Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Šéf Rady ČT chce zvýšit televizní poplatek. Zmínil Soukupa i „vymývání mozků“

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. dubna 2019
05:02

Prezident Miloš Zeman Českou televizi (ČT) často peskuje, v minulosti navrhl i zrušení koncesionářských poplatků. Podle šéfa Rady ČT Jana Bednáře jsou takové útoky hlavy státu proti veřejnoprávní televizi v západní Evropě něčím nevídaným, poplatek by naopak výhledově zvýšil. A pro Blesk Zprávy hájí i jejich systém. ČT včetně jejího dozorového orgánu – Rady ČT - je nyní na „pranýři“ kvůli tomu, že se ve Sněmovně „zasekly“ výroční zprávy o hospodaření tohoto televizního kolosu se sedmimiliardovým rozpočtem. 

ČT čelí kritice, ozývá se ale i řada zastánců, že není spravedlivá. Na dění v televizi dohlíží jedna z mediálních rad, jejíž členy volí Poslanecká sněmovna. Radu ČT vede novinářský matador se zkušenostmi z BBC či Svobodné Evropy Jan Bednář, který v minulosti krátce působil i na Hradě za Václava Havla.

Bednář platí za zastánce systému koncesionářských poplatků, ze kterých je ČT „živa“. A upozorňuje, že současných 135 korun měsíčně, které platí české domácnosti již přes 10 let, není tak úplně částka, která by odpovídala rostoucí inflaci.

„Musíme si uvědomit, že byla stanovena před 11 lety a mezitím proběhla inflace. Jako ve všech oborech se zvyšují náklady, ceny vstupů, rostou mzdy a to všechno je nutné reflektovat, když hospodaří ČT,“ řekl Bednář Blesk Zprávám na půdě Senátu, kde se uskutečnil seminář Nezávislost veřejnoprávních médií ČR.

Poplatky se musí výhledově zvýšit, míní šéf Rady ČT

Televizní poplatek je v přepočtu zhruba čtyři koruny denně na jednu domácnost. Za několik kanálů včetně sportovního či dětského nejde o závratné sumy. Přesto jsou koncesionářské poplatky, hlavní zdroj „obživy“ ČT, nepopulární záležitostí. A nezřídka se objevují hlasy pro jejich snížení, či rovnou zrušení.

Podle Bednáře však naopak bude nutné, aby se poplatky výhledově zvýšily. Prý ne zítra nebo za měsíc, ale poměrně brzy. „Nemyslím si, že je to věc nejbližší doby, ale určitě během několika let nejpozději nastane situace, kdy bude muset být revidována výše televizních a rozhlasových poplatků,“ podotkl muž, který vede Radu ČT od června 2015 (členem je od března 2014). A který je rovněž držitelem novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2011, kdy působil v Českém rozhlasu.   

Poplatek jako záruka nezávislosti

Rovněž anketa Blesk Zpráv z loňského roku dokládá, že koncesionářské poplatky nejsou příliš populární - 13 385 hlasů čtenářů Blesk.cz pro zrušení a 3457 hlasů proti zrušení znamená jasnou převahu těm, kteří by se jejich zrušení nebránili. A toho si je vědoma i řada politiků, kteří se ke kritice přidávají.

Měly by se televizní poplatky zrušit? „S tím nemohu souhlasit, myslím si, že je to velice nešťastné. Nesouhlasím ani s tím, že by se zrušily a že by byla televize a rozhlas financovány ze státního rozpočtu. Myslím si, že by to bylo katastrofální z hlediska jejich nezávislosti,“ upozornil Bednář.

„Proto máme systém rozhlasových a televizních poplatků, protože to je nezávislé financování těchto médií veřejné služby. Jsem velkým zastáncem právě tohoto způsobu financování a žádného jiného právě z důvodu té nezávislosti,“ dodal šéf Rady ČT.

O nezávislosti přitom ví své i z osobních, životních zkušeností. Absolvent pražské VŠE, ale také anglického Oxfordu, který vystudoval před revolucí, když jeho rodina emigrovala, je totiž synem disidentky, novinářky, televizní a rozhlasové redaktorky Otky Bednářové (91).

Jeho matku však komunistický režim donutil dělat svářečku či roznašečku novin. A věznil. Bednářová je spoluzakladatelkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), se spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem spolupracovala i v rámci samizdatové literatury. A v případě Jana Bednáře nepadlo jablko daleko od stromu.

Poplatky jsou pro ČT 90 procent příjmů

Bednář hájil systém koncesionářských poplatků i na půdě Senátu. „Nezávislost médií veřejné služby je zcela základní a nejdůležitější. Z mého hlediska je podmíněna dvěma věcmi – finanční a institucionální nezávislost. Pokud jde o finanční nezávislost, já si myslím, že média veřejné služby jsou zaopatřena poměrně dobře systémem poplatků. Pro ČT 90 procent příjmů představují televizní poplatky, pouze 10 procent jsou jiné příjmy. Ať už z reklamy, z prodeje svých věcí apod.“ upozorňoval v průběhu semináře.

„Tak to má být, tak to prostě v demokracii je, že občané se složí na to službu. Jediný problém, který bohužel systémově máme v této oblasti, je ten, že to zvyšování poplatků není indexováno, není zohledňován vývoj inflace, takže jsme v situaci, že vždy jednou za x let, dejme tomu deset, nebo několik let, nastane situace, kdy politici jsou postaveni před neřešitelnou otázku, jak vysvětlit lidem, že se mají zvýšit televizní a rozhlasové poplatky,“ zmiňoval.    

V zemích západní Evropy existuje indexace – eviduje se, jak probíhá inflace, a podle toho se dělá nové ustanovení poplatků vždy v určitém časovém horizontu – ať už je to jednou ročně, nebo jednou za pět let, řekl Bednář s tím, že „tímto způsobem je zabezpečena nezávislost a ekonomická stabilita těchto institucí a to si myslím, že nám chybí“.

Senátor Václav Chaloupek názoru přikyvoval: „Co se týče koncesionářských poplatků, tak vždy, když to postoupí skokově, tak se to dá hodně kritizovat. Kdyby to byla pravidelná každoroční valorizace nebo pravidelná valorizace, tak by to bylo snesitelnější.“

Střety se Zemanem Bednáře mrzí. Soukupovi prý jde o zisk

Zastánce zrušení poplatků Miloš Zeman je přitom s ČT opakovaně ve střetu. Navíc bývá hostem pořadů na TV Barrandov, kdy i majitel televize a moderátor v jedné osobě Jaromír Soukup šije s gustem do veřejnoprávní televize a jejího hospodaření. „Pokud jde o majitele TV Barrandov, tak je to konkurenční televize, tam člověk chápe, že ho k tomu vede nějaká motivace zvýšení vlastního zisku,“ reagoval pro Blesk Zprávy Bednář.

Ekonomická motivace Soukupa je jedna věc, motivace Zemana je ale jiného rázu. „U pana prezidenta, tam mně to skutečně mrzí, protože to je dlouhodobá věc. Pan prezident brzy po svém prvním zvolení zanevřel na ČT a odmítal jí dávat jakýkoli rozhovor. Což já považuji za nesmírně nešťastné, když hlava státu bojkotuje hlavní veřejnoprávní médium v zemi. To je naprosto nevídaná věc v Evropě. A myslím si, že je to velká škoda,“ podotkl šéf Rady ČT.

Šéf rady: ČT nenadržuje

Zeman, Soukup a další se pozastavují i nad tím, jak je to s nezávislostí ČT – a kritizují veřejnoprávní televizi, že není nestranná a některým stranám „nadržuje“.

„Jsem přesvědčen – a nejenom přesvědčen, mám na to důkazy z různých analýz, které máme k dispozici, že ČT nenadržuje žádné politické straně. Byl to třeba pan prezident Zeman, který několikrát v minulosti řekl, že ČT fandí TOP 09 nebo že to je této strany propagace. Není to pravda. Když se podíváte na ta čísla, když se podíváte na ty výzkumy, tak to tomu vůbec nenasvědčuje. Naopak,“ bránil televizi Bednář.  

ČT se pod palbou kritiky ocitla právě kvůli projednávání jejích výročních zpráv, kdy Sněmovna stále ještě nezvládla schválit, či odmítnout ani tu za rok 2016. Bednář to nepovažuje za správné a upozorňuje, že nejde jen o právo Poslanecké sněmovny, ale i povinnost zprávy probrat a dojít k závěru.

„Je to opět nešťastné, doufám v to, že Poslanecká sněmovna najde v dohledné době odvahu a čas, aby se těmi zprávami zabývala a aby je vzala na vědomí. Což je ten způsob, jak je uzná, jak je schválí, a tím pádem my budeme mít splněno, oni budou mít také splněno,“ podotkl Bednář.

Vymývání mozků Bednář odmítl

Právě Rada ČT poslancům výroční zprávy předkládá. Během nedávného projednávání přitom poslanci – především KSČM a SPD – Českou televizi nešetřili. A kritizovali ji za údajnou „propagandu“ či dokonce „vymývání mozků“.

„Nejde o vymývání mozků, nejde o propagandu, nejde o nějakou indoktrinaci, kterou by ČT plánovaně, nebo ze zájmu někoho – nevím koho – chtěla provádět. Nic takového se neděje, ČT se snaží samozřejmě někdy úspěšně, někdy méně úspěšně informovat občany ČR jednak o domácím dění, jednak o zahraničním dění. Myslím si, že to zpravodajství je relativně velmi dobré a mrzí mě, když to takto někdo dehonestuje. Ale věřím tomu, že většina lidí v této zemi a většina poslanců, kteří byli zvoleni do PSP ČR, zastává názor, který zastávám já. Že ČT plní svoji funkci,“ dodal pro Blesk Zprávy Bednář.       

st.rec ( 12. dubna 2019 10:27 )

Poplatky jsou stejně mizerné jako je mizerná čeština naprosto všech moderátorů,reportérů a redaktorů. Určit rod,vzor,pád a sestavit větu je pro všechny problém.Za příklad /komunistické/ lži a urážky uvádím např.slovo škodovka. Takové slovo není napsané na žádném podniku ani výrobku a není v adresáři podniků,firem ani organizací.

lufenda ( 12. dubna 2019 09:12 )

Etalon "objektivity": Fridrichová, Rosí, Tvarůžková, Witovská, Železný, Wolner, Moravec, Takáč, Písařovicová, Kučera, Karas, Szánto, Borek, Dolanský, Řezníček....a jejich oblíbenci Kroupa st., Votápek, Fištejn, Romancov, Přibáň, Lukeš....

lufenda ( 12. dubna 2019 08:58 )

A vy nemáte, cepe, v pracovni době na Kavkách co dělat?

lufenda ( 12. dubna 2019 08:55 )

Stačí si pustit záznam z jednání Rady ČT. Jenom lež a přetvářka. Jak se říká, pravda začíná tam, kde končí signál ČT. Klidně bych zvedl ruku i pro koncesionářské poplatky, ale to by musely být zpravodajství a publicistika ČT OBJEKTIVNÍ! Kavčí hory podvádějí i v při reklamách. Neměly už z ČT dávno zmizet nebo být omezeny? Snad je na to i zákon. Naopak. Reklamy přibylo. Jen je u každé uvedeno: sponzor pořadu. A to Radě ČT a zákonodárcům nevadí?! Jen se podívejme na to kolik komentátorů a podržtašků se živí díky Zárubovi a Čapkovi při přenosech z hokeje a fotbalu. Ušetřit by se na Kavčích horách dalo i jinde. Jenom chtít...

marmat ( 11. dubna 2019 18:14 )

Víte CO TO JE : "Dráždit hada/y bosou nohou???" No třeba zrovna TOHLE !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa