Orientační nabídka


Znak města Lomnice nad Popelkou (odkaz na titulní stránku) 

Lomnice nad Popelkou - Oficiální web města


 

Červen 2017

 

 
 

Červen 2017

Počasí:
Červnové počasí bylo převážně slunečné s občasnými přeháňkami, s nimiž vždy přišlo krátké ochlazení – 4., 6., 9., 16., 30. 6. Ve čtvrtek navečer 22. června přišel prudký déšť s bouřkou a kroupami a následné ochlazení. Denní teploty se pohybovaly od 15 do 30 °C.
Údaje z nového srážkoměru a hladinového čidla na Popelce, která byla instalována v rámci zpracovávání digitálního povodňového plánu, jsou veřejná a dají se dohledat na https://www.povodnovyportal.cz/monitoring.

Správa města:
Rada města 5. června 2017
- vzala na vědomí informace o zápisu do mateřských škol, 
- schválila plán jednání zastupitelstva a rady na další pololetí.
Rada města 19. června 2017
- schválila pachtovní smlouvu mezi městem a firmou ZEOS Lomnice,
- schválila organizování veřejné služby pro potřeby města.
Zastupitelstvo města 21. června 2017
- schválilo uzavření smlouvy o přijetí úvěru ve výši 35 mil. Kč na projekt Víceúčelové vzdělávací centrum s Českou spořitelnou,
- schválilo rozpočtové opatření č. 3,
- vzala na vědomí informace o činnosti Komise rady pro MA21 a Projekt Zdravé město,
- schválilo zachování stávající lipové aleje na Karlovském náměstí.
Město podalo na Státní fond kinematografie dvě žádosti o dotace na Digitalizaci a Modernizaci kina Lomnice nad Popelkou. Předmětem žádosti je kinotechnologie pro multifunkční využití, včetně návrhu ozvučení sálu systémem Dolby Atmos, výměna sedaček, technologie pro sluchově postižené, pokladní systém, Digital signage a další zařízení. Celkové náklady by měly činit max. 9,6 mil. Kč, dotace by v případě jejího přiznání mohla činit až 1,2 mil. Kč.
Ve středu 14. června proběhlo na radnici jednání o zachování či nezachování lip na Karlovském náměstí. Obyvatelé Karlovského náměstí nesouhlasili s vykácení stávajících lip, dokonce sepsali pro zachování lip petici. Nakonec se s městem dohodli na zachování lipové aleje. Památkáři se později také vyjádřili za zachování lip.
Ve středu 28. června se v kanceláři starosty opět sešla pracovní skupina, která připravuje oslavy 100. výročí od narození lomnického rodáka plk. Františka Truhláře (Josef Šimek, Zdeněk Rajm, Miloš Podzimek st., Miloš Podzimek ml., Jan Niesner, Jan Drahoňovský ml., Zdena Breuerová, Lenka Morávková).

Život ve městě:
Během června pokračovaly akce a výstavy v rámci Léta na zámku 2017.
Město připravilo další ročník akce Já mám koně, která se konala v sobotu 3. června. Zahájení bylo od 9:30 h. slavnostním průvodem účastníků městem přes Husovo náměstí. Poté následoval program na Cermaňáku a v Tyršově parku.
5D Ateliér zval na Tradiční americký country bál, a to 3. června od 19:00 hodin v bývalé továrně Mastných.
První červnový víkend proběhla také tradiční Táborská pouť. KIS zahájil provoz sezonního informačního střediska na Táboře. Základní organizace Českého svazu chovatelů Lomnice nad Popelkou připravila výstavu drobného zvířectva v prostorách svého areálu u koupaliště. V sobotu ještě proběhlo tradiční Otvírání lomnického nebe na letišti.
V úterý 9. června se 12 lomnických studentů Virtuální univerzity 3. věku osobně zúčastnilo ve Dvoře Králové nad Labem předání osvědčení o úspěšném absolvování letního semestru.
Svijanská nápojka pořádala 5. lomnické pivní slavnosti v sobotu 10. června od 13:00 hodin v areálu za Svijanskou nápojkou. Připraven byl kulturní program s kapelami Naber dech, Gorale, Karamel, Jam & Bazar a Realita rock, dále ochutnávka piv ze 7 pivovarů a občerstvení.
Město Lomnice nad Popelkou získalo 3. místo v soutěži Zlatá popelnice 2016 v Libereckém kraji v kategorii měst nad 3 500 obyvatel. Na dvanáctý ročník vyhlášení nejlepších měst a obcí bylo naše město pozváno již poosmé. Soutěž byla rozdělena tentokrát do čtyř skupin: obce do 500 obyvatel, obce nad 500 obyvatel, města do 3 500 obyvatel a města nad 3 500 obyvatel. Z našich „soupeřů“ se nejvýše umístilo město Cvikov. V soutěži o Zlatou popelnici, kterou pořádá Liberecký kraj a společnost EKO-KOM a.s., jsou zapojeny všechny obce a města v kraji, hodnotí se celkový systém odpadového hospodářství obce či města s hlavním důrazem na množství vytříděného odpadu v přepočtu na občana. Dobré umístění v soutěži našemu městu přineslo 10 000 Kč, které budou použity na podporu třídění odpadů v Lomnici.
Mažoretky Popelky vybojovaly na Mistrovství ČR mažoretkových skupin v Mohelnici v kategorii Miniformace seniorky titul mistryň republiky, minimažoretky se pak umístily na 4. místě.
Ve středu 14. června senioři absolvovali zájezd za nevšedním poznáním Libereckého kraje. Navštívili budovu Krajského úřadu s vyhlídkovým ochozem, Oblastní galerii v Liberci, Víseckou rychtu v Kravařích a Archeologické muzeum Šatlava v České Lípě. Zájezd byl pořádán za podpory Nadačního fondu Veolia a financován také z výtěžku představení Pátá dohoda, který seniorům Jaroslav Dušek v únoru věnoval.
Střední škola Lomnice nad Popelkou se účastnila ve dnech 14. až 15. června 8. ročníku mezinárodní soutěže Vítejte u nás v Českých Budějovicích. Soutěž, kde mají dvoučlenné týmy předvést ve dvou kategoriích své odborné znalosti, prezentační dovednosti a schopnosti komunikovat v cizím jazyce. Marie Smolíková a Nela Knapová (2. ročník, studijní obor Cestovní ruch) vybojovaly ve velké konkurenci 2. a 3. místo.
Od 15. června byla otevřena nová stomatologická ambulance na poliklinice – pod hlavičkou Euphonia s. r. o. poskytují stomatologickou péči lékař Lyatif Abbasov a Konstantin Korobov.
Česká televize odvysílala v sobotu 17. června pořad Jaro slav nad Popelkou, v němž bylo naše město zachyceno pohledem tří umělců – Jaroslava Bárty, Jaroslava Krčka a Jaroslava Rudiše.
Lomničtí hasiči ve spolupráci se SVČ Sluníčko a okolními sbory dobrovolných hasičů připravili na sobotu 17. června Dětský den s hasiči. Připomněli si tak své 145. výročí od založení sboru, který byl původně součástí lomnického Sokola. Slavnostní zahájení bylo spojeno s vernisáží výtvarných prací dětí, které se zúčastnily výtvarné soutěže SVČ Sluníčko na téma Hasiči tak, jak je vidím já. Nejoriginálnější práce byly oceněny. Mažoretky a taneční kroužky SVČ Sluníčko vystoupily v úvodní části programu. V zahradě zbrojnice byly pro děti připraveny soutěže. K vidění byly starší a nové moderní hasičské stříkačky a auta. Loutkářský soubor Popelka pro děti připravil pohádku Pepík hasičem. Poté následovala ukázka Policie ČR, jež předvedla výcvik a zásah policejních psů, a další ukázky zásahu integrovaného záchranného systému.
Od pondělí 19. června byl zahájen provoz městského koupaliště v Oboře.
Kulturní a informační středisko ve spolupráci s Českým zahrádkářským svazem Lomnice n. P. zvalo v úterý 20. června v rámci lomnického Klubu seniorů na Seniorskou stezku plnou zábavných aktivit. Zahájení akce bylo mezi 16:00–16:30 hodin u benzínové pumpy v Lomnici, ukončení s opékáním a živou hudbou v restauraci Na Pile.
Senioři se opět vydali za poznáním, tentokrát ve třech termínech 20.-22. června na Nové Hrady, Litomyšl, Vysoké Mýto, Holice, Vysoké Chvojno.
Kulturní a informační středisko připravilo na úterý 20. června v kině mimořádnou projekci hudebního dokumentu Lemmy, o frontmanovi kapely Motörhead v rámci projektu ROCK FILM FESTIVAL JARO – LÉTO 2017. 
Jedničková burza pro žáky 1. stupně tradičně proběhla 30. června v městské knihovně. Za jedničky na vysvědčení si každý něco odnesl na čtení.
Odpoledne 30. června byla pro děti připravena zábavná show s kamarádem Wikim a Mimoni. Nechyběly soutěže, písničky či bublinková diskotéka.
SŠ Lomnice předávala maturitní vysvědčení a výuční listy svým žáků na zámku za přítomnosti senátora Jaroslava Zemana a místostarosty města Zdeňka Rajma.
Poslední červnový den byla otevřena Zámecká kavárnička, která bude fungovat po celé léto na nádvoří zámku.
Ve druhé polovině června byly zahájeny další dvě stavební akce města - rekonstrukce kotelny v nemocnici následné péče a 2. etapa podřezávání suterénních stěn budovy základní školy. Na kotelně zatím proběhla demontáž původních kotlů, ve škole pak osekávání omítek.
Asociace turistických informačních center České republiky (A.T.I.C. ČR) a vydavatelství KAM po Česku vyhlásily soutěž Informační centrum roku. Anketa je určena široké laické i odborné veřejnosti. Hlasovat je možné elektronicky z jedné IP adresy pouze pro jedno TIC v kraji až do 31. srpna 2017. V soutěži je přihlášené i naše nově zrekonstruované informační středisko.
Informační středisko Lomnice nad Popelkou vydalo novou Turistickou známku – Město Lomnice nad Popelkou a Turistickou nálepku – Město Lomnice nad Popelkou.
Pokračovalo zateplování a výměna střechy na SVČ Sluníčko.
Nová fasáda se dokončovala na věžáku na sídlišti u restaurace G Fajx.

Kultura:
Soubor Collegium Musicum Český ráj ve spolupráci s Kulturním a informačním střediskem pozvalo občany na Noční koncert, který se konal v pátek 9. června v lomnickém kostele sv. Mikuláše od 21:00 hodin v rámci celorepublikové akce Noc kostelů. Účinkovali: Klára Ptáčková (soprán, varhany), Šárka Trejbalová (alt), Pavel Šimůnek (tenor), Jan Šimůnek (bas), Marta Klapková a Eva Mikulová (housle) a Alois Melich (violoncello). 
Kulturní a informační středisko pořádalo koncert Antonín Dvořák: Te Deum v rámci 62. ročníku hudebního festivalu Dvořákův Turnov a Sychrov, který se uskutečnil v úterý 13. června od 19:00 hodin ve velkém sále zámku. Vystoupily pěvecký sbor Antonín Dvořák Turnov, Smíšený pěvecký sbor Bořivoj Lomnice nad Popelkou a pěvecký sbor Jizeran ze Semil.
Tradiční koncert pěvecký sborů ZŠ TGM proběhl 16. června v Tylově divadle.

Tělovýchova a sport:
Lyžaři se 1.-4. června vydali na mezinárodní skokanské závody do slovinské Lublaně. Po loňských dvou zlatých medailích získal letos LSK dokonce tři – Jáchym Hrdina, Dominik Bláha, David Rygl.
Tradiční přespolní běh Kros Popelka se pořádal první neděli v červnu v lyžařském areálu. Závod byl pro všechny věkové kategorie od těch úplně nejmenších, co běží 50 m, až po veterány na klasické 8 500 m trati. 
Táboření sokolíků s rodiči proběhlo druhý červnový víkend v Krčkovicích. Letošním tématem byla zvířátka v zoo. Táborníci celý víkend plnili nejrůznější úkoly, za něž byli odměňováni nejen obrázky známých zvířátek. V neděli dopoledne seznámili členové Agility clubu Lomnice táborníky s výcvikem psů.
V sobotu 10. června se konal závod dvojic Lomnický koloběh. Akci v lyžařském areálu v Popelkách pořádal lomnický horolezecký oddíl.
Lyžařský sportovní klub pořádal v pátek 16. června od 18:00 hod Velkou cenu města Lomnice nad Popelkou – skokanskou exhibici. Byla to jediná skokanská akce v lyžařském areálu v Popelkách v letošním roce. Zúčastnila se kompletní česká reprezentace mužů a žen ve skoku na lyžích a v severské kombinaci. Doprovodný program zajistila Rachot Banda music band, dále proběhla autogramiáda a projekce závodu na velkoplošné obrazovce. Lomnický odchovanec Jan Matura se na exhibici rozloučil se sportovní kariérou. Vítězem se stal Roman Koudelka.
Po ukončení hokejové sezony se na zimním stadionu opět rozehrály zápasy inline hokeje. IHC Lomnice se zapojil do I. ligy divize západ, kde obsadil 2. místo a podruhé se zapojil do bojů o extraligu (nejvyšší republikovou soutěž). Finálový turnaj se konal 24.-25. června v Praze, ale IHC Lomnice na medaile nedosáhl. 
Inline hokej hráli i starší žáci, kteří se v divizi západ umístili na 3. místě. O víkendu 24.-25. června se v Přerově sešla finálová šestka, poprvé s účastí lomnických žáků, kteří nakonec skončili šestí.
Starší žáci lomnické ZŠ vyhráli celostátní finále Dopravní soutěže mladých cyklistů, které se konalo 13.-15. června v Táboře. Mladší žáci obsadili 3. místo.
V Odznaku všestrannosti olympijských vítězů získalo lomnické družstvo ZŠ 2. místo v kraji.
V krajských kolech ve florbalu získali starší i mladší žáci 1. stupně ZŠ 2. místo, mladší žákyně 3. místo.
V krajském přeboru se FC Lomnice umístila až na 12. místě a bude v další sezoně startovat v nižší krajské soutěži – I. A třídě. V okresním přeboru B tým vybojoval 6. místo.
Florbalisté zhodnotili svou uplynulou sezonu 27. června v restauraci Na Pile.
Turisté vyrazili 3. června k třebechovickému betlému, 10. června na Branžež a do Mnichova Hradiště, 17. června jeli na Broumovské stěny, 24. června do Starkoče.

Společenská kronika:
Narození:
1. 6. 2017 se narodil v Jilemnici Radku Hlubučkovi a Elišce Čermákové, bytem Lomnice n. P., syn Antonín
5. 6. 2017 se narodil v Jičíně Lukáši Vokřínkovi a Adéle Maturové, bytem Lomnice n. Pop., syn Jakub
19. 6. 2017 se narodila v Jilemnici Petru Pevnému a Anetě Babcové, bytem Lomnice n. Pop., dcera Liliana

Jubilea:
V měsíci červnu oslavili naši spoluobčané tato významná jubilea:
70 let – Alois Štejfa, Lomnice n. P. 371, Zbyněk Koudelka, Lomnice n. P. 1172, Jiřina Hyšková, Lomnice n. P. 19, Jana Žitníková, Lomnice n. P. 728, Jiří Kopal, Lomnice n. P. 930
75 let – Jaroslav Baroch, Lomnice n. P. 1184
80 let – Věra Pfeiferová, Lomnice n. P. 1077, Miluše Oumrtová, Lomnice n. P. 1122
85 let – Jiří Šádek, Lomnice n. P. 1033
90 let – Hana Šulcová, Lomnice n. P. 340

Manželství: 
Na společnou cestu životem vykročili: 
Miroslav Šubrt a Ivana Plichtová oba z Lomnice nad Popelkou. 
Tomáš Koldovský a Markéta Pokorná oba z Lomnice nad Popelkou

Vítání občánků:
V sobotu 24. června byli slavnostně do života přivítáni nejmladší spoluobčané: Eliška Pecánková (rodiče Pavel Pecánek a Lenka Lásková), Elen Háková (Ondřej a Lenka Hákovi), Nikol Hasmanová (Tomáš Hasman a Lucie Kučerová), Vojtěch Rydval (Zdeněk Rydval a Irena Bartošová), Maxmilián Knížek (David Knížek a Jana Lánská), Josef Svoboda (Josef a Monika Svobodovi), Šimon Rajm (Zdeněk a Eva Rajmovi), Jaroslav Fišek (Jaroslav a Zuzana Fišerovi, Bradlecká Lhota)

Opustili nás:
Pavel Zajíc, Lomnice n. Pop. 1132, ve věku 68 let 
Ladislav Macháček, Lomnice n. Pop. 1083, ve věku 69 let 
Hana Opočenská, Lomnice n. Pop. 1188, ve věku 89 let 
Jaromír Hřebíček, Lomnice n. Pop. 141, ve věku 49 let 
Josef Martinec, Lomnice n. Pop. 1227, ve věku 63 let 
Bedřich Matouš, Lomnice n. Pop. 979, ve věku 81 let

Slavnostní ukončení školního roku v MŠ: 
Zástupci SPOZ se již tradičně zúčastnili zakončení školního roku v mateřských školách. Dětem, které po prázdninách nastupují povinnou školní docházku, předali malou pozornost. Mateřské školy letos opustí 46 dětí.

Slavnostní ukončení školní docházky ZŠ Lomnice nad Popelkou: 
Slavnostní ukončení ZŠ se konalo v lomnickém divadle, a to 29. června. Základní školu letos ukončilo 71 žáků. Všichni žáci obdrželi pamětní list od starosty města Mgr. Josefa Šimka. Pan starosta předal za SPOZ dárek nejlepší žákyni devátých tříd, kterou v letošním roce byla vyhlášena: Štěpánka Soukupová. 

Slavnostní ukončení školní docházky v ZŠ praktické a ZŠ speciální: 
Slavnostní zakončení se konalo dne 30. června v obřadní místnosti lomnické radnice. Tuto školu letos ukončili 4 žáci.

Z www.lomnicenadpopelkou.cz
Oprava náhrobku manželky Vincence Mastného, prvního lomnického starosty
Na hrobce rodu Mastných na hřbitově, byla obnovena socha anděla a celý náhrobek byl vyrovnán. Spolek pro záchranu továrny Mastných ještě přislíbil, že pomůže s opravou litinového plůtku a znovu vyrobí chybějící branku.
Rodina Mastných patřila k nejvýznamnějším podnikatelským rodinám našeho města. Vincenc Mastný založil první mechanickou tkalcovnu ve městě, ale i v bývalém Rakousku. 
Vincenc Mastný byl prvním lomnickým starostou (1850-1863), poté i poslancem českého sněmu (1861-1863). Ve funkci starosty se zasloužil např. o rozšíření a 
výstavbu nové radnice, která byla zničena požárem města v roce 1862.
Opravený náhrobek je věnován jeho první manželce Anně, rozené Rumlerové (1813-1839), se kterou měl syna Jindřicha Velebína Mastného, jenž byl prvním předsedou pěveckého spolku Bořivoj a prvním starostou lomnického Sokola. Po její smrti se podruhé oženil s její sestrou Františkou (1817-1881).
Další sestrou Anny Rumlerové byla Barbora (1816-1892), která se provdala za MUDr. Antonína Šlechtu, lékaře, zakladatele a ředitele Lázní Sedmihorky, a Augusta (1826-1906), jež se provdala za Vincence Šlechtu (1820-1879), městského tajemníka a synovce MUDr. Antonína Šlechty. 
Rodina si v časech krize, kdy firma Mastný krachovala, pomáhala. MUDr. Šlechta odkoupil část firmy od svého švagra Vincence, a tak mu pomohl z finančních problémů a firmu zachránil. Po smrti MUDr. Šlechty a Barbory Šlechtové odkoupili podíly firmy Theodor, Vojtěch, Hugo a Jindřich Velebín Mastní, jejichž potomci vedli rodinnou firmu až do jejího krachu v roce 1932.
Lenka Morávková

 
Zodpovídá: Lenka Morávková
Vytvořeno / změněno: 13.4.2019 / 13.4.2019

 

Kontakt

Městský úřad
Husovo náměstí 6
512 51 Lomnice nad Popelkou

Tel.: 481 629 020
E-mail: podatelna@mu-lomnice.cz

Podrobný kontakt


Kde nás najdete

Mapa České republiky s vyznačením sídla

Úřední hodiny

Po 8:00 - 11:30, 12:30 - 17:00
Út 8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
St 8:00 - 11:30, 12:30 - 17:00
Čt 8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
 

Navštivte také

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém