pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu.

Zdroj: ČTK

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...