Na kole vinohrady Uherskohradišťska: na kola si nasedneme, vinohrady projedeme

V rámci akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska

Projet a projít si vinohrady, navštívit známá místa a ochutnat víno od místních vinařů – to vše můžete zažít v sobotu 27. dubna při otevírání cyklostezek v rámci akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska. 

Nachystáno bude sedm cyklistických a dvě pěší trasy, které jsou pojmenovány po vinných odrůdách nebo po obcích či regionech, kterými tyto trasy vedou. A na co se mohou cyklisté i příznivci pěší turistiky těšit?

Na trase Blatnický Roháč můžete při průjezdu Blatnicí nově zavítat do Penzionu Blatnice, kde vás čeká ochutnávka vína z produkce Vinařství Pavel Hruška a guláš pro posilnění na další cestu. Na stezce Poolšavím je jedna ze zastávek v Amfíku Bukovina, kde představí svá vína Bronislav Švec, jehož vína zabodovala při letošním koštu v Popovicích.

Na dvou trasách bude nově zastávka ve Vinařství Čajka v Uherském Hradišti, a to na stezce Poolšavím a na Sadské trase, která tentokrát povede do Sadů menší oklikou, protože účastníci mohou hned po startu ochutnat vína ve Vinotéce Hruška ve Vodní ulici a v Kamenném sklípku na Tyršově náměstí.

V Turistickém informačním centru Velehrad, které je oblíbenou zastávkou na trasách Rulanda bílá, Velehradská, Salašská a Staroměstská, bude se svými víny nachystán Šimon Jančura z rodinného vinařství Jančura z Modré. Na nenáročné Salašské trase nelze opomenout minizoo u nadjezdu ve Starém Městě, do které přibyli dva velbloudi – Bagdád a Sindibád. V Kudlovském žlebu, kudy prochází trasy Za Moravů a Rulanda bílá, nám kromě panů Dočkala a Hrni nabídnou svá vína nově i ve sklepě U Chrástků. 

Jsme rádi, že do našeho regionu přijíždí otevírat cyklostezky lidé z celé republiky, pozorujeme i narůstající zájem místních obyvatel. Na trasy vyjíždí kromě cyklistů na klasických kolech i ti na elektrokolech nebo koloběžkách, na pěší trasy se zase vydávají rodiny s kočárky. Snažíme se prostě, aby si u nás každý vybral tu svoji trasu ̋, dodává Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko.

Protože v obcích Velehrad a Salaš bude v sobotu 27. 4. zároveň probíhat akce připomínající osvobození těchto obcí, mohou účastníci otevírání stezek potkat vojáky v dobovém oblečení a s historickými zbraněmi, kteří zde předvedou např. bojové ukázky střetu Němců, rumunských vojáků a partyzánů.

Abychom podpořili i další sportovní aktivity, proběhne v rámci dopoledního zahájení výzva k charitativně – sportovní akci „Sbírejme kiláky“, v odpoledním programu, se pak dozvíte něco o soutěži „Do práce/do školy na kole“. Po dojezdu na Masarykovo náměstí zazpívají od 15.30 hod. Vlčnovské búdové umělkyně a Mužský pěvecký sbor z Kunovic, připraven bude malý vinný trh, který nabídne vína od osmi vinařů z jednotlivých tras.

Těšíme se na vás v sobotu 27. 4., registrace začínají od 8.30 hod., zahájení a starty jednotlivých stezek pak od 9.30 hod., registrační poplatek je 50 , děti do 15 let startují zdarma, součástí poplatku je registrační pásek a brožura s popisem tras a mapkou.

 

Na kole vinohrady Uherskohradišťska je součástí seriálu akcí Krajem vína 2019, který zahrnuje 10 akcí.

 

Akce „Na kole vinohrady“ je spolufinancována městem Uherské Hradiště a Vinařským fondem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky