Příbuzní psi se množili mezi sebou, početnou smečku majitelé nezvládali

  6:28
Osud bezmála dvaceti psů, z nichž většina potřebuje operaci, nyní řeší ve Studénce na Novojičínsku Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat. Zvířata zřejmě pocházejí z příbuzenských spojení a patří starším sociálně slabším lidem, kteří smečku přestali zvládat.

Ochranáři se momentálně snaží pomoci psům ze smečky, kterou majitelé zanedbávali. | foto: Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat

Majitelé ochráncům tvrdili, že je psům od dvaceti do pětadvaceti let.

„Po složitém jednání se nám zatím podařilo odvézt sedm fenek. Šest z nich muselo akutně na operaci s nádory na mléčných žlázách. Pak postupně vykastrujeme všechny psy,“ řekla předsedkyně spolku Barbora Tocauerová a dodala, že náklady na zákroky budou vysoké.

Nezisková organizace proto doufá v pomoc města Studénky i dobrovolných dárců.

Místostarosta Studénky Lubomír Šobich uvedl, že je město otevřené jednání a ochráncům pomůže. 

„Možná už deset let se tady opakovaně potýkáme s majiteli, jejichž psi se sami pomnoží, nebo se to děje cíleně. O tomto případu však ještě nevím,“ sdělil Šobich.

Tocauerová považuje za úspěch, že majitelé smečky souhlasili s kastracemi, protože jedině tak se podle ní dá zabránit dalšímu strádání zvířat.

„Do péče jsme si vzali tři fenky, jednu s roztrženými křížovými vazy a druhou se starou neléčenou zlomeninou. Kvůli tomu nemůže chodit a spraví to jedině destičky a šrouby. Třetí fenka měla obří nádor. Už je po operaci,“ líčila.

Počty případů takto zanedbaných a nemocných psů podle Tocauerové nerostou, spíš se objevují nárazově. „Už jsme dost ostřílené, ale tolik vážných případů z poslední doby zamávalo i s námi.“

Náklady na péči o zvířata jsou vysoké a spolek se bez pomoci dárců neobejde. „I díky drobným příspěvkům se nedávno podařilo splatit faktury veterinářů, které jen od ledna do března 2019 byly za téměř 350 tisíc korun,“ konstatovala šéfka spolku.

Dodává, že zvířata organizace nenabírá bezhlavě, ale snaží se pomáhat převážně těm, co to potřebují nejvíce. Přesto musí každý den z kapacitních i finančních důvodů odmítnout spoustu zvířat. 

Do adopce se letos podařilo spolku umístit 25 psích svěřenců. Všichni odcházejí zdraví, kastrovaní, čipovaní, očkovaní a odčervení.