Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Komentář: Dvojitý apríl Ťoka. Končí populární ministr, co nerad sníh

Autor: Petr Holec - 
9. dubna 2019
05:05

Ministr dopravy za ANO Dan Ťok nejspíš předešel vlastní konec a sám oznámil, že končí ve funkci. Nakonec tak splnil svůj slib, jen mu to trvalo téměř rok. Právě vloni v květnu se totiž nechal slyšet poprvé, že už nechce být ministrem. Načež se jím znovu stal a svůj konec podruhé oznámil nyní, kdy ve vzduchu visí výměna ministrů ANO. Přitom ještě 1. dubna svůj ministerský konec označil za „apríl“. 

„Byl to apríl, ale dvojitý. Jinými slovy, apríl z mé strany,“ vysvětlil to nyní Ťok, z jehož ministerského (ne)odcházení se stala stejná sága jako z opravy D1. „Nechci, aby to vypadalo, že jsem odvoláván z vlády proto, že se chystá nějaká velká rekonstrukce. Chtěl jsem být pryč už dávno,“ dodal ještě s tím, že demisi prý podal už v lednu a teď jen čekal na oficiální datum svého konce. Nakonec ale musel s pravdou ven dřív a sám, protože konec pořád nepřicházel.

Tedy jestli to není Ťokův třetí apríl. Přitom je to ironie: právě Ťok donedávna patřil mezi nejpopulárnější politiky a i díky němu ANO mívá v první pětce lidové hitparády i tři jména. A to se samozřejmě počítá, i když se dotyčný politik občas sám přepočítá. Ťokovi se to ale začalo stávat až moc často a měnil se spíš v terč vtipů, což v politice nikdy nepřežijete moc dlouho. Nic nebývá tak spolehlivým ortelem smrti jako směšnost.

Poslední kapkou byl nekonečný masakr na D1 vloni v prosinci, který způsobila sněhová kalamita. Ťoka tehdy nenapadla lepší omluva, než že v prosinci obvykle nesněží. Svůj konec nyní vysvětluje i tím, že necítil podporu od premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

A na radosti z práce mu určitě nepřidala ani nedávná kauza s firmou Kapsch, v níž figuruje i jméno prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Ten jednal o dálničním mýtu s šéfy Kapsche a antimonopolního úřadu bez Ťokova vědomí a ministr znovu vypadal jako pouhý divák. Jen za to tentokrát nemohl sníh, ale jeho partajní kolega.

Ťok vlastně ve funkci přesluhuje. A hlavním důvodem není výstavba silnic a dálnic, za níž ho nejvíc kritizují ODS s TOP 09, které ji kdysi nejvíc zastavily. Ministr jako by ani po několika letech ve funkci nepochopil, že politika není nějaká férová sportovní disciplína, a že proto nemůže v televizi říkat, jak ho ministrování nebaví a jak nechce pořád někde obhajovat svou práci. Ťok byl poslední dobou nejzoufalejší právě v komunikaci, ta ovšem v politice rozhoduje.

A to měl kdysi i nezasloužený reputační náskok, protože přišel na ministerstvo, kde před ním řádili velikáni typu Aleše Řebíčka z ODS nebo Víta Bárty z Věcí veřejných. Horší už to prostě nemohlo být. Ťok nakonec v ministerské funkci končí podobně trpce jako kdysi Jaroslav Tvrdík, který podal, poté stáhl a znovu podal demisi a ještě se u toho rozbrečel. Ťok to aspoň zvládl bez slz. Za jeho ministrování se podařilo vyvázat stát z téměř nevypověditelné a drahé smlouvy s firmou Kapsch, taky se ale protáhla oprava D1. Díky němu si teď ale každopádně budeme pamatovat, že i v prosinci občas sněží.

marmat ( 9. dubna 2019 08:37 )

Pane ŤOK-moje GRATULACE a obdiv, že jste tu masáž za zděděné průs.ry vydržel nekonečně dlouho-jako jediný 4,5 roku!!! Hodně klidu a zdraví od těch, co to VŠE vidí objektivně = v souvislostech !!!

marmat ( 9. dubna 2019 08:34 )

mascula : Už je velká tolerance admina, že snese Vaše označení této skupiny....to jindy NEPROCHÁZÍ

marmat ( 9. dubna 2019 08:31 )

mascula : TA NENÍ NIKDY-proč ji očekáváte ??? Jste naivní jako Vánoce.

marmat ( 9. dubna 2019 08:29 )

jentakjenkobIiha: sebereflexe Vám zdenkku sluší...snad Vám přestali platit a tak Vás hanba fackuje...Počkáme si...Kalousek měl včera večer na ČT 24 infarktovou krizi a vodvařil se generálně...tak otočí snad i ON.

Zobrazit celou diskusi