Očekávané události ve čtvrtek 25. dubna 2019

25. dubna 2019 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z očekávaných událostí o svátku sv. Marka ve čtvrtek 25. dubna 2019.

Francouzský prezident Emmanuel Macron představí plán daňových úlev a dalších opatření, jimiž chce přilepšit především chudším skupinám Francouzů. Návrhy vzešly z celonárodní debaty, kterou Macron vyhlásil v reakci na dlouhodobé protesty takzvaného hnutí žlutých vest.

V Bruselu začíná summit Evropské unie a Japonska. Během dopoledne se s šéfem japonské vlády Šinzó Abem v Bratislavě sejdou i premiéři zemí Visegradské čtyřky, včetně Andreje Babiše.

Návštěvu Číny dnes zahájí prezident Miloš Zeman.  

Emeritní biskup František Radkovský odslouží v Plzni bohoslužbu za oběti útoků na Srí Lance. Začíná v pět hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Hodinu před začátkem budou mít lidé možnost zapálit v chrámu svíčku na znamení solidarity. Za oběti se budou věřící modlit také v neděli ve všech kostelech plzeňské diecéze.

Mše svatá v augustiniánském klášteře v Domažlicích zahájí tamní Triduum k Panně Marii Matce Dobré rady.

V Jihlavě dnes zasedne plénum České konference rektorů (ČKR), která spolu s Radou vysokých škol reprezentuje české vysoké školy. S ministrem školství Robertem Plagou (ANO) a jeho náměstky chce diskutovat také o financování vysokých škol, o novém operačním programu pro výzkum a vzdělávání nebo o zavedení nové metodiky hodnocení výzkumných organizací, kterou připravila vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace.

Studenti v 17 městech Česka budou vybírat peníze pro opuštěné děti a pěstounské rodiny. Do veřejné sbírky „Sluníčkový den“ mohou lidé přispět dobrovolníkům například v Praze, Brně nebo Uherském Hradišti a Českých Budějovicích.

Podpořit středoškolačky v budování kariéry v technických oborech má mezinárodní akce Girls Day. Některé firmy v Praze, Olomouci, Plzni a Mladé Boleslavi pro ně přichystaly interaktivní den otevřených dveří.

Pro vězně je určená akce Pohovory nanečisto, která jim má pomoci k větší šanci na nalezení nového zaměstnání po propuštění na svobodu. Pro trestance ve věznici v Ostrově na Karlovarsku program připravilo Centrum Rubikon.

Člověk a média s podtitulem Novinář jako ohrožený druh – Média přežijí, ale budou v nich skuteční novináři? je téma  konference, při které mimo jiné o půl šesté v Americkém centru v Praze vystoupí investigativní reportér Marek Wollner z České televize, novinářka Petra Procházková za Deník N a Ondřej Kundra z Respektu.

V Praze začíná mezinárodní Fair Art Festival. Odpoledne představí první přednášku odborník na práva duševního vlastnictví Luca Guidobaldi. Festival o právu, umění, kulturní mobilitě a fungování trhu s uměním potrvá do pondělí a všechny přednášky budou v angličtině.

Jarní etapa největší a nejstarší tuzemské květinové výstavy Flora se otevře v Olomouci. Hlavní expozice tentokrát ponese název Strom života. Výstava potrvá do neděle a doplní ji veletrh zahradní mechanizace Hortifarm a jarní zahradnické trhy.

Den otevřených dveří s pestrým programem pořádá Hospic svaté Alžběty na Kamenné ulici.

Stovky Brňanů vyrazí na jarní cyklojízdu městem. Ta odstartuje v 18.00 hodin v parku na Moravském náměstí s cílem podpořit cyklodopravu nejen v moravské metropoli.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zahájí výstavu s názvem Gloria musicae!, která představí ojedinělou kolekci historických hudebních nástrojů ze sbírky Jaromíra Růžičky, který hosty vernisáže také výstavou provede s odborným komentářem.

 

NyníHudební siesta
Skladba: Koncert číslo 3, c moll pro klavír a orchestr, opus 37 - Allegro con brio; Autor: Beethoven Ludwig van; Dirigent: Abbado Claudio; Sóla: Pollini Maurizio - klavír
13:30Knihovnička
13:45Komentář Rádia Vatikán
14:00Odpolední proud
15:00Zprávy ČRo Plus
15:05Jak se vám líbí
15:50Odpolední proud – Hudební...

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony