ROZHOVOR – Zklamání. Volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko absolvovalo poprvé ve své pětileté historii pořádně nabitou sezonu.

Představili se premiérově v prestižní CEV Champions League, Českém poháru a UNIQA extralize, ve které tvrdili roli úřadujícího šampiona. I proto cíle Karlovarska nebyly skromné, byly tradičně nejvyšší. Jenže realita byla zcela jiná a zůstalo pouze u přání. V Lize mistrů sice Karlovarsko volejbalově až tak nepropadlo, přesto muselo skousnout ve skupině smrti šest porážek. Co se týče Českého poháru, tak to to bylo asi nejpovedenější vystoupení, kdy dosáhli na bronz. Extraliga? To pak bylo jedno velké zklamání, o čemž vypovídá i konečné páté místo.

“Před startem sezony jsme si vytyčili tři cíle, stejně jako každý rok předtím. Tím byla Liga mistrů, Český pohár a UNIQA extraliga. Když to pak vezmu obecně, tak nejsme spokojeni, sezona pro nás dopadla špatně, jelikož jsme nesplnili ani jeden cíl, tedy až na Český pohár, kde šlo v jediném případě o udržení nějakého standardu,” bilancoval neúspěšnou sezonu prezident VK ČEZ Karlovarsko Jakub Novotný.

Vezmeme to pěkně popořádku, co jste si vzali z Ligy mistrů, ve které jste plnili roli nováčka?
“O Lize mistrů bylo řečeno již hodně, tam jsme neuhráli ani set, měli jsme sice těžkou skupinu, ale zjistili jsme, že s TOP týmy Evropy nemůžeme hrát. Odnesli jsme si ale zkušenosti.”

Jak hodontíte letošní ligovou sezonu?
My chceme být vždy úplně nahoře, proto letos bereme sezonu jako neúspěšnou. Vstup do extraligy byl výborný, pak z mnoha důvodů přišel výkonnostní i výsledkový sešup. Jasně, jsme pátí v extralize, co by za to družstva bojující o vyhnutí se baráži dala, ale my zkrátka myslíme vždy na medaile. Proto neúspěch.

Slabou náplastí tak mohl být pro váš klub alespoň bronz v Českém poháru?
Ano v poháru jsme udrželi nějaký standard, který je pro nás důležitý. To znamená být mezi čtyřmi nejlepšími týmy. V semifinále jsme pak vylétli s Kladnem 3:1, ten zápas nebyl hezký, já jsem ho viděl. Já si myslím, že jsme mohli být rádi, že jsme přes tu Ostravu, jen tak tak přelezli do semifinále.”

Jenže extraliga byla překvapivě jedno velké trápení. Tým prošpikovaný volejbalovými hvězdami po skvělém začátku pak jen těžko hledal pravou tvář…
To, že jsme neuspěli v extralize, je směsice několika faktorů. Udělali jsme spoustu chyb, a to myslím nejen na palubovce. Při skládání mužstva, kde jsme několikrát minuli, což je hodně na takovéto družstvo. Ukrojili jsme si sportovně velký krajíc s Ligou mistrů. Pokaždé, když se družstvo trochu nadechlo, tak někde dostalo 0-3 za hodinu. Možná i přišla ta známá “mistrovská kocovina”, kdy najednou některé věci byly méně důležité. Nezvládli jsme udržet dobrou chemii v teamu, říká se tomu duše. Těch chyb bylo mnoho, proto jsme dnes pátí. Přesto je toto právě moment, kdy je třeba si ty chyby uvědomit a mluvit o nich. Tím může začít ozdravný proces.

Ostrava však pro vás byla strašákem, o tom hovoří i pět porážek…
S Ostravou jsme pětkrát v lize prohráli, dvakrát v lize a třiktát v play-off. Což znamená, že zkrátka byli lepší. Je potřeba pogratulovat nějakým způsobem Honzovi Václavíkovi (pozn. red. trenér VK Ostrava), k tomu jak ten team složil a jaký volejbal jim vtiskl na to, jaké měl možnosti. Na nás to letos stačilo. Jestli jim to bude stačit dál nevím. Ona ta skvělá parta, jak každý o tom mluví, ta se vytvoří v tu chvíli, kdy se hraje dobře, kdy jsou ty kvality. Pak najednou je parta. Můžete mít stokrát dobrou partu, když hrajete blbě, je to k ničemu. Nebudu na dálku argumentovat s polským nahrávačem Ostravy, který tvrdí, že jsme hvězdy a chovali jsme se špatně a proto jsme vypadli. Zatím toho moc nevyhrál, přelezl jedno kolo, nic víc, měl by se soustředit na sebe. Na druhou stranu my v Karlových Varech jsme vždy zastávali tři věci: práce, bojovnost a touha uspět a respekt k soupeřům. A to jsme letos měli méně, a k tomu se musíme vrátit.

Mně obecně nevadí, že jsme třikrát prohráli, ale jak jsme prohráli. Obzvláště zápas doma mne strašně bolí, protože to byla hrůza. Nebyli jsme připraveni na válku, dělali jsme, že ANO, ale NE. A to dávám trošku za vinu trenérům. K čemu tráví hodiny v hale a u videa, když to pak neumí nacpat do svých hráčů? Zkráceně řečeno se chci za to omluvit všem, kteří nás podporují takovou dobu, fanouškům i partnerům. Teprve třetí zápas, i když nevyšel, byl tak jak měl být, nadoraz.

Do týmu jste v novém ročníku zapojili o několik talentovaných mladíků…
Ano. Koupili jsme tři mladší hráče, jednoho cizince a dva Čechy a plus máme své dva odchovance. Minimálně s jedním mladým jsem byl nespokojený, tedy spíše se dvěma. Talent není všechno, talent mě nezajímá. Profi sport je práce ne zábava a je to o překonávání překážek a to tady moc nefungovalo. S cizincem jsme se rozloučili. Jak jsem řekl, musíme se vrátit k tomu, co ten klub obecně ctilo celou tu dobu, co bylo naše krédo. Práce, respekt, touha vítězit. Stejně tak na starších hráčích budu chtít vidět touhu vyhrávat. Je mi jedno kolik toho už vyhráli, chci aby vyhrávali tady a teď.

Karlovy Vary se mohly i nepříznivou sezonu opět opřít o fanoušky, kteří tým podporovali i když se týmu nedařilo…
Jim patří velké poděkování! Stáli za námi až do konce, i když museli vidět už od února, že ten volejbal z naší strany hodně skřípe. I přesto pořád na naše utkání chodili a fandili, moc si jejich podpory vážíme.

Po skončení sezony doznal kádr důležitých změn. Můžete prozradit jakých?
Nejdůležitější změnou pro klub je, že Ondra Hudeček ukončil hráčskou kariéru. Tento hráč je nejen pro nás, ale i pro celý český volejbal obrovská osobnost, takže jsme mu nabídli možnost, aby se stal v podstatě manažerem klubu a převzal na plný úvazek takové ty všechny provozní, organizační a sportovní věci. Aby byl v kontaktu s družstvy každý den. Ondra Hudeček tedy u nás podepsal smlouvu na tři roky jako manažer.

Jaké máte ohledně brzkého ukončení sezony plány?
Poprvé za 5 let jsme takto vypadli, takže jsem řekl, že tým bude normálně dál trénovat. Navíc Hudec vymyslel, že se hráči A-týmu budou podílet na trénincích minivolejbalu a mládeže, abychom je zapojili do celkového dění v klubu. Náš klub se v současné době orientuje na dvě věci, a to je baráž o extraligu juniorů, kam chceme postoupit a zároveň baráž extraligy kadetů, kde se pro změnu chceme udržet, kde máme tu generaci mladší a slabší. Proto jsme i rozhodli, že čtveřice hráčů z A-týmu Vašina, Džavoronok, Houda a Petrák budou stabilně pomáhali juniorům, to je teď pro nás priorita.

 

 

Zdroj: VK ČEZ Karlovarsko